Otázka: Krmiva
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Baruu
Rozdělení krmiv
Podle původu- rostlinného (zelená píce)
-živočišného (mléko)
-minerální krmiva (krmná sůl, vápenec)
Podle koncentrace stravitelných živin- koncentrovaná (jadrná) krmiva (obiloviny)
-objemná krmiva- šťavnatá (zelená píce)
-suché (seno)
Podle poměru energie a dusíkatých látek- bílkovinná (zelená vojtěška, luštěniny, pokrutiny)
-polobílkovinná- vyšší obsah sacharidů tak bílkovin (obiloviny, LOS)
-glycidová- obsahují jednoduché cukry a škrob (okopaniny, melasa, řepa)
Podle místa výroby- statková (zelená píce)
-průmyslová (mláto)
Znehodnocené krmivo- nezpůsobilé pro krmení zvířat (plíseň, prašná, zmrzlá)
Nežádoucí látky- organické nebo anorganické látky, které negativně ovlivňují zdraví zvířete a zdravotní nezávadnost surovin živočišného původu
Zakázané látky a produkty- látky, které se nesmí používat ve výživě zvířat a při výrobě krmiv (kůže, výkaly, obsah trávicího traktu, mořené osivo, obaly, živočišné odpady)
Podmíněně použitelná krmiva- používání je omezené pouze při zachování určitých podmínek
Charakteristika objemných krmiv
Slouží k mechanickému nakrmení zvířat, nízká koncentrace živin
Zelená píce
Souhrnné označování pro nadzemní části rostlin, které neukončily svůj růst
Základní šťavnaté krmivo
Kvalita je ovlivněna- půdními a klimatickými podmínkami
-botanickým složením porostu
– vegetačním stádiem
-délkou skladování a způsobem sklizně
Dělíme podle obsahu bílkovin- bílkovinná
-polobílkovinná
-glycidová
Bílkovinná- vojtěška, jetel
-v původní formě nad 3% dusíkatých látek
-obě pícniny jsou vydatný zdroj Ca, Mg, K
-kvalitní zdroj dusíkatých látek a energie
-součástí jetelotravních směsí
Polobílkovinná- luční a pastevní porost, obiloviny na zeleno, podzimní směsky
-příznivý poměr mezi bílkovinou a energetickou složkou, Ca, P
-hodně vitaminů a stopových prvků
-nejčastěji ve směskách
Glycidová- kukuřice, slunečnice, súdánská tráva
-v sušině do 2% dusíkatých látek
-nejčastěji kukuřice ve formě siláže
Sláma
Objemné krmivo, které zůstane po vymlácení obilovin a luskovin
Obsah sušiny 85% dusíkatých látek 3-8,5%
Vláknina 35-45% lignin 12%
Pro krmné účely sláma kvalitní, která je charakterizována původní barvou a pachem
Minimum nečistot a je dostatečně suchá
Seno
Objemné krmivo
Usušená zelená píce
Sušina 86%
Vyrábí se z travin nebo jetelovin
Bílkovinné nebo polobílkovinné-> podle podílu jetelovin
Důležité pro skot- bachorová mikroflóra
Obsahuje dostatek organických látek, zvláště bílkovin 4-7%, minerálních látek Ca,P, vitaminu A, D, E, K
Kvalita záleží na botanickém složení lučního porostu, vývojové fáze v době kosení porostu, na klimatických podmínkách a způsobu sušení
Úprava sena
- Horkovzdušné- zelná píce se usuší horkovzdušnou sušičkou a šrotuje na moučku
-konzervace bez ztrát
-úsušky kvalitnější než jádro, ale cena energie zabraňuje velkému používání se sušárny
- Přirozené sušení- píci předsušíme na strništi na sušinu 60%
-trvá to několik dnů- klimaticky riskantní
-vznikají konzervační ztráty (vitaminy)
-dosoušení studeným vzduchem
-procházející vzduch odebírá vodu a ochlazuje
-seno rovnoměrně navrstvené
-provádíme až do konečné sušiny
Plevy
Blanité listy v květenství trav
Bohatší na živiny než sláma
Obsahují prach, hlínu a jiné nečistoty
Nejkvalitnější- ovesné, pšeničné
Okopaniny
Krmná řepa, mrkev a brambory
Brambory malý obsah NL, škrobu
Obsahují malé množství Ca a P, hodně K
Nízký obsah vlákniny
Vysoký obsah vody
Konzervace krmiv
Senážování- senáže jsou bílkovinné
- Děláme je z travin, jetelotrávy a jetelovin. Těžko silážovatelné
- Dvoufázový proces konzervace
- Posečení a částečné usušení na strništi na sušinu 35-45%
- Následuje sebrání s rozřezáním a uskladnění
- Princip je zvýšení sušiny, kyselosti a konzervace CO2– produkují zelené rostliny bez přístupu světla
Silážování- způsob konzervace zelené hmoty
- Poměr živin podle toho z jaké je hmoty
- Kyselé prostředí vzniká spontánně- kvašením- z cukrů vzniká kyselina mléčná
- Umělé- okyselením chemickými látkami
- Sušina 20-35%
- Kvašení jen u glycidových krmiv
- Cukry kvasí sami
- kyselé prostředí musí být dostatečné, aby se siláž nezkazila a zároveň nesmí být příliš vysoké
- Zachovávají se původní živiny a vitaminy
- Základem je rychlé dosažení obsahu kyseliny mléčné (pH cca 4), která zamezí nežádoucím hnilobným procesům
- Při nedodržení technologických procesů (špatné udusání, přístup vzduchu)- degradace siláže a vzniku kyseliny máselné, octové a mravenčí-> nevhodná ke krmení
- Kritické pH je minimální kyselost stability siláže
- Cukerné minimum- je množství cukrů potřebné k vytvoření kritického pH
- Nejdůležitější mikroorganismy jsou bakterie mléčného kvašení, která jsou anaerobní
- Nežádoucí bakterie máselného kvašení, které jsou aerobní
- Žádoucí bakterie můžeme naočkovat
- Doba zrání siláže je 4-6 týdnů, při očkování se zkracuje
- Postup výroby- řezanku složíme do jámy a udusáme, protože nežádoucí bakterie jsou aerobní (potřebují vzdušný kyslík)
- Speciální siláže- LKS= silážová drť kukuřičných palic i s listy
-VLHKÉ KUKUŘIČNÉ ZRNO- narušené vlhké silážované
-CCM= silážová drť kukuřičných palic bez listů
-GPS= silážová drť celých rostlin (krycích plodin)
-z ječmene, ovsa nebo bobu
-sklízíme 14 dní před plnou zralostí
Silážování přípravky- slouží k urychlenému kvašení a dezinfekci nežádoucích bakterií
-můžeme použít chemická aditiva, nebo probiotická aditiva
-chemická aditiva- jsou to organické kyseliny (propionová), soli silných kyselin a slabých zásad (siřičitany, pyrosiřičitany)
-dezinfikují siláž a zabraňují kažení
-probiotická aditiva- mikroby- mléčného kvašení, oxidoredukční, celulolytické
-enzymy-rozštěpení celulózy na cukry-> zkvasí
-bakteriofágy- cizopasníci bakterií-> zahubí nežádoucí bakterie a dojde tak ke sterilizace
Jadrná (konzervovaná) krmiva
Mají vysoký obsah sušiny 80% a živin
Nízký obsah vlákniny
Vysoká energetická hodnota, výživná hodnota
Vysoká stravitelnost živin 80%
V bachoru rychle fermentují (nebezpečí překyselení, acidóza)
Nízké skladovací ztráty
Obiloviny- glycidová krmiva
-nejvíce se zkrmuje pšenice- více NL a energie oproti ječmenu-více vlákniny
-kukuřice obsah NL má shodný s ječmenem, méně vlákniny a více energie
-oves se zkrmuje méně- nejvíce vlákniny, více Ca a MN
Pšenice- nejčastěji zkrmovaná obilovina
-vysoká energetická hodnota
-vhodná pro všechny druhy Hz
-při krmení drůbeže nebo plemenných zvířat dochází k ztučnění
-vysoké dávky v KD mohou negativně působit na peristaltiku střev
Ječmen- vhodný pro vysoká druhy HZ
-plucha přirostlá k obilce je zdroj vlákniny
-nižší nutriční hodnoty než pšenice
Oves- nejnižší energetická hodnota
-dietní krmivo
-tradiční jadrné krmivo koní a králíků
-používá se do krmných směsí, mačká se a loupe
Kukuřice-energeticky nejbohatší krmivo
-používá se hlavně ve výkrmu
-u slepic mohou vysoké dávky zapříčinit ztučnění a snížení snášky
-u prasat ve výkrmu je nutné její dávky korigovat na max 30% objemu
Žito- do KD není zařazováno ve velkém množství
-nepříznivé dietetické účinky
-při větším množství může vyvolat poruchy zažívání
-není vhodný pro drůbež
-námelové žito se nesmí zkrmovat
Luštěniny
Mají 3-4x více bílkovin než obiloviny ale jsou hůře stravitelné a mají nadýmavé účinky
Vysoké množství v KD negativně působí na zažívání zvířat
Některé (peluška, vikev) obsahují antinutriční látky, limituje jejich používání v krmných směsích
Kvalitní a vhodné luštěniny jsou bob, hrách, sója 17% tuku a kvalitní bílkoviny
Do KD je nejčastěji dodávána ve formě extrahovaného šrotu
Olejniny
Bílkovinná
Používá se jen lněné semínko, které se ve formě kašovitého nápoje podává mláďatům nebo zvířatům v rekonvalescenci
Řepka ve formě extrahovaného šrotu
Průmyslová krmiva
Nejčastěji vedlejší produkty při zpracování zemědělských produktů a průmyslových odvětví
Krmní mouky a klíčky- jsou odpadem při zpracování pšenice a žita
-mají vyšší obsah vitaminů B, D, E
-v porovnání s otrubami obsahují více šrotu
-jsou velmi energetické
Otruby- povrchové vrstvy pšenice a žita, vznikající při zpracování mouky
-bohaté na vlákninu, minerální látky a vitaminy
-žitné otruby jsou hůře přijímány a nejsou vhodná zejména pro mláďata
-pšeničné otruby jsou kvalitním krmivem z dietetickými účinky a dobrým obsahem vlákniny a lze je spařit a podávat ve formě nápoje nemocným a rodícím zvířatům
Pivovarské mláto-zbytek po vylouhování sladu
-vhodné pro prasata, dojnice a kozy
-obsahují hodně vody, proto je třeba ho zkrmovat rychle
Sladový květ- udrolené sladové kořínky
-působí příznivě na tvorbu mléka
-příjemně voní a je dobře stravitelný
-dobré dietetické účinky
– pro vysokou cenu se používá jen výjimečně
-snadno přijímá okolní vodu
Cukrovarnické řízky- zbytky po vylouhování řízků z cukrovaru
-zbytkový cukr umožňuje silážování
-sušené jsou vhodné pro skot, prasata a kozy
Melasa- hustý tmavohnědý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě cukru
-hlavní živina lehce stravitelný cukr (48-50% ze sušiny), který dodává plnohodnotnou energii
-obsahuje vysoký obsah draslíku- působí projímavě
Krmné směsi
Dělení- kompletní krmné směsi
-doplňkové krmné směsi
Kompletní krmné směsi
pokrývají potřebu všech živin kromě vody
krmí se jimi monogastři- prasata, drůbež
sypká forma a dále se upravují v závislosti na technologii krmení (suché, mokré, zvlhčované)
menší množství v granulovaném stavu
granule mají živiny v přijatelné formě a lépe se s nimi manipuluje
mohou se také obohacovat- dodání tuku- obsah 8%, normálně 5%
-dodání melasy- dodává do krmné směsi pro chuť
-dodání léčivých látek- nedá se používat plošně, jen pro jednotlivé kusy
Na maso zvířat se vztahuje ochranná lhůta
Doplňkové krmné směsi
slouží doplnění živin v základní KD objemných krmiv
nazývají se podle převažující živiny
bílkovinné koncentráty- vysoký obsah NL, bílkovin nebo aminokyselin
energetické koncentráty- přidá se cukr, tuk, škrob nebo škrobnaté komponenty
minerální a vitaminové směsi- složené z minerálů a specificky účinných látek (vitaminů)
doplňky biofaktoru- směsi specificky účinných látek (enzymy, simulátory, vitaminy, aminokyseliny, ochranné látky, antioxidanty
-určené k živinové kompletaci KD
Minerální krmné přísady- směsi makrominerálních a stopových prvků
-přizpůsobeny jednotlivým kategoriím HZ
Úprava jadrných krmiv
Mačkání- energeticky méně náročné než šrotování
-provádí se ve válcovitých stolicích s nestejnými otáčkami válců
-výsledný produkt vločky- skot a koně
-obilniny lze i napařovat
Šrotování- kladívkové šrotovníky s nastavitelnými síty
Drcení- zrno se mechanicky drtí v drtičích
-funguje na principu vlhkého nebo suchého tepla
-jejím účelem je zvýšit stravitelnost živin, chutnost, dietetické vlastnosti a snížit obsah antinutričních látek a množství mikroorganismů
Vločkování- zrno se napaří a zmáčkne
Mikronizace- mikrovlnné záření, které při styku s materiálem jím prochází a tím způsobuje jeho intenzivní zahřátí (120-160oC)
-vnitřní vlhkost se mění v páru a výsledný produkt se vločkuje
Pufování- v uzavřeném válci se zrno vyvíjí
-teplota 180-200oC tlak 0,8-1,2 MPa
-rázem se otevře do zásobníku
– rozpínáním páry se objem zrna zvýší až 7x
Toustování- krátkodobé (1-10 min) působením teploty 140-160oC
Protlačování- zrno se protlačuje v zužujícím prostotu pomocí šneku
-zrno se zahřívá a uvolňuje vlhkost
Expandace- zrno se protlačuje pomocí šneku štěrbinou a za kterou dochází ke snížení tlaku
-nabobtnalá zrna prasknou a změní strukturu
Granulování- spojení expandéru z granulačním lisem
-teplota 125-170oC po dobu 3-4 sekund
-krmivo má lepší skladovatelnost snížení prašnosti, manipulačních ztrát a zničení některých choroboplodných zárodků
Hodnocení krmiv
Smyslové- zrak, hmat, čich, chuť
-hodnotíme barvu, vůni, strukturu, konzistenci a znečištění
Mikroskopické- pod mikroskopem (plísně, škůdci)
Chemické- stanovení podle přesných postupů. Odebere se vzorek z různých míst (průměrný vzorek a rozborek se stanoví množství sušiny, organických látek a popelovin
Zkratky jednotlivých krmiv
Skot
Energetická hodnota krmiva se určuje pomocí zkratek
NEL- netto energie pro laktaci
NEV- netto energie pro výkrm
NL- obsah dusíkatých látek
PDI- protein skutečně stravitelný v tenkém střevě
Dále uveden obsah vlákniny, makroelementů, vitaminů A a E a SOH (množství stravitelné organické hmoty
Prasata
Zkratka MEp, jednotky MJ
Uveden obsah NL, tuků, cukrů, škrobů, hlavních aminokyselin a množství stravitelného a využitého P
Drůbež
Zkratka MEn, jednotky MJ
Uveden obsah NL, množství hlavních esenciálních kyselin a obsah kyseliny linolové, obsah P a vitaminu D3-využíván nejlépe