Otázka: Výkrm prasat a ekonomika výroby vepřového masa
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Baruu
Výkrm prasat
Jatečné prase konečný produkt chovu
Roste intenzivněji je zralé za 6-7 měsíců
Přírůstek- předvýkrm 400g
-výkrm 700-850g
Konverze- z co nejméně krmiva co nejvíce přírůstku, ekonomická efektivnost
-2.5- 2.7kg/kg přírůstku
Průměrná hmotnost je 115 kg
Typy výkrmu
- Podle kvality jatečných půlek
- Porkový- získává se především libová kýta, hodně jemné maso, náročné na kvalitu výživy, do 80 kg
- Bekonový- bílé ušlechtilé, landarasa, libová půlka- souvislá tenká vrstva podkožního tuku, do 90 kg
- Výsekový- nejčastější typ výkrmu u nás, produkt je maso na přímou spotřebu nebo masný výrobek, 115-120 kg
- Sádelný- vyzrálé maso, trvanlivé masné výrobky, sádlo- vyřazené prasnice, Mangalica do 150 kg
Organizace- kontinuální- nepřetržitý, prasata různého stáří, plynulé ubývání a naskladňování
-turnusový- najednou vyskladnit, najednou naskladnit
-oba typy mohou být rozděleny na předvýkrm 25-30 kg-> samotný výkrm
Konzistence KD- suché krmení- do koryta je suchá směs
-mokré krmení- smícháno s vodou
-zvlhčované krmení- prasata si sama mokří krmení
Ustájení
Stájové mikroklima- ovlivňuje výsledky výkrmu
Předvýkrm- 20-25C, vlhkost 60-75%, proudění vzduchu 0.2m/s
Výkrm- 18-20C, vlhkost 60-75%, proudění vzduchu 0.3m/s
Jak poznáme horko?- vyhledávají místa kde je vlhko a leží na boku)
Jak poznáme zimu?- nohy pod sebou, leží a spotřebují více krmiva
Technologie- bezstelivová, roštová s produkcí kejdy
Předvýkrm- dělíme kotec na lože a kaliště, napáječka, samokrmítko, vyhřívaný prostor, 10-20 ks pokračují i společně do výkrmu
Výkrm- celý kotec zaroštován a před korytem pás plné podlahy, napáječka, koryto
Krmení
Kompletní krmené směsi
Krmení řízeno počítačem
Automatické krmné boxy
Technologie- suché krmení- suchá krmná směs, omezuje se, ve stáji hodně prachu
-mokré- řízeno počítačem, rozšířené, větší žravost-> větší přírůstek, větší nároky na hygienu, 3-4 denně
-zvlhčované- suchá směs a prase si samo na směs pouští vodu, málo se používá
Technika- založeno na kompletních krmných směsí-> musí zajistit tvorbu masa
-A1- pro prasata v předvýkrmu, do 35 kg
-A2- první fáze výkrmu 35-65 kg
-A3 (CDP)- od 65 kg do konce výkrmu, nejkvalitnější
-každá směs má jiné složení
-krmit v tomto pořadí
Ošetřování
ZD, klid, nestresovat, náročné na začátku a na konci výkrmu, čistota kotců
Zpeněžování jatečných prasat
Jatečná hodnota- pro stanovení ceny zemědělských výrobků
-zajímá obchodníky a spotřebitele
Porážková prasata- zdravá, bez zranění, čistá a 12 hodin nenakrmení
Porážka prasat- dovezeme prase na jatka
-projdou veterinární prohlídkou
-uspávají se plynem
-vykrvení, opaření, vykolení, půlení
-následuje druhá veterinární prohlídka
-konečná úprava jatečného těla a potom klasifikace
Klasifikace JUT- dříve podle hmotnosti jatečného prasete
-dnes systém SEUROP
– zařazuje maso do jatečných tříd podle podílu libového masa
-pouze klasifikace s příslušnou zkouškou
Základní pojmy
JUT-dvě k sobě náležící půlky s hlavou, kůží, bez štětin, bez ušních a očních výkrojů, bez jazyka, bez mozku a míchy, bez pohlavních orgánů, bez orgánů břišní a pánevní dutiny, bez bránice a ledvin, bez špárků
Hmotnost JUT- vážíme po 45 minutách od vykrvení, po celé porážce a veterinární prohlídce
Podíl libové svaloviny- udává % svaloviny z JUT
Jakostní třída- udává podíl svaloviny v %
-naše prasata- E, U pod 60kg JT-N/ nad 120kg JT-T
-slouží pro stanovení ceny
S | E | U | R | O | P |
60 a víc % | 55-59,9 | 50-54,9 | 45-49,9 | 40-44,9 | pod 40 |
Klasifikace
Požadavky- musí být spolehlivá
-snadná a rychlá, bez hygienického rizika
-nesmí snižovat hodnotu JUT
-ekonomicky nenáročná
-používá se levá půlka- do 45 minut od vykrvení
Metody- přístrojová- přístroj- choirometr- schválený a povolený přístroj, pravidelně kontrolován a testován, přesně stanovené místo
-vpichové přístroje- píchnu a ukáže %svaloviny
-ultrazvukové přístroje
-dvoubodová metoda- změří se tloušťka sádla, svaloviny a v tabulce najdeme % svaloviny
Označení JUT-razítko, jakostní třída, na obě půlky, na kýtu a na nožičku
Protokol- pro jednu skupinu prasat od 1 dodavatele, dodanou v 1 den
-číslo klasifikátora
-číslo jatek
-číslo dodavatele, datum množství prasat, váha jednotlivých JUT
-jakostí třída JUT
-protokol dostane dodavatel, musí taky zůstat na jatkách
-musí se archivovat
Ekonomika výroby vepřového masa
Ekonomika chovu prasat- ekonomika výroby selat
-ekonomika výkrmu
Ekonomika výroby selat
Tržní produkt kvalitní sele
Faktory- plodnost prasnice
-odstav selete
Náklady- na prasnice, odchov selat, na prasničky, největší položka- krmiva (ovlivníme nakupováním krmiva nebo vlastní zdroje), pracovní náklady, veterinární služby, plemenářský, energie, opravy technologií, prasnice stojí ročně 16-20 tisíc
Tržby-prodej selat, prodej vyřazených prasnic
Ekonomika výkrmu
Jatečná hmotnost 108 kg
Náklady- krmivo, veterinářství, pracovní náklady na sele, energie, mzdy
Tržby- jen za prodaná jatečná prasata
1kg 33-38kč
Faktory zlepšení- zvýšení koncentrace zvířat
-snížení úhynu
-zvýšení přírůstku
-vyšší využívání genotypu
-volba technologie
-zlepšení ZD
-kvalifikace ošetřovatele