Rychlení lilkové zeleniny – zelinářství

 

   Otázka: Rychlení lilkové zeleniny

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Rajče – Solanum lycopersicum

Požadavky:

  • Zelené hnojení, kompost, průmyslově vyráběné zahradnické zeminy.
  • Teplota: 18-22 C. Světlo: Denní. Voda: Pravidelná, bohatá zálivka, ne na list.
  • Vzduch: Pravidelné větrání.

 

Odrůdy:

  • Tyčkové- Stupické, Start.

 

Rychlení:

  • Předpěstování sadby, vyséváme do truhlíčků, koncem ledna- únor, po vzejití hrnkujeme. Na stanoviště vysazujeme sadbu s prvním náznakem květu, 80 x 35 cm nebo do dvou řádků 70 x 90 x 35.

 

Ošetřování:

  • Vyštipování, odstraňujeme postraní výhony, zaštipujeme vrchol, odplevelování.
  • Ochrana proti škůdcům a chorobám- mšice, molice, svilušky, plíseň bramborová, bronzovitost rajčat, černání stonků.

 

Sklizeň: Sklízíme vybarvená nebo nedozrálá rajčata.

 

Paprika – Capsicum annum

Odrůdy: P. C. R., Ambra.

 

Podmínky:

  • Světlo: Přirozené, můžeme i přisvětlovat, před výsadbou začneme přisvětlovat.
  • Teplota: 22-28 C u vytápěného, u nevytápěného 18-23 C, nesmí v noci klesnout pod 16 C. Voda: Po výsadbě 10 dní nezaléváme, teplá, nezávadná, dostatek, vzdušná vlhkost 70%. Vzduch: Větráme, prozpívá mírný pohyb vzduchu, který podporuje samoopylení.

 

Pěstování:

  • Semena vyséváme do truhlíčků, po vzejití přepichujeme do hrnků, po jedné až dvou rostlinách. Výsadba na stanoviště do sponu 60 x 30 nebo 70 x 40 x 40.
  • Vysazujeme po 1 pravém listu.

 

Ošetřování:

  • Po výsadbě zalijeme a zhruba 10 dní nezalíváme. Odplevelování, ochrana proti chorobám a škůdcům- regulace plodů, slimáci, svilušky, mšice, škvoři- druhotná infekce po prokousání dírky.
  • Přihnojování, větrání, nevlhčíme zbytečně listy.

 

Sklizeň: Probírkou, výnos- 5-8 kg/m2.

 

Lilek –  Solanum melongena

Příbuzný brambor.

 

Požadavky:

  • Teplo: 22-26 C, v noci ne pod 16 C.
  • Světlo: Přirozené.
  • Vzduch: Větrání dle vnějších podmínek.
  • Voda: Dostatečná, pravidelná, ne na list.
  • Půda: Středně těžká, humózní.

 

Odrůda: Český raný.

Pěstování jako u paprik.




Další podobné materiály na webu: