Kořenová zelenina – zelinářství

 

   Otázka: Kořenová zelenina

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Miříkovité

Mrkev obecná – Daucus carota

Dvouletá rostlina, zdužnatělý kořen, skládá se ze středního válce, na ní je vrstva kambia a potom je korová. Oranžová barva kořene, nám značí obsah karotenu.

L: Dlouze řapíkatý, chloupkatý. Ve druhém roce vyrůstá lodyha z okolíku bělavých kvítků.

 

Odrůdy:

  • Mrkev- Je větší, výnosnější, má kuželovitý tvar kořene, špička je špičatá, vegetační doba 180 dnů.
  • Karotka- Menší válcovitý tvar, špička kořene je kulatá, vyšší obsah karotenu, vegetační doba 90-100 dnů.

 

Nároky:

Hlubší a vlhčí půdy, 2 trať, nesnáší čerství hnůj- červiví, při nadměrné zálivce praská a při špatném provzdušnění se kořen rozdvojuje.

 

Pěstování:

  • Mrkev- Vyséváme na jaře do řádků 30-40 cm, do hloubky 1 cm, roste až 1 měsíc.
  • Karotka- Vyséváme později v červenci, ale můžeme i na podzim.

 

Ošetřování:

Při utvoření škraloupu ho musíme rozrušit, protože brání průduchu vody a vzduchu. Mrkev protrháváme na 3-5 cm, karotku jednotíme na 3 cm.

 

Sklizeň:

  • Květen-červen protrháváme, sklízíme mechanicky, svazkujeme.
  • Při rané sklizni 25 t/ha, podzimní je 30-50 t/ha.

 

Odrůdy:

a) Dalicia – Rané pěstování a rychlení

b) Karotina- Letní sklizeň

c) Mantérská- Rané pěstování

d) Rubina a Olympia- Vhodná pro skladování.

 

Choroby a škůdci:

  • Vrtule mrkvová – Způsobuje červivost.
  • Pochmůrnatka, mšice, padlí.

 

Petržel zahradní – Petroselinium hortenze

Dvouletá rostlina, konzumní část je zdužnatělý stonek nebo nať. Listy jsou dlouze řapíkaté, 2x zpeřené. HTS: 1,2 g. Semeno je podobné mrkvi, ale drobnější.

Obsahuje hodně vitamínů.

 

Odrůdy:

a) Hanácká- Zimní, uskladnění, pěstuje se nejvíce

b) Olomoucká dlouhá- Zimní, uskladnění

c) Dobra- Raná, vhodná pro letní sklizeň.

 

Nároky:

Středně těžké půdy, vegetační doba 160-190 dní, mrazuvzdorné.

 

Pěstování:

  • Petržel kořenová- Časné, rané výsevy, hodně dlouho na podzim.
  • Petržel naťová- Na menších plochách, rané výsevy, ve svazcích.

 

Sklizeň: v červnu-červenci, sklízí se s natí, svazkované, výnos 12-15 t/ha.

 

Pastiňák – Pastinaca sativa

Pouze pro malé pěstování, dlouhá, bílý kořen, chuť mezi petrželí a mrkví.

Dvouletá rostlina, nať se nevyužívá, obsahuje hodně draslíku a éterické oleje.

Odrůda: Dlouhý, bílý.

 

Celer bulvový – Apium graveolens var. rapaceum

Dvouletá rostlina, konzumní částí je zdužnatělá bulva, dužnina má bílou barvu.

V prvním roce vytváří bulvu v nadzemní růžici, pouze řapíkaté listy v druhém roce vytvoří dlouhý stonek. HTS: 03-0,4 g.

Klíčí při teplotě 20 C, po 2-3 týdnech, klíčivost 4-5 let.

Hodně aromatický, vysoký obsah minerálních látek.

 

Pěstování: Vegetační doba 250-280 dní, přímý konzum.

Odrůdy:

a) Apia- Sklízíme s natí

b) Maxim- Velký ke skladování

c) Pražský obrovský- Výnosný.

 

Výsadba:

Po zmrzlých, polovina května, 1 trať. Na podzim 50-60 t/ha, výsev v únoru, 2 x přepichujeme 30-50 cm od sebe, ve sponu 30-50, 50-50 cm do trojsponu.

 

Sklizeň:

S natí červenec-srpen, uskladnění září ve skladech 30-40 t/ha.





Další podobné materiály na webu: