Otázka: Chov králíků
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Kristýna Tesařová
Obsah otázky: význam chovu králíků, rozdělení plemen, požadavky na hybridního králíka, odchov mláďat.
Význam
- dietní bílé maso (výborné stravitelnost masa a biologická hodnota, JV 60-70%
- kožka – kožešina, srst k výrobě klobouků
- angorská vlna – výroba zdravotního prádla a úpletů
- laboratorní zvíře – testování léku a biofaktorů
- králičí hnůj – hodnotné hnojivo s vysokým obsahem dusíku
- sport a zábava
Plemena
- Velká plemena – nad 5 kg – Belgický obr, Francouzský beran, Německý obrovitý strakáč, Moravský obr (národní plemeno)
- Střední plemena – 3,5-5,5 kg – Český strakáč, Vídeňský králík, Český albín, Burgunský, Kalifornský, Novozélanský, Zaječí králík
- Malá plemena – 2-3,5 kg – Činčila malá, Malý beran, tříslový králík, anglický strakáč
- Zakrslá plemena 0,7-2 kg – zakrslý beran, hermelín
- Dlouhosrstá – 6 cm srst – angora, liščí
- krátkosrstá – kastorex, dalmatinský strakáč
Národní plemena:
- Český strakáč
- Moravský obr
- Český albín
- Český luštič
- Moravský bílý hnědooký
- Český černopesíkatý
- Český červený
Hybridi
- speciální masní hybridi (více plemenní kříženci) – použití velkochovy např.: HYPLUS, HYLLA, ZIKA, BELGICKÝ BROJLEROVÝ KRÁLÍK, CUNISTAR
- popřípadě může jít o křížence masných plemen, využití v drobnochovu
Požadavky:
- max ve 3. měsících 2,5-3 kg živé váhy
- vysoká kvalita masa
- JV 65%
- od králice je požadavek 7-8 vrhů za rok – 40 mláďat
- spotřeba KKS 3 kg na 1 kg přírůstku
Technika chovu
- převažuje přirozená plemenitba
- inseminace – ve velkovýrobě
Připouštění: samce používáme ke krytí
- 1x denně – po týdnu 2-3 dny pauza
- Ob den
- Při max. využití: 2x ráno a 2x večer 3dny po sobě, pak je den pauza
Zapouštění králic:
- v době říje, která je polyestrická (vícekrát do roka)
- příznaky říje:
- překrvení pohlavních orgánů
- nechá na sebe skákat
- hrabání
- stavba hnízda při falešné březosti
- při připouštění dáváme samici zásadně do kotce k samci, pří páření je nenecháváme bez dozoru (možnost poranění)
- k oplození stačí jeden skok
- před pářením zkontrolujeme pohlavní orgány (syfilis, utváření)
- při úspěšném páření se samec svalí na bok
- pokud králice porodí mrtvá mláďata nebo je sežere znovu připouštíme 2-3 dny po porodu
- v zimě připouštíme králíky kolem poledne, kdy je tepleji
- v létě naopak ráno nebo večer, kdy je chladněji
Březost a kocení králice
- Kocení – ráno a večer
- kontrola březosti – palpace – pohmat dutiny břišní – 14dní po připuštění, kontrolní připuštění
- Příznaky březosti
- zvětšení břicha
- zvětšení bradavek
- v posledním stádiu začíná nosit na hnízdo
Délka březosti
- 30-31 dní
- králice ustájení samostatně
- vytvoření dobrých podmínek
- 1 týden před porodem kotec vydesinfikovat (vložit kotiště)
- samice musí mít dostatek sena a vody
- kotiště vkládáme do kotce v zimě
- kocení je ukončení březosti
- králice si trhá chlupy jimiž vystýlá hnízdo – těsně před porodem
- kocení trvá asi 30min, po porodu zakryje chlupama
Vrh po porodu
- jsou slepá, holá, mají minimální termoregulaci – nidikolní
- vrh kontrolujeme ihned po porodu v nepřítomnosti králice, odstraníme mrtvé a poraněná mláďata
- korekce vrhu – necháme jenom tolik mláďat kolik má bradavek až druhý, třetí den (možnost podložit jiné samici, která se okotila přibližně ve stejnou dobu)
- vrh pravidelně kontrolujeme
- mláďata začínají vidět 10-12 den po narození
- mláďata začínají opouštět hnízdo po 20dni stáří
- odstav 6-8 týdnů, vakcinace mor a myxomatoza
- krizové období při odstavu – horší trávení škrobu, restrikce KD, dostatek vlákniny, hrozí trávicí potíže a kokcidioza
- ve 3 měsících rozdělujeme pohlaví
Ustájení
- skupinové – na výkrm
- individuální – podestýlka x bez podestýlky
- tradiční králikárna, klece
- ohrádky
Krmení a ošetřovní králíků
Vhodná tradiční krmiva:
- objemná píce: zelená či seno
- okopaniny: mrkev, krmná řepa, topinambur
- zrniny a olejniny: oves, ječmen, kukuřice
- ostatní: tvrdý chléb a pečivo
- vitaminy a minerální doplňky: Combinal AD2, E, Roboran
Kompletní krmné směsi
- specifické kategorie (březí + kojící, odstav, výkrm)