Otázka: Rychlení salátových zelenin
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Salát hlávkový – Lactusa sativa var, capitata
Odrůdy: Smaragd, Kamík
Požadavky:
Vytápěné i nevytápěné, v noci 10 C, přes den 16-20 C, potřebuje krátké dny.
Rychlíme na jaře nebo na podzim. Světlo: Přirozené. Voda: Nepřemokřovat.
Půda: Lehčí. Vzdušná vlhkost 60-80%, větráme.
Pěstování:
Výsev do truhlíčků, po vzejití přepichujeme, sadba by měla mít 6 pravých lístků, do sponu 20 x 20 cm.
Ošetřování: Mělká výsadba, fungicidy proti houbě, lehce přihnojujeme.
Sklizeň: Postupná, probírka.
Čekanka – Cichorium intybus var. foliosum
Kořenová.
Rychlíme v zimě, kořeny, které nepotřebujeme na další pěstování. Konzumujeme vybělené listy, kořen lze používat vícekrát.
Požadavky:
Teplo: Vhodné vytápěné záhony, teplota 16-20 C, půda, vzduch 12-15 C,
Voda: Pravidelná, nepřemokřená. Světlo: Nežádoucí. Vzduch: Dle vnějších podmínek.
Rychlení: Na záhonech nebo na stolech, kořeny nasázíme vedle sebe, zalijeme. Po částečném
oschnutí zakryjeme 20 cm kypré zeminy.
Ošetření:
Pouze zálivkou a větráním a zhruba po měsíci začnou prorážet špičky pluků.
Sklizeň:
Pouze potřebné množství, odhrneme zeminu, odřízneme puk, očistíme, zabalíme do
tmavého papíru. Kořeny můžeme znovu zakrýt a rychlit. Skladujeme v temnu a
krátkodobě.
Řeřicha zahradní – Lepidium sativum
Konzumujeme velmi mladé rostliny, rychlení probíhá během několika dní.
Použití: Na chleba, brambory.
Požadavky:
Teplota: 12-18 C.
Světlo: Přirozené, co nejblíže světlu.
Voda: Dostatečná.
Vzduch: Větráme s ohledy na vnější podmínky.
Rychleni: V truhlikách nebo miskách, velmi rychle vyklíčí, během až 3 až 10 dnů, sklízíme odstříháváním.