Rychlení salátových zelenin – zelinářství

 

   Otázka: Rychlení salátových zelenin

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Salát hlávkový – Lactusa sativa var, capitata

Odrůdy: Smaragd, Kamík

Požadavky:

Vytápěné i nevytápěné, v noci 10 C, přes den 16-20 C, potřebuje krátké dny.

Rychlíme na jaře nebo na podzim. Světlo: Přirozené. Voda: Nepřemokřovat.

Půda: Lehčí. Vzdušná vlhkost 60-80%, větráme.

 

Pěstování:

Výsev do truhlíčků, po vzejití přepichujeme, sadba by měla mít 6 pravých lístků, do sponu 20 x 20 cm.

 

Ošetřování: Mělká výsadba, fungicidy proti houbě, lehce přihnojujeme.

Sklizeň: Postupná, probírka.

 

Čekanka – Cichorium intybus var. foliosum

Kořenová.

Rychlíme v zimě, kořeny, které nepotřebujeme na další pěstování. Konzumujeme vybělené listy, kořen lze používat vícekrát.

 

Požadavky:

Teplo: Vhodné vytápěné záhony, teplota 16-20 C, půda, vzduch 12-15 C,

Voda: Pravidelná, nepřemokřená. Světlo: Nežádoucí. Vzduch: Dle vnějších podmínek.

 

Rychlení: Na záhonech nebo na stolech, kořeny nasázíme vedle sebe, zalijeme. Po částečném

oschnutí zakryjeme 20 cm kypré zeminy.

 

Ošetření:

Pouze zálivkou a větráním a zhruba po měsíci začnou prorážet špičky pluků.

 

Sklizeň:

Pouze potřebné množství, odhrneme zeminu, odřízneme puk, očistíme, zabalíme do

tmavého papíru. Kořeny můžeme znovu zakrýt a rychlit. Skladujeme v temnu a

krátkodobě.

 

Řeřicha zahradní – Lepidium sativum

Konzumujeme velmi mladé rostliny, rychlení probíhá během několika dní.

Použití: Na chleba, brambory.

 

Požadavky:

Teplota: 12-18 C.

Světlo: Přirozené, co nejblíže světlu.

Voda: Dostatečná.

Vzduch: Větráme s ohledy na vnější podmínky.

 

Rychleni: V truhlikách nebo miskách, velmi rychle vyklíčí, během až 3 až 10 dnů, sklízíme odstříháváním.





Další podobné materiály na webu: