Lahůdková zelenina – zelinářství

 

   Otázka: Lahůdková zelenina

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Reveň, rebarbora – Rheum rhabarborum

Vytrvalá rostlina, mohutné, dužnaté kořeny, jsou na nich pupeny, ze kterých vyrůstá nadzemní část. Nadbytečná část je tvořena růžicí dlouze řapíkatých listů. Ve druhém roce vyrůstá květní stonek, květy nenápadné. Plod je trojboká nažka, hnědá. HTS: 12 g.

 

Význam:

Konzumní část, řapíky, používá se na džemy, koláče, řapíky obsahují velké množství šťavelové kyseliny.

 

Odrůdy:

Voctoria , Cyclop- Zeleno-řapíkaté, vzrůstnější, výnosnější.

Jara- Červeno-řapíkaté, méně výnosné, chutnější.

 

Nároky:

1 trať, mrazuvzdorná, půdy středně těžké, dostatek závlahy, stinné stanoviště.

 

Pěstování:

Předpěstovaná sadba- Výsev duben, přihnojujeme, běžně ošetřujeme, na záhonech ponecháváme dva roky, v dubnu vysazujeme na stanoviště 100 x 120,5 cm do země, koncem června doplňujeme uhynulé rostliny.

 

Sklizeň:

2-3 roky, od dubna do června, sklízíme listy vylamováním, svazkuje se po 10

Při objevení květního stonku ho odstraňujeme, prodlužujeme tak vegetační období.

Kořenové oddělky musí mít alespoň 1 pupen.

 

Chřest, špargl – Asparagus officinalis

Vytrvalá rostlina, v zemi má mohutné kořeny, nad zemí vyrůstají stonky, které mají nepravé čárkovité listy. Květy nenápadné, plod je černá bobule, semena jsou kulatá, černá, matná. HTS: 15-25 g.

 

Význam:

Konzumujeme nerozvětvené, případně vybělené stonky, můžeme jíst za syrova, ale i tepelně upravené, náročný na práci.

 

Odrůdy: Iva.

 

Nároky: 1 trať, půdy spíše lehčí, písčité, hluboké, na stanovišti nevymrzá a vydrží 15-20 let, citlivý na Cl.

 

Pěstování:

  • Ze semene – Předpěstovaná sadba.
  • Z oddělků – Výsev v dubnu na záhony do řádků 40 cm, běžně ošetřujeme. Na podzim posekáme natě a přihrneme, aby nám nevymrzly. V 2 roce rostliny odhrneme, na podzim opět posekáme a přihneme. 3 rokem provedeme výsadbu na konečné stanoviště, v dubnu dáváme na připravený pozemek. Vyséváme do řádků 120 cm 8-10 cm do půdy, červen-červenec zkontrolujeme a přidáme neuchycené rostliny. Na podzim posekáme natě, 3 rok po výsadbě v březnu rostliny přihrneme a rostliny začnou vytvářet nerozvětvené stonky.

 

Celer řapíkatý – Apium graveolens var. dulci

Kořenový systém je mělký a bohatý, rostliny nevytváří bulvu. Nad zemí vyrůstá růžice listů s dlouhými řapíky, které jsou konzumní částí.

 

Význam: Konzumujeme řapíky za syrova nebo tepelně upravené, obsahuje vitamíny.

Odrůdy: Jemný.

Nároky: 1 trať, lehčí půdy s dostatkem vody, vysoké nároky na dusík, teplomilný.

 

Pěstování:

Předpěstovaná sadba- Koncem února-březen do truhlíků, na stanoviště vysazujeme květen-červen. Výsev 50 cm široké řádky 15 cm od sebe.

 

Ochrana:

Proti chorobám a škůdcům, ošetřování, zálivka. 4 týdny před plánovanou sklizní bělíme, rostliny svážeme k sobě a obalíme průhlednou textilií. Sklízíme celé rostliny, napadané rostliny můžeme umístit do tmavé místnosti a sklizené rostliny skladujeme krátkodobě.

 

Artyčok – Cynara scolymus

Vytrvalá rostlina, u nás vymrzá, mohutné dužnaté kořeny. Nad zemí vytváří růžice velkých listů, konzumní částí je nerozkvetlá květenství zdužnatělým lůžkem.

 

Použití: Konzumujeme za syrova, tepelně upravený, není chuťově významný.

Odrůdy: Green globe.

Nároky: 2 trať, teplomilný, humózní, hluboké půdy, při přezimování musíme umístit do chráněných prostorů nebo důkladně přikrýt. HTS: 50 g.

Pěstování: Předpěstovaná sadba – Semena vyséváme do hrnků v březnu, na stanoviště koncem května 1 x 1.

Ošetřování: Odplevelování, závlaha, ochrana proti chorobám a škůdcům, přihnojujeme. Na rostlinách necháváme 3-4 květenství, vykvétá ve 2 roce.

 

Artyčok kazdový – Cyara cordunculus

Pěstuje se stejně jako artyčok

 

Kukuřice cukrová – Zea mays var. sacharata

Mělký kořenový systém, svazčitý, listy bez řapíku, stonky jsou vyplněné dření.

Květy jsou jednopohlavné, na vrcholu jsou samčí v podobě laty, samičí jsou v paždí listů v podobě palice. Plod je obilka v palici.

 

Použití:

Konzumujeme obilky zralé i nezralé, mele se na mouku, kukuřičná kaše, krmivo pro krávy, škrob. Z klíčků se lisuje olej, nezralé kukuřice se nakládají a zamrazují.

 

Odrůdy:

Cukrová- Sachara, Friga

Pukavcová- Koňský zub

 

Nároky:

Teplomilná rostlina, 1 trať, hnojení chlévským hnojem, těžší půdy, krátkodenní.

 

Pěstování:

V květnu přímo na stanoviště do sponu 70 x 20, Přihrnuti na zvětšení, vydatná zálivka.

 

Sklizeň:

V různých fázích růstu, zrno se suší a čistí a uskladňuje v obilných silech.





Další podobné materiály na webu: