Tuky – Makroživiny ve výživě – maturitní otázka

 

Otázka: Makroživiny ve výživě: Tuky

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Tuky

  • 30 % našeho jídelníčku tvoří tuky neboli lipidy.
  • Tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.

 

Funkce

  • Zásobárna a zdroj energie.
    • 1 g tuku = 38 kJ energie.
  • Tepelná izolace a mechanická obrana orgánů.
  • Výstavba buněčných membrán.
  • Zásobárna vitamínů (A, D, E, K).
  • Izolace nervových výběžků.
  • Základ steroidních hormonů.
  • Tuková vrstva na pokožce brání proti vysušení a nadměrné vlhkosti.

 

Rozdělení

  • Podle zdroje v potravě:
    • Živočišné (maso, mléko, mléčné výrobky).
    • Rostlinné (oleje, ořechy, semena).
  • Podle konzistence:
    • Kapalné (pro výživu jsou vhodnější – řepkový olej).
    • Tuhé (sádlo, ztužené tuky).
  • Podle výskytu:
    • Zjevné (tuky, o kterých víme).
    • Skryté (tuk v mléce, u plnotučného mléka je to minimálně 3,5 % objemu).

 

Typy tuků

  • Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin.

 

Dobré tuky

  • Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA)
    • Omega 3 a omega 6.
    • Mořské plody, ořechy, semena.
  • Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)
    • Rostlinné oleje.

 

Špatné tuky

  • Nasycené mastné kyseliny (SFA)
    • Živočišné tuky.
    • Sádlo, máslo, tučné maso.
  • Transmastné kyseliny (TFA)
    • Ztužování, přepalování živočišných tuků (grilování).

 

SFA

  • Živočišné tuky, mléko + palmový, kokosový olej, kakaové máslo.
  • Jejich příjem v potravě by neměl převýšit 30 % tuků.
  • Zvyšují hladinu LDL cholesterolu, který ucpává cévy a zvyšuje riziko onemocnění oběhového systému.

 

PUFA

  • Omega 3
    • Látky dobré na protizánětlivý účinek.
    • U dětí podporují vývoj mozku.
    • Zdroj: mořské ryby, ořechy, semena.
  • Omega 6
    • Jsou ve slunečnicovém oleji nebo ve svalovém tuku.
    • Mohou vyvolávat záněty.

 

Cholesterol

  • Nezbytná látka pro organismus (stavba buňky, tvorba žlučníkových kyselin a tvorba steroidních hormonů).
  • 2/3 celkového cholesterolu se vyrábí v játrech a 1/3 přijímáme denně v potravě.

 

HDL cholesterol

  • Má schopnost čistit cévy od usazenin.
  • Jeho zdrojem je Omega 3.

 

LDL cholesterol

  • Tvoří aterosklerotické pláty, které ucpávají cévy.
  • Rizika infarktu, nemocí a embolie.
  • Jeho zdrojem jsou živočišné tuky (nenasycené mastné kyseliny).
  • Lék na vysoký krevní cholesterol jsou statiny.
  • Existují také přírodní látky, které snižují hladinu cholesterolu -> fytosteroly (olivy, ořechy a zelenina).

 

TFA

  • Nejškodlivější tuky.
  • Vznikají přepalováním mastných tuků (grilování na otevřeném ohni).
  • Při technologické úpravě tuku (ztužování).
  • Oplatky, polevy, listové těsto.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.