Otázka: Pěstování salátu
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Škrob
Salát hlávkový – Lactuca sativa
- Je to jednoletá rostlina, z listové zeleniny nejoblíbenější. Kořeny se rozvětvují jen do malé hloubky. Konzumní část tvoří přízemní růžice listů, které jsou svinuté do hlávky. Má krátkou vegetační dobu.
- Rozmnožuje se semeny, pěstuje se z přímých výsevů nebo předpěstované sadby, rané odrůdy pouze z předpěstované sadby.
Přehled odrůd:
- Rané – pěstují se ve sklenících nebo pařeništích, délka vegetační doby je 60 – 75 dnů
- Letní – pěstují se na venkovních záhonech, délka vegetační doby je 75 – 90 dnů
- Pro přezimování – vysévají se v létě a sklízí se na jaře, délka vegetační doby je 8 měsíců
Nároky
- Nejlépe se mu daří v chráněných slunných polohách s dostatečnou půdní i vzdušnou vlhkostí. Vyhovují mu lehčí půdy s dostatečným množstvím humusu. Před výsevem a výsadbou hnojíme dusíkem a draslíkem.
Výsev
- Semena vyséváme do truhlíků od února, letní odrůdy můžeme vysévat přímo na stanoviště do řádků 25 – 30 cm.. Odrůdy pro přezimování vyséváme koncem srpna.
Výsadba
- Sazenice přepichujeme do sadbovačů nebo balíčkujeme. Rané odrůdy vysazujeme v polovině března do sponu 25 x 25 cm, letní v květnu do sponu 30 x 30 cm a odrůdy pro přezimování v září do sponu 30 x 30 cm.
Ošetřování
- Rané odrůdy můžeme nakrýt netkanou textilií, kterou odstraňujeme nejméně 2 týdny před sklizní. ostatní odrůdy během vegetace plečkujeme, okopáváme a zavlažujeme.
- V případě potřeby provádíme postřik proti chorobám a škůdcům.
Sklizeň
- Sklizeň začíná koncem dubna. Sklízíme dobře zavinuté hlávky časně ráno, probírkou 2 – 3krát týdně. Sklízí se ručně odřezáváním, na velkých plochách s využitím sklizňových plošin.
Výnos
- 15 – 25 t/ha