Otázka: Košťáloviny
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Zelí hlávkové – Brassica oleraceae var. capitata
Dvouletá rostlina, v prvním roce vytváří konzumní část. Hlávka pevně stočených listů, ve druhém roce má květy a plodí. Plodem je šešule, semeno je hnědé a kulaté.
HTS: 3 g, kořenový systém je mohutný, 1 trať.
Význam:
Konzumace za syrova nebo upravená, bohaté na vitamíny a minerální látky.
Můžeme vařit, naložit, zapékat, saláty.
Odrůdy:
a) Rané, b) Polorané- Inter, c) Polopozdní- Dobrovodská, d) Pozdní- Polar, e) Červené – Polorané, polo-pozdní – Mars
Nároky:
Není náročný na polohu, středně těžké, humózní půdy, 1 trať, nenáročný na vláhu.
Pěstování:
Setí i sázení, předpěstovaná sadba nebo přímý výsev.
Přímý výsev – Koncem března do řádků 65 cm širokých na vzdálenost 20 až 60 cm.
Předpěstovaná sadba – Začátkem března do truhlíků, po vzejití přepichujeme do balíčků a na stanoviště vysazujeme v dubnu až květnu 50 x 50.
Ošetřování: Plečkování, ochrana proti chorobám a škůdcům, zálivka, odplevelování, okopávání.
Sklizeň: Podle odrůd od července do konce října, vyřezáváme hlávky, skladujeme v chladnu a vlhku 2-3 C.
Kapusta hlávková – Brassica oleraceae var. sabauda
Dvouletá rostlina, v prvním roce vytváří konzumní část a v druhém roce kvete a plodí. Kořenový systém je bohatý, na krátkém košťálu se vytváří hlávka se zvlněnými listy. Plodem je šešule, semeno je hnědé a kulaté. HTS: 3g.
Význam: Do polévek, tepelně upravené, mrazíme, bohatá na vitamíny a vlákninu.
Odrůdy:
a) Rané – Raketa, b) Polorané- Quertus, c) Polopozdní – Langedýská, d) Ozimé- Arkta.
Požadavky stejné jako u zelí.
Květák – Brassica oleraceae var. botrytis
Kořenový systém je mohutný, na krátkém košťálu vyrůstá růžice listů a uprostřed vytváří růžici s přeměněných listů. V prvním roce koncem srpna vykvétá a plodí. HTS: 3g.
Konzumujeme za syrova, tepelně upravené.
Odrůdy:
a) Rané – Bora, b) Polorané, c) Pozdní- u nás se nepěstují.
Požadavky:
Sazenice snáší teploty až 5 C, konzumní část mráz nesnese, 1 trať, náročný na molybden, nenáročný na hnojení a závlahu.
Pěstování:
Přímé výsevy nebo předpěstovaná sadba. Vyséváme co nejdříve, co počasí dovolí, vyséváme do řádků 65 cm širokých. Sadbu vyséváme do truhlíků po vzejití přepichujeme do balíčků, na stanoviště vysazujeme od dubna do července 50 x 40 x 50 cm.
Brokolice – Brassica oleraceae var. italica
Jednoletá rostlina, cizosprašná a hmyzosnubná. Konzumní částí je zdřevnatělé květenství, méně používána. 1 trať.
Pěstování:
Přímý výsev – V dubnu do řádků 50 cm širokých, po vzejití jednotíme.
Předpěstovaná sadba – Z výsevu únor-březen, na stanoviště v dubnu až květnu.
Sklizeň: Postupně a začneme středovou růžicí, po 14 dnech sklízíme postranní růžice.
Kapusta růžičková – Brassica oleraceae var. gemmifera
Dvouletá rostlina, cizosprašná, hmyzosnubná. Uprostřed vyrůstá košťál, na kterém jsou umístěny listy a v paždí listů se vyvíjejí pupeny, které jsou konzumní částí.
Význam: Do polévky, k masu, smažené.
Nároky: 1 trať vyjímečně do 2.
Výsadba: Přímý výsev – Od poloviny dubna do řádků 60 cm
Předpěstovaná sadba – Koncem února-březen.
Sklizeň: Postupná.
Kapusta kadeřavá – Brassica oleraceae var. acephala
Dvouletá, cizosprašná a hmyzosprašná rostlina. Netvoří hlávku, ale růžici kadeřavých listů, konzumní část jsou listy, které sklízí do zámrazu.
Nároky: Stejné jako u kapusty růžičkové, 1 trať.
Pěstování: Přímý výsev – květen–červen do řádků 50 cm.
Předpěstovaná sadba –
Sklizeň: Postupná až do prosince.
Kedluben – Brassica oleraceae var. gongyloides
Brukev, dvouletá, cizosprašná a hmyzosnubná rostlina. Má nejkratší vegetační dobu 3 měsíce, konzumní část je zdužnatělá, ostní hlíza, která vyrůstá na slabém košťálu. Mělká kořenová soustava, listy jsou umístěny spirálovitě a jsou na dlouhém řapíku. Odrůdy jsou modré i bílé, ve druhém roce ze středu vyrůstá stonek 1 m vysoký.
Pěstování: Přímý výsev – Pro jarní kedlubny v dubnu, letní v květnu a podzimní v červnu.
Jednotí se do sponu 20 x 20 a sklízí se jednorázově.
Předpěstovaná sadba – Rané odrůdy vyséváme v únoru, na stanoviště koncem dubna a sklízí se probírkou.
Ošetřování: Hodně vody, při nedostatku dřevnatí a má palčivou chuť. Mohou i praskat.