Otázka: Pěstování hub
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Biologie:
- Jsou to houby stopkovýtrusné, rouškaté, v půdě mají podhoubí a nad zemí plodnice.
Podhoubí:
- Spleť jemných vláken podrůstající substrát.
Plodnice:
- Klobouk, třeň, mladý klobouk je uzavřen závojem, který po zavinutí zůstává na třeni. Na spodní straně klobouku jsou zpočátku růžové, později hnědé a červeno-fialové lupeny, na nichž se tvoří výtrusy.
Odrůdy:
- S bílým kloboukem
- Se žlutým
- S hnědým
Význam: Do salátů, nakládáme, sušené, mražené, jako příloha.
Teplota: V rozmezí mezi 10-30 C, optimum 22-26 C, pro růst plodnic 14-18 C.
Světlo: Není potřebné, může být škodlivé, jestliže přehřívá nebo zvyšuje substrát a plodnice.
Voda: Vlhkost substrátu by se měla pohybovat 60-65%- vyšší- hnití podhoubí, nižší-zpomaluje růst. Substrát nesmí být mazlivý ani sypký.
Vzduch: Větrání musí být dobré, nejlépe přirozené s pomalou výměnou vzduchu. Průvan a suchý vzduch způsobuje osychání substrátu a praskání plodnic. Zvýšený obsah Co2 stimuluje násadu plodnic. Nad 10% zastavuje jejich tvorbu.
Hygiena: Prostředí, nutná desinfekce prostorů, substrátu a celková čistota provozu.
Pečárka dvouvýtrusná, zahradní – Agaricus bisporum, hortenzis
Houby stopkovýtrusné, v půdě mají podhoubí, mycelium a nad zemí plodnice.
Odrůdy: S bílým kloboukem- Nejčastější a nejvýnosnější.
Pěstování:
- Desinfekce pěstírny a substrátu, desinfikujeme parou 75-80% nebo 2% formalínu syrového, cuprikolem nebo vápnem. Nářadí, bedny se také desinfikuje do 4% roztoku formalínu. Substrát desinfikujeme parou nebo 1% formalínem. Při použití formalínu se substrát musí 2x vyvětrat.
Příprava substrátu:
- Dříve koňský hnůj, dnes sláma a hnůj skotů, seno, rašelina, kukuřičná sláma, hrabanka. Přidává se síran amonný, močovina, draselná sůl, superfosfát. Materiál se fermentuje na hromadách, po založení prolejeme močůvkou, jakmile se prohřeje na 50-60 C převrstíme. To opakujeme po 5-7 dnech 3x.
Sadba: Speciální sadbu vyrábějí laboratoře.
1) Husová
- Ve tvaru cihliček se hromadí výtrusy, naklíčí na agarové živné půdě.
- Vyklíčené výtrusy se přenesou na substrát. Prorůstání podhoubí trvá 2 měsíce.
2)Zrnitá
- Používají se vařená, pšeničná zrna, které se naočkují vyklíčenými výtrusy.
Způsoby pěstování:
a) Záhonový
b) Bednový
c) Policový
d) Rukavcový.
Ošetřování kultivary:
- Sledujeme teplotu, udržujeme vlhkost, substrát nesmí být příliš přemočený, větráme.
Sklizeň:
- Rostou pomaleji, jsou kvalitnější, mají krátký a silný stonek. Doba plodnosti 2-4 měsíce, není pravidelná sklizeň. Sklízíme neotevřené, plody opatrným vykroucením, tak aby se nepoškodilo podhoubí. Jamky pro žampiony se vyplní, plodnice se prodávají v přepravkách.
Hlíva ústřičná – Pleurodus astreatus
Klobouky připomínají barvou i tvarem větší ústřice. V mládí sklenuté s podvinutým okrajem, později 5-25 cm široké, vějířovité, hladké, pružné. Zbarvení široce proměnlivé, závisí na podmínkách růstu a vzdušné vlhkosti.
Lupeny: Nízké, měkké, husté, sbíhající na třeň.
Třeň: Velmi krátký, 1-4 cm dlouhý, 1-3 cm tlustý, po straně tuhý.
Dužnina: Bílá, pružná, šťavnatá, nasládlá chuť.
Pěstování:
- Substrát s hlívou v půdním obale umístíme do prostoru s vlhkostí 85%. Teplota 10-18 C. Plodnice vyrůstají z otvorů, které jsou v obale prořezány. Potřebuje rozptýlené světlo, rosíme několikrát denně.
Sklizeň:
- Těsně před tím než začne vypouštět výtrusy, poznáme to tak, že střední kloboučky v trsu plodnic, začnou narovnávat podvinuté okraje do roviny, vykroutíme celý trs.
- Substrát plodí do doby, než jeho obsah změkne a objem se značně zmenší.
Použití:
- Hotová jídla, nakládání, sušení, polévky, omáčky, konzumují se pouze klobouky hub.
Zvyšuje odolnost proti infekcím, tvorba červených krvinek.
Další podobné materiály na webu: