Pěstování salátu – zelinářství

 

Otázka: Pěstování salátu

Předmět: Zelinářství

Přidal(a): Petr Škrob

 

 

Salát hlávkový – Lactuca sativa

  • Je to jednoletá rostlina, z listové zeleniny nejoblíbenější. Kořeny se rozvětvují jen do malé hloubky. Konzumní část tvoří přízemní růžice listů, které jsou svinuté do hlávky. Má krátkou vegetační dobu.
  • Rozmnožuje se semeny, pěstuje se z přímých výsevů nebo předpěstované sadby, rané odrůdy pouze z předpěstované sadby.

 

Přehled odrůd:

  • Rané  – pěstují se ve sklenících nebo pařeništích, délka vegetační doby je 60 – 75 dnů
  • Letní  – pěstují se na venkovních záhonech, délka vegetační doby je 75 – 90 dnů
  • Pro přezimování – vysévají se v létě a sklízí se na jaře, délka vegetační doby je 8 měsíců

 

Nároky

  • Nejlépe se mu daří  v chráněných slunných polohách s dostatečnou půdní i vzdušnou vlhkostí. Vyhovují mu lehčí půdy s dostatečným množstvím humusu. Před výsevem a výsadbou hnojíme dusíkem a draslíkem.

 

Výsev

  • Semena vyséváme do truhlíků od února, letní odrůdy můžeme vysévat přímo na stanoviště do řádků 25 – 30 cm.. Odrůdy pro přezimování vyséváme koncem srpna.

 

Výsadba

  • Sazenice přepichujeme do sadbovačů nebo balíčkujeme. Rané odrůdy vysazujeme v polovině března do sponu 25 x 25 cm, letní v květnu do sponu 30 x 30 cm a odrůdy pro přezimování v září do sponu 30 x 30 cm.

 

Ošetřování

  • Rané odrůdy můžeme nakrýt netkanou textilií, kterou odstraňujeme nejméně 2 týdny před sklizní. ostatní odrůdy během vegetace  plečkujeme, okopáváme a zavlažujeme.
  • V případě potřeby provádíme postřik proti chorobám a škůdcům.

 

Sklizeň

  • Sklizeň začíná koncem dubna. Sklízíme dobře zavinuté hlávky časně ráno, probírkou  2 – 3krát týdně. Sklízí se ručně odřezáváním, na velkých plochách s využitím sklizňových plošin.

 

Výnos

  • 15 – 25 t/ha
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!