Otázka: Předseťová příprava půdy a výsevy zeleniny
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Úprava osiva
Předčištění:
Musí proběhnout co nejdříve po sklizni, je nutné tehdy, jestliže vymlácená hmota obsahuje mnoho příměsí (kamínků, prachu, rostlin…).
Dosoušení:
Musí být šetrné, aby nedošlo ke snížení vitality a klíčivosti osiva.
Čištění:
Slouží k odstranění příměsi a k hrubé kalibraci osiva. Způsoby jsou na sítech, vzduchem, magnetické, odstředivé, nárazové, podle barvy, tvaru apod.
Moření:
Slouží k likvidaci patogenů přenosných semenem. Mořící přípravky lze rozdělit na prášky pro suché moření, smlčitelné prášky a tekuté přípravky.
Obalování:
Je to nejúčinnější ochrana osiva a je ekologicky nejvhodnější, protože používá jen malé množství účinné látky. Povrch semene se povléká tenkou vrstvou, která obsahuje fungicidy a insekticidy. Osivo může dosáhnout pravidelného tvaru, který umožňuje výsev přesnými secími stroji.
Způsoby výsevů
a) Na široko: Semena rovnoměrně rozmístěná.
- Výhody – Využitá celá plocha, rostliny mají dostatek prostoru.
- Nevýhody – Náročné na práci (salát, kedlubny, ředkvičky).
b) Do řádků: Využíváme mechanizaci, používáme pro většinu zelenin
- Přesné setí – (kukuřice)
- Nepřesné setí – Seřídíme, aby nebyly porosty příliš husté (mrkev, petržel)
c) Do špetek: Do jednoho místa několik semen, mechanizace ošetřování, tykve, okurky, hrášek, paprika.
Další podobné materiály na webu: