Pěstování hub – zelinářství

 

   Otázka: Pěstování hub

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Biologie:

  • Jsou to houby stopkovýtrusné, rouškaté, v půdě mají podhoubí a nad zemí plodnice.

 

Podhoubí:

  • Spleť jemných vláken podrůstající substrát.

 

Plodnice:

  • Klobouk, třeň, mladý klobouk je uzavřen závojem, který po zavinutí zůstává na třeni. Na spodní straně klobouku jsou zpočátku růžové, později hnědé a červeno-fialové lupeny, na nichž se tvoří výtrusy.

 

Odrůdy:

  • S bílým kloboukem
  • Se žlutým
  • S hnědým

 

Význam: Do salátů, nakládáme, sušené, mražené, jako příloha.

Teplota: V rozmezí mezi 10-30 C, optimum 22-26 C, pro růst plodnic 14-18 C.

Světlo: Není potřebné, může být škodlivé, jestliže přehřívá nebo zvyšuje substrát a plodnice.

Voda: Vlhkost substrátu by se měla pohybovat 60-65%- vyšší- hnití podhoubí, nižší-zpomaluje růst. Substrát nesmí být mazlivý ani sypký.

Vzduch: Větrání musí být dobré, nejlépe přirozené s pomalou výměnou vzduchu. Průvan a suchý vzduch způsobuje osychání substrátu a praskání plodnic. Zvýšený obsah Co2 stimuluje násadu plodnic. Nad 10% zastavuje jejich tvorbu.

Hygiena: Prostředí, nutná desinfekce prostorů, substrátu a celková čistota provozu.

 

Pečárka dvouvýtrusná, zahradní – Agaricus bisporum, hortenzis

Houby stopkovýtrusné, v půdě mají podhoubí, mycelium a nad zemí plodnice.

Odrůdy: S bílým kloboukem- Nejčastější a nejvýnosnější.

 

Pěstování:

  • Desinfekce pěstírny a substrátu, desinfikujeme parou 75-80% nebo 2% formalínu syrového, cuprikolem nebo vápnem. Nářadí, bedny se také desinfikuje do 4% roztoku formalínu. Substrát desinfikujeme parou nebo 1% formalínem. Při použití formalínu se substrát musí 2x vyvětrat.

 

Příprava substrátu:

  • Dříve koňský hnůj, dnes sláma a hnůj skotů, seno, rašelina, kukuřičná sláma, hrabanka. Přidává se síran amonný, močovina, draselná sůl, superfosfát. Materiál se fermentuje na hromadách, po založení prolejeme močůvkou, jakmile se prohřeje na 50-60 C převrstíme. To opakujeme po 5-7 dnech 3x.

 

Sadba: Speciální sadbu vyrábějí laboratoře.

1) Husová

  • Ve tvaru cihliček se hromadí výtrusy, naklíčí na agarové živné půdě.
  • Vyklíčené výtrusy se přenesou na substrát. Prorůstání podhoubí trvá 2 měsíce.

2)Zrnitá

  • Používají se vařená, pšeničná zrna, které se naočkují vyklíčenými výtrusy.

 

Způsoby pěstování:

a) Záhonový

b) Bednový

c) Policový

d) Rukavcový.

 

Ošetřování kultivary:

  • Sledujeme teplotu, udržujeme vlhkost, substrát nesmí být příliš přemočený, větráme.

 

Sklizeň:

  • Rostou pomaleji, jsou kvalitnější, mají krátký a silný stonek. Doba plodnosti 2-4 měsíce, není pravidelná sklizeň. Sklízíme neotevřené, plody opatrným vykroucením, tak aby se nepoškodilo podhoubí. Jamky pro žampiony se vyplní, plodnice se prodávají v přepravkách.

 

Hlíva ústřičná – Pleurodus astreatus

Klobouky připomínají barvou i tvarem větší ústřice. V mládí sklenuté s podvinutým okrajem, později 5-25 cm široké, vějířovité, hladké, pružné. Zbarvení široce proměnlivé, závisí na podmínkách růstu a vzdušné vlhkosti.

 

Lupeny: Nízké, měkké, husté, sbíhající na třeň.

Třeň: Velmi krátký, 1-4 cm dlouhý, 1-3 cm tlustý, po straně tuhý.

Dužnina: Bílá, pružná, šťavnatá, nasládlá chuť.

 

Pěstování:

  • Substrát s hlívou v půdním obale umístíme do prostoru s vlhkostí 85%. Teplota 10-18 C. Plodnice vyrůstají z otvorů, které jsou v obale prořezány. Potřebuje rozptýlené světlo, rosíme několikrát denně.

 

Sklizeň:

  • Těsně před tím než začne vypouštět výtrusy, poznáme to tak, že střední kloboučky v trsu plodnic, začnou narovnávat podvinuté okraje do roviny, vykroutíme celý trs.
  • Substrát plodí do doby, než jeho obsah změkne a objem se značně zmenší.

 

Použití:

  • Hotová jídla, nakládání, sušení, polévky, omáčky, konzumují se pouze klobouky hub.

Zvyšuje odolnost proti infekcím, tvorba červených krvinek.





Další podobné materiály na webu: