Otázka: Mléčná žláza a výroba mléka
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Baruu
Barbora Čechotová
Stavba mléčné žlázy
– žlaznaté těleso
-vývodné cesty
-struk- tubuloalveolární žláza=> sklípky s trubičky
Žlazanaté těleso
Žlaznatý parenchym
-Nejdůležitější část celé mléčné žlázy
Mléčné alveoly (sklípky)- sekreční jednotka mléčné žlázy
Váčky– tvorba mléka
-Seskupují se do lalůčků
-V alveole sekreční epitel- tvoří mléko
Mléčné tubuly
-Odvádí mléko, částečně se i zde mléko tvoří
Hvězdnicovité buňky– na alveolech, buňka se dokáže smršťovat-> vytlačují mléko (velice důležité)
-proces vytlačování= sekrece
-části jsou obalení vazivem
Vmezeřené vazivo
Cévy, nervy, vývodné cesty
Více vaziva= méně mléka
Tukový polštář
-Obaluje parenchym a vmezeřené vazivo
-Chrání, teplotu, nárazy, před nachladnutím
Vývodné cesty
Nitrolalůčkové vývody-> mezilalůčkové vývody-> mlékovody->mlékojem (mléčná cisterna 0,5- 2,5l)
Mléčná cisterna- shromažďování mléka
Žláznatá část- nachází se nad strukem
Struková část
Struk
-Kuželovitý nebo válcovitý útvar
-Dlouhý 5-10 cm, silný 2,5- 3 cm
-Přední struky jsou delší
-Popis- uvnitř je struková část mlékojemu
-ve hrotu strukový kanálek- u něj je sval- strukový svěrač, neovladatelný vůlí, přes kanálek odchází mléko
-pastruk- každý přespočetný struk- vypalují se
Růst a vývoj mléčné žlázy
Mléčné čáry- u embrya – zakládání cca 34 dnů
Mléčné lišty
Mléčné hrbolky- počet odpovídá počtu struků
-stejná fáze vyvinutí u samečků a samiček v době narození
-u samce v době pohlavní dospělosti zůstávají stejné
-u samice se budou dále vyvíjet
První gravidita- nejvýznamnější změny na mléčné žláze
-ovlivněna hormony- rozrůstají se vývodné cesty, narůstá žláznatý parenchym
Před porodem a po porodu- začíná sekreční činnost mléčné alveoly
-mléčná žláza se viditelně zvětší
-po porodu produkuje mlezivo
Laktace- produkuje normální mléko
-v 1 měsíci po porodu-> zvýšená sekrece mléka
-musí znova zabřeznout, ke konci gravidity klesá sekreční činnost
Období klidu- mléčná žláza neprodukuje mléko
-mléčná žláza se zmenší-> ubude žláznatý parenchym
– cca 2 měsíce dlouhé
Příprava na laktaci- narůstá žláznatý parenchym, zvětšuje se mléčná žláza
-příprava na porod- produkce mleziva
Stáří- stejné změny jako v období klidu
-změny jsou nevratné
Vemeno drobných přežvýkavců
Ovce, koza mají 2 mléčné žlázy-každá mléčná žláza má svůj mlékojem
Krátký a úzký strukový kanálek
Ovce- kulovitý tvar vemene
- 1-3 cm
- Kuželovitý tvar struku
- Vemeno je pigmentované
Koza- kuželovitý tvar vemene
-hodně objemné struky
-světlá i pigmentovaná kůže
Prasnice-spodina hrudníku a břicha- 2 řady vemínek, 6-8 vemínek v jedné řadě
-v 1 vemínku jsou 3 mléčné žlázy- kraniální a střední vemínka
-kaudální vemínka- 2 mléčné žlázy
-každá mléčná žláza má své vývodné cesty
-struk 2-3 cm
-mimo laktaci se zkracují- kraťoučké
Klisna- 4 mléčné žlázy, 2 vemínka
-každá mléčná žláza má své vývodné cesty- 2 mlékojemy, 2 strukové kanálky
-má nenápadné vemínko
Popis vemene
Polovejčitý tvar
Má 4 čtvrtě- 2 přední a 2 zadní
V mediální rovině- mezivemenná brána
Příčná brázda- odděluje přední a zadní čtvrť
Vemeno je kryto kůží (jemná), porostlá jemnými chlupy, lehce odtažitelná, skládá se řasy, obsahuje mazové a potní žlázy
Pod kůží je vazivová tkáň- fce- dává vemenu tvar, rozděluje ho na 4 čtvrtě
-tvoří závěsný vaz vemene- fce- udrží vemeno ve správné poloze, připoután k břišní stěně a pánvi
Chovatelské požadavky na vemeno a struky
vemeno
Polovejčitý tvar- dostatečně dlouhá základna
-stejně dlouhé a široké struky
Polokulovité- užší základna
-dělší tělo mléčné žlázy, stejně dlouhé struky
Svislý tvar- úzká základna
-dlouhé úzké struky
Nepravidelné tvary- jsou nevhodné pro strojní dojení i pro mláďata
Struky
Důležité pro strojní dojení
Válcovitý- nejvhodnější, kořen, tělo i hrot stejně dlouhé
Kuželovitý- široký kořen, ke hrotu se zužuje
Nálevkovitý- nevhodný
Tvorba a vylučování mléka
Způsoby- filtrace krve- v alveolách
-do mléka se dostávají- voda, minerální látky, vitamíny
-sekrece mléčných alveol- tuky, cukry, bílkoviny
-okolo 400 l krve se přefiltruje na 1 l mléka
Spouštění mléka
Řízeno nervovou a hormonální soustavou
Oxytocin- hormon, který produkuje hypofýza
-působí na hvězdnicovité buňky->smrštění a vytlačení mléka
Ejekce= uvolňování mléka z vemene
6-8 minut trvá účinek oxytocinu
Podráždění receptoru-> spustí se oxytocin
Význam mléka
Jeden z nejdůležitějších živočišných procesů
Obsahuje Ca, laktózu, bílkoviny, vitaminy
Nejvíce využívané mléko je kravské, kozí a ovčí
Význam jednotlivých složek
Voda- nejvíce zastoupená složka mléka
Sušina- především lipidy, bílkoviny, laktóza a minerální látky
Tuk- v syrovém mléce je tuk obsažen v tukových kapénkách, mluvíme o disperzi mléčného tuku v mléčné plazmě nebo o emulzi mléčného tuku v odstředěném mléce
-nasycené a nenasycené masné kyseliny
Bílkovina-kasein 75-83% polymorfismus- typ kaseinu je důležitý
-produkční znak pro výtěžnost sýřeniny
-o tepelně stabilní, o tepelně labilní, globulin 2-4 %, albumin 9-17 %
Složení mléka
Kravské ovčí kozí
Voda 87,5% 80,70% 87,03%
Sušina 12,5% 19,3% 12,97%
Laktóza 4,7% 5,36% 4,45%
Tuk 3,8% 7% 4,14%
Bílkoviny 3,3% 5,98% 3,56%
Minerální l. 0,7% 0,96% 0,82%
Faktory působící na tvorbu mléka
Vnitřní vlivy
Vrozené, velmi málo ovlivnitelné
Plemenná příslušnost- užitkový typ (plemena mléčná, kombinovaná a masná)
Věk dojnic
Pořadí laktace- do 5-6 laktace se produkce zvyšuje potom klesá
-na začátku a na konci laktace má tuk jiné složení a vlastnosti
Říje-mléko může změnit chuť
Stádium laktace- 4-8 týdnů po porodu stoupá
Individualita jedince- každá dojnice produkuje mléko poněkud jiného složení
Zdravotní stav- narušení fyziologických funkcí organismu dojnice způsobuje zhoršenou jakost mléka
Činnost mléčné žlázy
Plodnost
Vnější vlivy
Lze je velmi podstatně ovlivnit
Výživa a krmení- dostatek krmiva, kvalitní krmivo, pravidelnost
-kvalitní pitná voda (neomezené množství)
->kvalita mléčného tuku
Doba stání na sucho- není vhodné zkracovat ani prodlužovat
-optimální doba 6-8 týdnů před porodem
Technologie chovu- ustájení, dojení
Ošetřování dojnic
Základní pojmy
Laktace- doba kdy samice produkuje mléko
-začíná porodem
-končí zaprahnutím
-305 dní
-fáze- rozdojovací, stálost, pokles
-druhy- normální- delší než 250 dní
-nenormální- kratší než 250 dní
-normovaná- 305 dní- využita pro hodnocení a srovnávání
Mléčnost- schopnost produkovat mléko pro výživu mláděte
- U prasnice, ramlice, klisna
Dojnost-produkce mléka víc než pro mládě
Dojivost- množství nadojeného mléka za den nebo laktaci, v kg
Dojitelnost- schopnost uvolňovat mléko
Zaprahnutí (zasušení)- ukončení laktace
Stání na sucho- doba od zaprahnutí do porodu, 6-8 týdnů před porodem->dorůstá plod, regenerace mléčné žlázy, organismus se připravuje na další laktaci