Otázka: Plodové zeleniny na semeno
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Rajče – Solanum lycopersicum
Jednoletá, jinde víceletá.
Pěstování: V březnu do truhlíků, poté přepichujeme, na stanoviště dáváme po zmrzlých, 2. polovina května. 50 x 60 x 100-120 + opora.
Ošetření: Nepřemokřujeme, ne na list.
Sklizeň: Sklízíme zralé plody, vybarvené a měkké, necháváme 3 až 4 sklizně. Plody se rozdrtí, nechají se vykvasit, po vykvašení opláchneme a necháme usušit.
Okurka salátová, nakladačka – Cucumis sativus
Pěstují se přímo ve výzkumných a šlechtitelských stanic nebo se osivo dováží. Salátnice a nakladačky se pěstují podobně jako pro konzum, s tím rozdílem, že se vysévají později. Z porostu se odstraňují všechny nevhodné rostliny, na každé rostlině necháme 5-6 plodů. Chráníme proti chorobám a škůdcům, velmi důležitá je zálivka, která musí být pravidelná, aby se rostliny rovnoměrně vyvíjely.
Sklizeň:
Dozrávají v září, poznáme to podle barvy plodů a podle stopky. Sklízíme je postupně, jak dozrávají, zralé plody necháváme na suchém místě na přezrání. Získáváme je podélném rozříznutím a vyškrabováním do nádoby. Při pěstování ve velkém je sklidíme do přívěsů, v nichž je dopravíme ke strojnímu zařízení, ve kterém je drtíme. Semena se dávají do nádob a necháme je zkvasit s vodou, pravidelně promícháváme. Kvašení trvá 7-10 dní a kvalitní semena se poznají, když zůstane na dně.
Tykev – Cucurbita pepo
Jednoletá rostlina.
Rozdělení: Cuketa, Patizón, Dýně
Pěstujeme ji stejně jako pro konzum, v době dozrávání plodů děláme výběr, při němž odstraňujeme plody, které neodpovídají tvarem, barvou dané odrůdě. Na semeno necháme jen nejlépe vyvinuté, na jedné rostlině ponecháme 2-3 plody.
Sklizeň: Plody v plné zralosti jsou žluté, stopku mají zaschlou. Semena sklízíme rozkrojením a vybíráním, sušíme je nejlépe na slunci.
Paprika – Capsicum annum
Jednoletá rostlina.
Jako konzumní.
Sklízíme po fyziologické zralosti, semena žlutá.
Semenářské porosty umisťujeme do příznivých podmínek v teplých oblastech. Vyžadují teplé a propustné půdy, dostatečně vlhké. Pěstujeme stejně jako pro konzum až do období konzumní zralosti.
Sklizeň:
Plody dozrávají dostupně, při sklizni odstraníme všechny netypické plody. Plody propasírujeme na pasírovacím stroji a oddělená semena necháme s menším množstvím prokvasit v nádobách. Sušíme na slunci za pratelného promíchávání, po oschnutí čistíme a znovu dosušujeme.