Ovoce, zelenina a luštěniny ve výživě – maturitní otázka

 

Otázka: Ovoce, zelenina a luštěniny ve výživě

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Ovoce

  • Jedním z nejstarších druhů potravin.
  • Má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou.
  • Nejlepší je konzumovat čerstvé ovoce.

 

Složení ovoce

  • Vitamín C, minerální látky, vláknina, sacharidy, voda, málo bílkovin.

 

Druhy ovoce

  • Jádrové (jablka, hrušky).
  • Peckové (třešně, višně, švestky).
  • Bobule a jiné lesní plody (rybíz, maliny, ostružiny, brusinky).
  • Skořápkové a jiné ovoce (ořechy vlašské, lískové, mandle).
  • Citrusové (citrony, pomeranče, grepy).
  • Dovoz ovoce (datle, fíky, banány, kokosové ořechy).

 

Zelenina

  • Soubor různých rostlin a jejich částí, které se za syrova nebo vhodně tepelně upravené významně uplatňují ve výživě lidského organismu.

 

Složení zeleniny

  • Bílkoviny, sacharidy, vláknina, voda, minerální látky, vitamíny.

 

Druhy zeleniny

  • Kořenová (mrkev, petržel, celer, křen, červená řepa).
  • Košťálová (hlávkové zelí, čínské zelí, kapusta, kedlubna).
  • Listová (hlávkový salát, špenát, polníček).
  • Cibulová (cibule, česnek, pažitka).
  • Plodová (okurka, rajčata, paprika, cuketa).
  • Lahůdková (kopr, křen).

 

Brambory

  • Známé již v 5. století před n. l. v Chile a Peru.
  • Dovezeny do Evropy roku 1565 španělskými dobrodruhy.
  • První v Čechách se pěstování ujali pražští františkáni.

 

Konzumní brambory

  • Ranné brambory (nehodí se k delšímu skladování).
  • Polorané (sklízí se v červenci a nehodí se k uskladnění na zimu).
  • Pozdní (při dobré kvalitě a skladování vydrží až do další úrody).

 

Skupiny brambor

  • A (salátové -> do bramborových salátů, jako příloha).
  • B (přílohové -> pro přípravu jídel všeho druhu, příloha, polévky).
  • C (moučné -> pro přípravu bramborových těst, pyré a kaší).

 

Látkové složení brambor

  • Voda: tvoří bramborové hlíze největší podíl hmotnosti (75 %).
  • Bílkoviny: jsou po nutriční stránce jedny z nejkvalitnějších rostlinného původu.
  • Tuk: zaujímá nepatrnou složku brambor, největší množství je ve slupce.
  • Sacharidy: obsahují 20 %, největší podíl vykazuje škrob.
  • Nerozpustná vláknina: tvoří základ buněčných stěn, koncentrace na slupce.
  • Rozpustná vláknina: převážnou část tvoří pektinové látky.
  • Minerální látky: nejvíce jich je přímo ve slupce.
  • Vitamíny: jsou zastoupeny ve značné míře, zejména vitamín C.
  • Bioaktivní látky: enzymy, organické kyseliny.

 

Luštěniny

  • Suchá semena motýlokvětých rostlin.

 

Složení luštěnin

  • Bílkoviny, sacharidy, vláknina, minerální látky, vitamíny.

 

Druhy luštěnin

  • Hrách (zelený, žlutý, barevná směs).
  • Cizrna (nejjemnější oříšková chuť, déle se vaří).
  • Fazole (bílé, skvrnité, červené, černé, zelené).
  • Čočka (stravitelnější než hrách a fazole, větší množství minerálních látek).
  • Sója.

 

Druhy čočky

  • Čočka Puy: francouzská čočka, která patří k nejkvalitnějším, drží svůj tvar.
  • Indická hnědá čočka: nemusí se předem namáčet, rychle se rozvaří.
  • Zelená čočka: nejoblíbenější čočka u nás, velkozrnná a drobnozrnná.
  • Žlutá čočka: používá se hlavně v indické a orientální kuchyni.
  • Červená čočka: zvláště jemné chuti, vaří se dlouho a rozpadá se.

 

Sója

  • Obsahuje tuky, bílkoviny, sacharidy a minerální látky.
  • Bílkoviny mají podobné složení jako živočišné, mohou je částečně nahradit.

 

Druhy sóji

  • Zelené sójové boby (mungo): pěstují se v Číně a Indii.
  • Červená sója (azuki): příznivě působí na činnost ledvin a je prospěšná pro vazivo, je drahá a proto v Japonsku nazývána druhými diamanty.

 

Použití sóji

  • Mouka, oleje, sýr, základ omáček a past.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.