Otázka: Užitkové fyziologické vlastnosti
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Baruu
Barbora Čechotová
Produkce mléka
Jeden z nejdůležitějších živočišných produktů
Výživa mláďat
Kravské, ovčí, kozí
Ovlivněna-vnitřní- genofond- zaměření, druh, plemeno, stáří, zdraví
-vnější-výživa, prostředí, technologie ustájení
Rozdělení mléka podle obsahu bílkovin
Albuminové- méně než 75% kaseinu z celkového množství bílkovin
-varem se sráží
-produkují ho kobyly a oslové
Kaseinové- více než 75% kaseinu z celkového množství bílkovin
-varem se nesráží
-mléko přežvýkavců
Mléko se dělí
Nezralé- mlezivo 3-5 dní po porodu
Zralé- 5-6 den po porodu
Nepravé- čarodějné- u novorozenců
-samčí- u hermafroditů
-panenské- mléko u březích samic
Pojmy
Laktace- doba po kterou se produkuje mléko, začíná porodem a končí zaprahnutím
Mléčnost- schopnost produkovat mléko pro výživu mláďat (prasnice, ramlice)
Dojnost- schopnost produkovat mléko nad potřeby mláděte (kráva, koza)
Dojivost- množství nadojeného mléka za den nebo laktaci v kg
Dojitelnost- schopnost uvolňovat mléko
Zaprahnutí- ukončení laktace
Stání na sucho- doba od zaprahnutí do porodu
Laktace druhy
Normální- delší než 250 dní
Nenormální- kratší než 250 dní
Normovaná- 305 dní- využita pro hodnocení a srovnávání
Fáze laktace
Rozdojení- od porodu do dosažení nejvyšší užitkovosti (2 měcíce)
Stálost- doba kdy si kráva udržuje vysokou užitkovost 2:1
Pokles- užitkovost klesá a končí zaprahnutím
Produkce masa
Potravina a surovina
Pro člověka zdroj plnohodnotných bílkovin
Pštros, ryby, ovce, kozy, jeleni
Jeden člověk ročně sní 80 kg masa
Maso je vepřové, kuřecí, hovězí, krůtí
Maso je kosterní svalovina, poživatelné vnitřnosti a přidává se i tuk (orgánový, nitrosvalový)
Vlivy působící na maso- vnější- ošetřování, krmení
-vnitřní- plemeno, druh, zdraví, užitkovost, stres
Požadavky na maso- výkrmný habitus, klidný temperament, dobré fungování engokrymních žláz, dobré osvalení
Pojmy
Výkrmnost- schopnost ke zvýšení produkce masa a tuku, souvisí s růstovou intenzitou svaloviny
Známky žírnosti- hlava- krátká a široká
-krk- krátký, mohutný a široký
-hřbet- široký
-hrudník- široký a hluboký
– záď- široká, dlouhá a osvalená
-hrudní končetiny- kratší, pevné a široko postavené
Vykrmenost- stupeň zmasilosti a protučnění
-hodnotí se na živém zvířeti
-hodnotí se subjektivně a objektivně (ultrazvuk)
Jatečná zralost- jateční dospělost- věk zvířete při dosažení optimálního poměru masa a tuku
-ukládání nitrosvalového tuku prospívá
Čistá nákupní hmotnost- hmotnost zvířete nenakrmeného 12 hodin před porážkou
Jatečná hodnota- na mrtvém zvířeti
-v %
-podíl hmotnosti jatečně opracovaného těla v teplém stavu z čisté nákupní hmotnosti
Jatečně opracované tělo
Drůbež- tělo bez peří, krve, s poživatelnými vnitřnosti
-tělo je v celku
Skot- čtvrtiny nebo poloviny těla
-bez krve, kůže, hlavy, končetin, vnitřností a vemene
Prase- dvě poloviny s hlavou a kůží
-bez krve, mozku, míchy, bez hrudní, břišní a pánevní dutiny
Netto přírůstek-ukazatel jatečné výtěžnosti
-zkoušky výkrmnosti a jatečné hodnoty skotu
Hodnoty jatečné výtěžnosti
Telata 60-65% mladý skot 55-60%
Vyřazené krávy 45-50% výkrm prasat 70-75%
Ovce 40-50% jehňata 50-55%
Králíci 50% kůň 35-40%
Kuřata 75% krůty 80%
Kachna 80% husa 80%
Kvalita masa
Při hodnocení konečného produktu
Veterinární kontrola
Po úpravě nebo laboratorně
Kontrola- protučnění, šťavnatost, pH, chuť, vůně, konzistence, technologické vlastnosti, přítomnost kovů
Kvalita tuku
Podle druhu zvířete
Prase- sádlo bílé a tuhé
Hovězí- lůj žlutý a měkký
Produkce vajec
Reprodukce drůbeže
- Násadová vejce (slepice, kachny, husy a perličky)
- Konzumní vejce- potravina pro člověka (slepice, křepelka, pštros)
Nepoužívají se kachní a husí kvůli salmonelóze
Výraz plodnosti ptačích samic
Pojmy
Nosnost- schopnost samic snášet vejce
Snáška- počet vajec snesený za určité období
-vlivy- vnější- výživa, technologie chovu, způsob napájení, teplota, úroveň osvětlení, délka světelného dne
-vnitřní- pohlaví, dospělost, věk, plemeno, dědičné založení, pelichání, přítomnost kohouta, kondice, perzistence snášky (délka snáškového období v měsíci)
Vytrvalost snášky- délka snáškového období v měsíci
Intenzita snášky- ukazatel nosnosti
-počet snesených vajec za sebou
-vyjadřuje délku přestávky mezi sériemi
-vejce- série, přestávka
Líhnivost %- počet mláďat s nasazených nebo oplozených vajec
Množství snesených vajec
Nosný typ slepic 22-300ks/rok->průměrná váha vejce 55-65g
Krůta 50-130 ks/rok->průměrná váha vejce 80g
Perlička až 145 ks/rok->průměrná váha vejce 42g
Kachna 50/150 ks/rok->průměrná váha vejce 70-110g
Husa česká 15-50 ks/rok->průměrná váha vejce 130g
Pštros 30-40 ks/rok->průměrná váha vejce 1,3-1,5kg
Produkce vlny
Nejstarší textilní surovina
Pokryv těla
Producent ovce
Vlivy- vnitřní- druh, plemeno, stáří, zdraví, dědičnost, pohlaví, tělesná partie
-vnější- ustájení, péče, krmiva, počet stříží a technologie
Pojmy
Kožich- vlna na ovci
Rouno- ostříhaná vlna
Lanolin- tuk z vlny (v lékařství, kosmetice)
Délka vlny- přirozená- přirozený stav
-skutečná- delší, natažený vlas
Hodnocení vlny- Jemnost, pružnost, obloučkovitost- počet obloučků na vlnu, barva, lesk, hustota
Produkce svalové práce- u zvířat, která jsou svou tělesnou formou určena pro práci
Produkce kožešin-hlavně oblečení
-kůže- bez chlupů kožešina
-produkují- nutrie, králík, činčila
-u karakulské ovce- nejcennější kožešina
-vlna z nenarozených jehňat
-černé chlupy stočené do prstýnku
-masožravci- norek, liška
Produkce peří
Textilní průmysl, mašlovačky, stavební materiál, hasící přístroje
1 husa 500-700g/rok, škubou se v 10 týdnech a po 8 se opakuje
Produkce včel
Med- velmi cenný produkt
-dietetické vlastnosti
-dobře stravitelný, obsahuje stravitelný cukr (vitaminy, minerály, bakteriální užitek- zabíjí bakterie)
-vznik z nektaru medovice
– míchá se s výměšky z hltanu včely
-včelstvo 8-15 kg/rok
-snůška- produkce medu
-barva- záleží z čeho pochází- lesní tmavý
Včelí vosk- vyrábí mladé včely
-ke stavbě pláství, svíčky, lékařství, kosmetika, chemická výroba
-včelstvo 250g/rok
Propolis- včelí tmel
-k zalepení různých děr
-v kosmetice
Mateří kašička- mladé včely
-z hltanových žláz
-ke krmení matky
-lékařství, kosmetika
Včelí jed- produkt jedovatých žláz
-na ochranu
-lékařství