Otázka: Rozdíly v semenářství jednoletých a dvouletých zelenin
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Plodová zelenina na semeno
Rajče – Solanum lycopersicum
Jednoletá, jinde víceletá.
Pěstování:
- V březnu do truhlíků, poté přepichujeme, na stanoviště dáváme po zmrzlých, 2. polovina května. 50x 60x 100-120 + opora.
Ošetření:
- Nepřemokřujeme, ne na list.
Sklizeň:
- Sklízíme zralé plody, vybarvené a měkké, necháváme 3 až 4 sklizně. Plody se rozdrtí, nechají se vykvasit, po vykvašení opláchneme a necháme usušit.
Okurka salátová, nakladačka – Cucumis sativus
Pěstují se přímo ve výzkumných a šlechtitelských stanic nebo se osivo dováží. Salátnice a nakladačky se pěstují podobně jako pro konzum, s tím rozdílem, že se vysévají později. Z porostu se odstraňují všechny nevhodné rostliny, na každé rostlině necháme 5-6 plodů. Chráníme proti chorobám a škůdcům, velmi důležitá je zálivka, která musí být pravidelná, aby se rostliny rovnoměrně vyvíjely.
Sklizeň:
Dozrávají v září, poznáme to podle barvy plodů a podle stopky. Sklízíme je postupně, jak dozrávají, zralé plody necháváme na suchém místě na přezrání.
Získáváme je podélném rozříznutím a vyškrabováním do nádoby. Při pěstování ve velkém je sklidíme do přívěsů, v nichž je dopravíme ke strojnímu zařízení, ve kterém je drtíme. Semena se dávají do nádob a necháme je zkvasit s vodou, pravidelně promícháváme. Kvašení trvá 7-10 dní a kvalitní semena se poznají, když zůstane na dně.
Tykev – Cucurbita pepo
Jednoletá rostlina.
Rozdělení: Cuketa, Patizón, Dýně
Pěstujeme ji stejně jako pro konzum, v době dozrávání plodů děláme výběr, při němž odstraňujeme plody, které neodpovídají tvarem, barvou dané odrůdě. Na semeno necháme jen nejlépe vyvinuté, na jedné rostlině ponecháme 2-3 plody.
Sklizeň: Plody v plné zralosti jsou žluté, stopku mají zaschlou. Semena sklízíme rozkrojením a vybíráním, sušíme je nejlépe na slunci.
Paprika – Capsicum annum
Jednoletá rostlina.
Jako konzumní.
Sklízíme po fyziologické zralosti, semena žlutá.
Semenářské porosty umisťujeme do příznivých podmínek v teplých oblastech. Vyžadují teplé a propustné půdy, dostatečně vlhké. Pěstujeme stejně jako pro konzum až do období konzumní zralosti.
Sklizeň:
Plody dozrávají dostupně, při sklizni odstraníme všechny netypické plody. Plody propasírujeme na pasírovacím stroji a oddělená semena necháme s menším množstvím prokvasit v nádobách. Sušíme na slunci za pratelného promíchávání, po oschnutí čistíme a znovu dosušujeme.
Košťáloviny na semeno
Zelí hlávkové – Brassica oleraceae var. capitata
- Dvouletá rostlina, semeno je hnědé a kulaté.
- HTS: 3 g.
- V prvním roce se pěstují sazečky a v druhém semenačky.
a) Nepřímé pěstování (hlávkový)
1 rok pěstování:
- Vypěstujeme sazečky, které na konci vegetačního období sklidíme.
- Uchováme je v zimních měsících a na jaře je vysazujeme. Používají se dva výroby osiva nepřímý a přímý. Pěstujeme je tradičním způsobem, rozdíl je v době setí jednotlivých druhů.
Nejdříve pěstujeme
- Pozdní: Březen-duben.
- Polopozdní: Polovina dubna.
- Rané: Začátek března.
Ošetřování:
Odplevelujeme, udržujeme kyprou půdu, podle potřeby zavlažujeme. Ochrana proti chorobám a škůdcům- mšice zelná, housenky běláska, plíseň zelná, bakteriální choroby, patřičná opatření provádíme před rozkvetením a po odkvětu, abychom nehubily včely. Musí proběhnout uznávací řízení a prohlídky.
Sklizeň:
- Sklízíme s kořenovým balem, provedeme výběr, necháváme jen střední velikosti.
- Uskladníme ve skladech nebo krechtech. Udělá se řada hlávek a prosypeme zeminou, kořeny musí být ve vlhku 2-3 C, průběžně přihnojujeme.
2 rok pěstování:
- Na jaře koncem března provedeme výběr. Výsadba do záhonů, po 4 salátech vynecháme místo na cesty. Vysazujeme, aby koukala jen 2/3 rostliny a provedeme uvolňovací řez, aby se uvolnil vegetační květ- vrchol.
Ošetřujeme, výběry, přehlídky.
Sklizeň:
- Rostliny na jaře začínají vykvétat, žlutě, P: šešule. Sklízíme v době, kdy jsou semena vybarvená, a porost žloutne. Ráno za rosy, kvůli ztrátám, za vlhka se tolik nerozpadají. Malé plochy sklízíme ručně, velké plochy kombajnem.
- Každé pole sklízíme zvlášť jako samostatnou partii, každé pole má jiné podmínky. Čistíme a dosušíme, abychom neplatili tolik (srážky). Odebereme vzorky z každé části pytle nebo vozejku. Odběr dvou vzorků- UZKUS
- Doma schovat, poté můžeme prodávat.
b) Přímé pěstování (bezhlávkový)
V 1 roce:
- Vypěstujeme růžici listů nebo polozavřenou hlávku, přezimuje na stanovišti.
- Pozdní odrůdy vyséváme do konce června.
- Polopozdní do 20. července.
- Rané odrůdy do konce srpna.
2 rok: Stejné
Kapusta hlávková – Brassica oleraceae var. sabauda
- Dvouletá rostlina, semeno je hnědé a kulaté. HTS: 3g.
- Pěstuje se na semeno jako zelí.
Květák – Brassica oleraceae var. botrytis
- Pěstuje se na semeno 1 rok.
- HTS: 3g.
- Náročný na vzdušnou vlhkost, potřebuje Mo, aby vytvořil růžici
- K: Přeměněný list.
Pěstování:
- Z předpěstované sadby, koncem ledna, začátkem února do truhlíčků.
- Začínáme pozdními odrůdami. Rané v dubnu, vysazujeme v květnu. Na stanoviště vysazujeme 50×50 záhonovitě. sadba musí být otužilá, větráme, omezujeme teplotu. Pěstujeme ve skleníku nebo pařeništi, ale z pařeniště je lepší. Sadba musí být otužilá.
Ošetřování:
- Ve fázi růžice přijede přehlížitel. Kvetení začíná koncem srpna, v říjnu dozrává semeno. Pro dobré opylení a oplození je dobrá vysoká vzdušná vlhkost.
Sklizeň:
- Ručně nebo strojově do snopků.
Kedluben – Brassica oleraceae var. gongyloides
Dvouletá, semeno se pěstuje 2 roky.
Pěstování:
- Rané odrůdy vyséváme v polovině července.
- Pozdní odrůdy koncem června
- Průměrné kedlubny.
Ošetřování:
- Závlaha je pravidelná, aby nepopraskali, přihnojování, OCR- slimáci, mšice, bělásek, dřepčíci, houbové onemocnění, virózy, bakteriální hniloba.
Sklizeň:
- Sklidíme s kořenem, zakracujeme listy, musíme nechat 2-3 cm řapíku, abychom zabránili vstup chorobám. Na jaře vysazujeme bulvy zvonovitě, celé do země a běžně ošetřujeme (odplevelujeme, zavlažujeme, OCR, přihnojujeme, provádíme výběry a přehlídky).
- Semeno dozrává koncem června, porost žloutne a šešule jsou rezavé. Sklízíme ručně nebo strojově brzy z rána. Odstříháváme květní stonky, svazujeme do snopků.
- Dosušíme pod střechou a poté mlátíme. Odebereme vzorky a pošleme ke zkouškám.
Brokolice – Brassica oleraceae var. italica
-//-