Otázka: Prodej jatečního skotu
Předmět: Chov skotu
Přidal(a): čaky
Prodej jatečního skotu
- Pouze Z v porážkové hmotnosti
- Z by měla být čistá, nalačno a minimálně napita (min 12 hod před porážkou)
- Z by měla být označena nebo oddělena od ostatních
- Chovatel musí mít veterinární osvědčení
Způsoby prodeje
- napevno v živém-nakupují se a odvážejí se živá zvířata a hodnotí se každý živí kus a zařazuje se do jakostní třídy, metoda velmi subjektivní
- napevno v mase: objektivnější metoda, Z hodnotí po zabití, hodnotí se celé půlky, nebo čtvrtě a v současné době platí metoda pro celou EU se nazývá SEUROB
Jednotlivé třídy SEUROB
Třída zmasilosti:
- S = super zmasilost-nejlepší, vynikající zmasilost kýty a plece
- E = kýta je dobře zmasilá plece jsou výrazně klenuté
- U = velmi dobrá zmasilost
- R = dobrá zmasilost
- O = mírná zmasilost, kýta a plece jsou mírně ploché
- P = nejhorší, nízká zmasilost, kýty jsou ploché, slabě vyvinuté a plece s vystupujícími kostmi
Zásady hodnocení:
- Dle zmasilosti, tučnosti
- Musí projít veterinární kontrolou
- Musí být orazítkován, dle razítka je hodnoceno
3 typy:
- Kulaté: známka výborné kvality, bez problému určeno pro trh
- Čtvercové: je podmínečně poživatelné (musí být tepelně upravené)
- Trojúhelníkové: není určeno pro lidský konzum (zpracování jiným průmyslem(konzervy), nevzhledné, tučné