Sacharidy – makroživiny ve výživě

 

Otázka: Makroživiny ve výživě: Sacharidy

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Sacharidy

  • Hlavní zdroj energie pro tkáně, především pro svaly a mozek.
  • 20 % energie z cukrů spotřebují buňky mozku.
  • V jídelníčku by měly tvořit 60 % energetického příjmu.
    • 1 g sacharidu = 17 kJ
    • 1 g proteinu = 17 kJ
    • 1 g tuku = 37 kJ
    • 1 g alkoholu = 29 kJ

 

Dělení sacharidů:

  • Cukry (monosacharidy, disacharidy)
  • Oligosacharidy
  • Polysacharidy

 

Cukry

  • Jednoduché sacharidy s krátkým řetězcem.
  • Podíl energie přijaté z jednoduchých cukrů by neměl přesáhnout 10 % denního energetického příjmu.
  • Patří sem také monosacharidy a disacharidy.

 

Monosacharidy

  • Glukóza (krevní cukr a glykémie)
  • Fruktóza (ovocný cukr)

 

Disacharidy

  • Laktóza (mléčný cukr)
  • Maltóza (sladový cukr)
  • Sacharóza (řepný cukr)

 

Oligosacharidy

  • Tvoří 2 až 10 monosacharidových jednotek.
  • Podobné vlastnosti jako monosacharidy.
  • Rychle zvyšují hladinu glykémie.
  • Do této skupiny patří také disacharidy.

 

Sacharóza

  • Nejběžnější stolní sladidlo.
  • Cukrová řepa a cukrová třtina.
  • Neobsahuje pro organismus žádné užitečné látky.
  • Vydatný zdroj energie.
  • Zvýšená konzumace vede k obezitě.
  • Není vhodná pro diabetiky.

 

Maltóza

  • Sladový cukr.
  • Vzniká rozkladem škrobu při klíčení ječmene.
  • Slad se využívá k výrobě piva a lihovin.

 

Laktóza

  • Mléčný cukr.
  • Vzniká spojením glukózy a galaktózy.
  • Vyskytuje se v mateřském mléce.
  • Výroba mnoha vitamínových doplňků.
  • Produkce laktózy se u starších lidí postupně snižuje (nadýmání z mléka).

 

Polysacharidy

  • Tvoří molekuly (dlouhé sacharidové řetězce).
  • Dělíme je na:
    • Stravitelné (škrob a glykogen)
    • Nestravitelné (celulóza, vláknina)

 

Vláknina

  • Nezbytná složka potravin.
  • Nestravitelný polysacharid, který se při průchodu trávicí soustavou nemění.

 

Vláknina jemná

  • Rozpustná ve vodě.
  • Zdroj: ovoce a zelenina.
  • Funkce: důležitá jako probiotikum, potrava pro probiotické bakterie tenkého a tlustého střeva, snižuje vstřebávání cukru v tenkém střevě, vláknina v těle nabobtná -> dodává pocit sytosti.

 

Vláknina hrubá

  • Nerozpustná ve vodě.
  • Zdroj: celozrnné výrobky a pečivo.
  • Funkce: čistí tenké a tlusté střevo, urychluje průchod potravin trávicí soustavou.
  • ! při konzumaci vlákniny je vždy potřeba dostatečné množství pití ! denní potřeba vlákniny je 20 – 30g rozpustná a nerozpustná v poměru 1 : 3

 

Další funkce vlákniny

  • Zvýšení pevnosti zubů (prevence zubního kazu).
  • Zvyšuje objem stravy (není zdrojem kalorií).
  • Zvyšuje střevní peristaltiku (pomáhá proti zácpě).
  • Snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.
  • Čistí střevo (odstraňuje plaky, které mohou být zdrojem různých plísní).
  • Snižuje vstřebávání tuků (hlavně cholesterolu, glukózy).
  • Je potravou pro probiotické bakterie.

 

Glykemie

  • Stálá glykemie je součástí tzv. homeostázy (stálé vnitřní prostředí organismu spolu s obsahem vody, tělesnou teplotou, obsahem minerálů, vitaminů, hormonů).

 

Glykemický index

  • Vyjádření rychlosti, s jakou se sacharidy z určité potraviny dostávají do krve.
  • Maximální hodnota je 100 (rychlost vstřebávání glukózy).

 

Potraviny s velmi nízkým glykemickým indexem (index 30)

  • Luštěniny, houby
  • Vejce, sýry, maso, ryby
  • Zelenina
  • Třešně, švestky, meruňky

 

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (index 30-50)

  • Černý chléb, celozrnné těstoviny, vařené špagety
  • Laktóza, mléčné výrobky, ořechy
  • Jablka, hrozny, pomeranče, broskve
  • Mrkev, kukuřice

 

Potraviny se středním glykemickým indexem (index 50-80)

  • Celozrnné pečivo, müsli, sýrová pizza
  • Melouny, hrozinky, banány, jahody, kiwi, zmrzlina
  • Vařené těstoviny, vařená rýže, brambory vařené ve slupce
  • Džusy, zavařeniny, slazené nápoje, cukrovinky

 

Potraviny s vysokým glykemickým indexem (index 80)

  • Med, pečivo
  • Chipsy, popcorn, pšeničná mouka, bílé pečivo
  • Vařená mrkev, hranolky, vařené loupané brambory

 

Co navyšuje glykemický index?

  • Vysoké zastoupení jednoduchých cukrů v potravině.
  • Jakákoliv mechanická nebo tepelná úprava (např. mixování, pečení, grilování, smažení).
  • Rozvařování těstovin.
  • Přezrálé ovoce (kromě banánu).

 

Co snižuje glykemický index?

  • Šetrná úprava: vaření ve vodě nebo v páře.
  • Přítomnost bílkovin, vlákniny, tuků.

 

Diabetes (cukrovka)

  • Trvale vysoká hladina glukózy v krvi (hyperglykémie) může přerůst v cukrovku.

 

Typy cukrovky:

  • Vrozená: Slinivka neumí vyrobit inzulin, inzulin se dodává v injekcích.
  • Získaná: Důsledek špatného životního stylu, vysoká spotřeba sacharidů a málo pohybu, dochází ke snížené citlivosti buněk na inzulin.

 

Následky cukrovky:

  • Ucpání cév
  • Amputace
  • Slepota
  • Selhání ledvin
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.