Předseťová příprava půdy a výsevy zeleniny – zelinářství

 

   Otázka: Předseťová příprava půdy a výsevy zeleniny

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Úprava osiva

Předčištění:

Musí proběhnout co nejdříve po sklizni, je nutné tehdy, jestliže vymlácená hmota obsahuje mnoho příměsí (kamínků, prachu, rostlin…).

 

Dosoušení:

Musí být šetrné, aby nedošlo ke snížení vitality a klíčivosti osiva.

 

Čištění:

Slouží k odstranění příměsi a k hrubé kalibraci osiva. Způsoby jsou na sítech, vzduchem, magnetické, odstředivé, nárazové, podle barvy, tvaru apod.

 

Moření:

Slouží k likvidaci patogenů přenosných semenem. Mořící přípravky lze rozdělit na prášky pro suché moření, smlčitelné prášky a tekuté přípravky.

 

Obalování:

Je to nejúčinnější ochrana osiva a je ekologicky nejvhodnější, protože používá jen malé množství účinné látky. Povrch semene se povléká tenkou vrstvou, která obsahuje fungicidy a insekticidy. Osivo může dosáhnout pravidelného tvaru, který umožňuje výsev přesnými secími stroji.

 

Způsoby výsevů

a) Na široko: Semena rovnoměrně rozmístěná.

  • Výhody – Využitá celá plocha, rostliny mají dostatek prostoru.
  • Nevýhody – Náročné na práci (salát, kedlubny, ředkvičky).

b) Do řádků: Využíváme mechanizaci, používáme pro většinu zelenin

  • Přesné setí – (kukuřice)
  • Nepřesné setí – Seřídíme, aby nebyly porosty příliš husté (mrkev, petržel)

c) Do špetek: Do jednoho místa několik semen, mechanizace ošetřování, tykve, okurky, hrášek, paprika.

💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy