Otázka: Trávicí soustava a metabolické onemocnění HZ
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Baruu
Barbora Čechotová
STAVBA TRÁVICÍ SOUSTAVY
Úseky- 1. Hlavový-> dutina ústní a hltan
-2. Krční a hrudní->jícen
-3. Břišní-> žaludek, předžaludek
->část tlustého střeva, tenké střevo
-4. Pánevní-> zbytek tlustého střeva
->řitní otvor
STAVBA TRÁVICÍ TRUBICE
Ve všech orgánech stejná stavba, má 4 vrstvy
- Sliznice
Uvnitř trávicí trubice
Fce- ochrana před mechanickými a chemickými vlivy sliznice vylučuje trávicí šťávy a umožňuje střebávání živin
Je hladká, rovná nebo zřasená
V tenkém střevě tvoří kliky
- Podslizniční tkáň
Spojuje sliznici a svalovinu
Umožňuje pohyb sliznice
- Svalovina
Základ trávicí trubice
Hladká svalovina 2-3 vrstvy
Na některých místech tvoří svěrače (při vstupu do žaludku, řitní otvor)
Fce- posouvá potravu trávicí trubicí
- Pobřišnice
Kolagenní vazivo, jednovrstevný plochý epitel, fce- ochranná
DUTINA ÚSTNÍ
Počátek trávicí trubice
Začíná ústy po stranách tváře, nahoře patro, dole jazyk
PYSKY– 2 a tvoří ústa, na povrchu je jemná kůže, ve sliznici pysků žlázy- zvlhčují potravu
-různě pohyblivé, nejpohyblivější- kůň, ovce, koza
-kráva- mulec, prase- rypák, koza- zrcátko, koně- chřípí
TVÁŘE-podkladem je mimické svalstvo, napomáhají mísení potravy
-z venku krytý kůží, zevnitř sliznicí
-u skotu tvoří bradavky- brání vypadávání potravy
-ve tvářích- tvářové slinné žlázy
TVRDÉ PATRO– podkladem patrová kost, sliznice tvoří valy
MĚKKÉ PATRO – navazuje na kaudální otvor tvrdého patra, podkladem svaly- umožňují změnu polohy při polykání, dýchání, při polykání otevírá dutina ústní do jícnu
MANDLE – přirozený imunizační orgán
-tvoří se v nich lymfocyty
DÁSNĚ – pokrývají řezákovou kost a lůžka čelistí
JAZYK – svalový pohybový orgán- příčně pruhovaná svalovina
-fce- chuťové vjemy, příjem potravy, hmatový orgán
-příjem potravy a částečné zpracování
-na jazyku svalovina sliznice- na bocích jazyka jemná, na těle rohovatí a je silná
- a) nitkové- mechanická fce, na hřbetě jazyka
- b) houbovité- na hrotu jazyka a po stranách, umožňuje chuťové vjemy- chuťové pohárky
- c) hrazené- u kořena jazyka, velké množství chuťových pohárků
- d) lískovité- mají chuťové pohárky, nejsou u skotu
ZUBY
Deriváta kožní soustavy, jsou u řezákové kosti
Fce- zachycení potravy, oddělení sousta a zpracování potravy
Tvoří chlup- 1.úplný- všechny druhy zubů (prase)
-2. Neúplný- chybí nějaký druh zubů (skot)
STAVBA ZUBU
- Zubovina (dentin)
Hlavní stavební tkáň
Uvnitř, nažloutlá tvrdá (hodně minerálních látek), pružná
- Sklovina
Nejtvrdší tkáň v těle
Překrývá zubovinu- na povrchu
Odolná kyselinám, bílá
- Cement
Kryje kořen zubu
U koně a přežvýkavců na korunce
Drsný, žlutý a ž hnědý
- Dřeň
Uvnitř zubu
Cévy a nervy
Způsobuje citlivost zubů a výživu
DELĚNÍ ZUBU
Podle trvalosti- mléčné
-trvalé- dá se určit stáří zvířete
U některých zvířat trvalé zuby stále dorůstají (prase- špičáky, hlodavci)
TVAR A FUNKCE ZUBU
- Řezáky- I
Dlátový tvar
fce- uchopení a oddělení potravy
označují se od mediální roviny- 1. klíšťky, 2. střeďáky, 3. Krajáky
u přežvýkavců nejsou horní řezáky
- špičáky- C
kuželovitý tvar
nemají je všechny druhy
výraznější u masožravců, prase
u přežvýkavců jsou drobné
- třeňáky- P
slouží k drcení potravy
rozšířená korunka
od předu do zadu se číslují
1.třenový zub až v trvalém chrupu
- d) stoličky- M
nejmohutnější zuby
mělnění a žvýkání potravy
až v trvalém chrupu
HLTAN
Navazuje na ústní dutinu, dutý a nálevkovitý
Pod sliznicí mízní uzliny
V hltanu se kříží trávicí soustava a dýchací soustava
Ve stěně 7 otvorů- 2 nosní východy
-2 otvory sluchových trubic
-1 otvor z ústní dutiny
-1 otvor do jícnu
-1 otvor do hrtanu
JÍCEN
Fce-trubice dopravuje potravu do žaludku a předželudku
Části- krční- nad průdušnicí
-hrudní- mezi plícemi (plicní laloky)
-břišní- v břišní dutině
Stavba- sliznice- tvoří řasy- zabraňují, aby se vzduch dostával do žaludku
-svalovina- příčně pruhovaná, prase a kůň- hladká svalovina
Je schopen se hodně roztáhnout
ŽALUDEK
V břišní dutině, přechodné skladiště potravy, příprava potravy na trávení
Býložravci- velký, pak všežravci, masožravci- malý
Vrátník- zakončení žaludku
Druhy- jednokomorový= monogastr
-jednoduchý- žláznatá sliznice
-složitý- sliznice žláznatá a bezžláznatá- prase, kůň. Králík, osel
-vícekomorový= polygastr
-žaludek se dělí na předžaludek, 3 oddíly a pak vlastní žaludek (přežvýkavci)
-ovce, koza
Žaludek přežvýkavců- v krátké době umožní velký příjem potravy, potrava v něm nabobtná, dochází k mechanickému a mikrobiálnímu trávení
-bachor, čepec, kniha
Bachor- mikrobiální trávení-> neutrální prostředí
-největší část předžaludku, v levé polovině břišní dutiny (skot 80-120 l, ovce 15-20 l)
-vaky- rozdělené jen ze svrchu
-vyústění do bachoru je česlo- vstup jícnu do žaludku
-sliznice bachoru- bez žláz, špinavě zelená, zrohovatělý dlaždicový epitel, tvoří bachorné bradavky- asi 1 cm vysoké útvary
Čepec- včelí plít
-nejmenší část (skot 5-8 l, ovce 1-2 l), má podobu koule, mezi bachorem a bránicí
-sliznice čepce- 4-6ti boké komůrky
-čepcový žlab- pokračování jícnu do slezu
Kniha- středně velká část (skot 10-15 l, ovce 1 l), má oválný až kulovitý tvar
-pravá polovina dutiny břišní, dotýká se jater, pokračování čepvocého žlabu
-sliznice knihy- tvoří listy knihy-> štěrbiny-> drcení potravy, počet – kráva 100, ovce 80
Slez= vlastní žaludek
-Přiléhá k bránici a játrům, hruškovitý vak (skot 1m-2m l, ovce 3-5 l)
-u mláďat větší než předžaludek, výstup= vrátník (výstup ze žaludku do ústí střev)
-sliznice- vytváří spirálové řasy, žláznatá
ŽALUDEK MONOGASTRA
Jednokomorový- u lichokopytníků, masožravců a všežravců
Dělí se na- jednoduchý- má 1 druh žláznaté sliznice
-růžový, bělavý
-2 typy sliznice
-složitý- bez sekrečních žláz
-složitý- sliznice žláznatá a bezžláznatá
STŘEVO
Nejdelší část trávicí trubice, délka závisí na druhu potravy
Fce- trávení, střebávání a vylučování
Tenké střevo- navazuje na vrátník žaludku, trávení a hlavně střebávání
-po celé délce stejně silné, tvoří kličky
Části- dvanáctník- přímo navazuje na žaludek, pravá polovina dutiny břišní
-vyústění žlučovodu a slinivky
-lačník- nejdelší část tenkého střeva, tvoří kličky
-kyčelník- je rovný, nejkratší část
Sliznice- tvoří klky- zvětšují plochu pro střebávání, obsahuje žlázy
Tlusté střevo- vstřebávání vody, mikrobiální trávením vylučování nestrávených zbytků
-části- slepá střevo- navazuje na kyčelník, u koně rezervoár potravy, trávení vlákniny
-tračník- nejdelší část tlustého střeva, u přežvýkavců tvoří tračníkový labyrint
Konečník- pánevní dutina, hromadění nestrávených zbytků, formování výkalů
-zakončen řitním otvorem- 2 kruhové svěrače- jeden z hladké svalovina a druhý z příčně pruhované svaloviny
ROZDÍL MEZI MONO – A POLYGASTRY
Monogastr j žaludek
Polygastr má 3 předžaludky a j hlavní žaludek
FYZIOLOGIE TRÁVENÍ
Příjem a zpracování potravy
Z funkčního hlediska tvoří ústní dutinu, hltan a jícen úsek s činností převážně mechanickou, předžaludky, žaludek a tenké střevo úsek činnosti chemické
Fce- rozmělňování potravy, její smíchání s trávicími šťávami, posun potravy směrem od dutiny ke konečníku, rozpouštění a střebávání produktů trávení a jejich převod do vnitřního prostředí, odstraňování některých odpadních látek z těla
Mechanické procesy- žvýkání, přežvykování, polykání, pohyb předžaludků, žaludků a střev- zajišťuje svalstvo trávicí soustavy
Chemické prostředky- sliny, žaludeční, pankreatickou a střevní šťávu a žluč
Trávicí šťávy obsahují enzymy pro rozklad bílkovin, cukrů a tuků
VÝZNAMNÉ ENZYMY A CO TRÁVÍ
Pepsin- u přežvýkavců
-je vylučován jako pepsinogen
-štěpení bílkovin
U prasat se produkuje enzym lipáza
Trypsin- štěpí bílkoviny
Lipáza- přeměňuje mléčnou bílkovinu (kasein)
Amyláza= trávení cukrů
-štěpí cukry a škrob
Diastáza- štěpí cukry
TRÁVENÍ POLOYGASTRA
Trávení- probíhá mechanicky a chemicky, rozklad
-látky složité obsažené v krmivu se činností enzymů štěpí na látky jednoduché- základní stavební látka
-rozklad=disimilace
Vstřebávání- přestup živin (glukóza, glycerol)
-přes stěnu tenkého střeva do krve a mízy
Zažívání-navazuje na trávicí soustavu
-přeměna jednoduchých látek na látky vlastní
-je to opačný proces než trávení= asimilace
-živiny, které se vstřebávají v tenkém střevě do krve, jsou dopraveny do vrátníku, kde jsou zbaveny živin
TRÁVICÍ ŽLÁZY
Mimo trávicí trubici
SLINNÉ ŽLÁZY
Malé- přímo v ústní dutině, málo slin
Velké- mimo ústní dutinu, hodně slin
-příušní- jsou umístěny pod uchem a zasahují až k nosiči
-podčelistní- mezi jazylkou a nosičem
-podjazykové- po stranách jazyka
Vylučují sliny- bezbarvá, vodnatá tekutina
Usnadňují mechanické zpracování potravy
Umožňují chuťové vjemy a začínají trávení
Usnadňují polykájí
Zásadité pH
Působí baktericálně->zabíjí bakterie- lysozym
Obsah- enzym ptyalin- štěpí škrob, není u polygastrů
Skot 125 l, prase 15 l, kůň 40 l
Vylučování slin- reflexní děj-> řídí je nervová soustava
-vylučovány nepřetržitě
Množství závisí na- šťavnatosti krmiva
-zdravotním stavu organismu
-na teplotě prostředí
-na věku- s přibývajícím věkem se snižuje
-na aktuálním stavu dutiny ústní
JÁTRA
Stavba- na povrchu pobřišnice, pod ní vazivové pouzdro-> tvoří vazivové přepážky-> jaterní lalůčky (okem viditelné)
Lalůček- jaterní buňka
-vyrábí žluč
-podílí se na metabolismu živin, Fe a vitaminů
Žlučové kapiláry- sbíhají se do žlučových vývodů (řločovody), které ústí buď do žlučníku nebo so dvanáctníku
Žluč- tekutina žlutozelené barvy
-kyselá a ž mírně zásaditá
-fce- bakteriocidní účinek (dezinfekce potravy)
-pomáhá trávení tuků
-vytváří vhodné prostředí pro enzymy
-podporuje pohyby střev (peristaltika)
Krevní oběhy v játrech
1.Funkční- žíla vrátnice-> přivádí krev ze střev, sleziny, slinivky a předželudků-> bohatá na živiny->játra krev vyčistí
2.výžívná- jaterní tepna-> přivádí kyslík do jater
Z obou cév odvádí krev jaterní žíla do zadní duté žíly
SLINIVKA BŘIŠNÍ (PANKREAS)
V břišní dutině mezi žaludkem a dvanáctníkem
Barva narůžovělá-> lalůčkovitá
2 druhy tkání- exokrinní- vylučuje pankreatickou šťávu-> obsahuje enzymy-> vylučována do dvanáctníku
-endokrinní- je mezi exokrinní a vylučuje hormon inzulin do krve
METABOLICKÉ ONEMOCNĚNÍ HZ
HNILOBA BACHOROVÉHO OBSAHU
Příčina-Zkrmování nekvalitních objemných krmiv – plíseň, zkvašení
-Znečištěná pitná voda
Příznaky-sníží se užitkovost
-změny ve spojivce
-poruchy trávicího aparátu
-potácivá a kulhavosti
– až záněty paznehtů, ulehnutí zvířat, otoky kloubů, exemy, u dojnic poporodní potíže
Diagnostika- z bachorové tekutiny-> hnilobně zapáchá černozelená z důvodu přítomnosti kyseliny máselné
Léčba- odstranění bachorového obsahu
-nasazení antibiotik
Prevence-kvalitní objemné krmivo a kvalitní přechody KD
PŘEPLNĚNÍ BACHORU
Příčina- bobnaté krmivo
-nadměrné množství krmiva
-funkční porucha předžaludku
Příznaky- po několika hodinách bučí, je neklidné, modrání sliznic, nepřežvykuje
-zastavení bachoru, pokopávání nohou do břicha, ztěžka dýchá, lze i úhyn
-břišní stěna těstovitá
Léčba- zamezit přístup ke krmivu, vyprázdnit trávicí trakt, do bachoru 25 l vody
-masáže, studené obklady, zvíře v klidu, u krav podání krmného vápence
Prevence- podání odpovídající krmnou dávku
TYMPANIE
Plynatost
Příčina- nadměrná tvorba plynů, lehce kvasí krmiva, zelená píce, zmrzlá krmiva
-Přítomnost jedovatých plynů
Příznaky- do 2 hodin od sežrání
-nežere, nepije, často močí a kálí, namáhavý a rychlý dech, kope se do břicha
-zvíře skleslé, může uhynout z důvodu udušení a selhání srdce nebo prasknutí
Léčba-zamezit tvorbě plynů- použití jícní sondy- nesmí být v průdušnici
-použití živočišného uhlí, ocet, mléko, použití trokarování=proplach bachorové stěny
-pěnivá pympanie = zavedení jícní sondy a nalije se přípravek proti pěnění nebo celý stolní olej (1 l)
Prevence- pozorné přechody KD
-krmit kvalitní krmivo
CIZÍ TĚLESO
kovový nebo nekovový předmět
příznaky- hubne
-zapáchající dech, možnost dostání do čepce-> přes čepec až k osrdečníku
-zánět pobřišnice, bílkovina v moči
Léčba- chirurgická cesta, magnet do jícnu-> zvíře spolkne a za 4 roky vyjde ven
Prevence- dávat pozor
UCPÁNÍ JÍCNU
Nejčastější onemocnění skotu
Příčiny- nedostatečné rozmělnění krmiva, zúžený jícen (stenóza jícnu)
-2 druhy- úplné- nekrká, rychle se nadme, rychlí zásah
-částečné- pije a krká
Příznaky- nežere, nepije, nepřežvykuje, neklidné, vytékání slin, nadmutí do 3m minut
-pokud nezasáhneme umře
Léčba- zprůchodnění jícnu, v krční části jícnu lze vytáhnout rukou, nestresovat
-z hrudní části zatlačit k bachoru nebo ven
ZÁNĚT ŽALUDKU A STŘEV
Postihuje mláďata (telata, selata), ale i u dospělců- prasnice a kanci
Příčina- špatná hygiena krmení )pesticidy, špinavá nádoba…)
Příznaky- teplota, nežere, zastavení peristaltiky střev, bolestivost břišní krajiny
-výkaly-řídké, je v nich hlen, hnis i krev-> silně páchnou
-dehydratace, úhyn
Léčba- odstranění příčiny, oddělené ustájení, dospělci 1-2 dny půst, dietní krmiva
Prevence- hygiena krmiv
KOLIKY
- pravé- onemocnění žaludku a střev (kýly, tympanie, uspání jícnu)
- nepravé- onemocnění pobřišnice, jater, ledvin, močového měchýře
- symptomatické- otravy, zácpy
příčiny- vnitřní- nádor, pozměněná anatomická stavba
-dietetické závady krmení
Příznaky- pošlapuje, po kopává do břicha, válet, skřípe zuby, časté lehání a vstávání
-zvětšení břicha, poruchy peristaltiky, změny triasu
Typy kolik
- akutní rozšíření žaludku
sežrání velkého množství bobtnatého krmiva
příznaky- intenzivní bolest břicha
-namáhavé dýchání, rychle se rozšiřuje, zvracení- podle druhu
Léčba-lehké- upravují sami
-kůň vodění, kráva odstranění obsahu bachoru
-podání živočišného uhlí-> omezení tvorby plynů
-projímadlo, kvalitní krmivo
- b) střevní křeč (=střevní křeče)
příčina- polykání vzduchu
-hromadění plynů ve střevech
Příznaky- bolestivost břicha, vysoká peristaltika střev, průjem
-těžší forma- silné pocení, rychlý puls, namáhavý dech
-může dojít k prasknutí střev a selhání srdce
Léčba- masáže břicha, vodění zvířete, výplach žaludku, projímadlo, léky proti křeči
- zácpa
zahuštění střevního obsahu u všech savců
příčina- špatná KD, hodně suchých krmiv, nedostatek vody, málo pohybu, obezita, snížení průchodnosti střev, porod
příznaky- neklid, žízeň, obtížné nebo nemožné kálení
léčba- projímadlo
- neprůchodnost střev
příčina- křeč, obrna
vsunutí střeva- kálení se zastaví, stres, nechutenství, velké břišní otoky, rychlý úhyn
-poruchy oběhového systému
-jedna část střeva se smrští rychleji než druhá a vsunou se do sebe
Léčba- chirurgicky, nestresovat zvířata
Uskřinutí střeva (kýla)- do jiné tělní dutiny
-tříselná, pupeční, střevo průchodné
Zaškrcení střeva
Otočení střeva
Zauzlení střeva- střevo se zašmodrchá
PASTEVNÍ TETANIE
Hlavně u skotu na mladých jarních porostech
Příčina- nedostatek Mg
- hodně N, K
Příznaky- zvýšená nervosvalová dráždivost
-akutní forma- max. do 2 dnů, svalový třes a následuje úhyn
-chronická forma- koncentrace Mg pomalu klesá (2-5 týdnů)
-snížení užitkovosti, rozšířené zorničky, počátkový třes
Léčba- aplikace roztoku Mg
Prevence-pozvolný přechod, neustále minerály
OSTEOMALACIE
Lomivka kostí, postihuje dospělce
OSTEOPORÓZA
Křivice (porucha růstu kostí), u mláďat
Příčina- nedostatek Ca a P v KD (nesprávný poměr)
-hypovitaminóza – vitamín D
Příznaky- snížení užitkovosti, nechutenství, lízavka, zvrácené chutě, hubnutí, přešlapuje
-klouby oteklé a hodně bolestivé, hodně dlouho v křečí a leží, úhyn
diagnostika- klinické vyšetření, rentgen
léčba- pokud není zdeformován tak to má smysl léčit
-doplnění Ca do KD, injekční aplikace Ca, P a vitaminu D, když leží obracet
Prevence-dostatek Ca v KD, pohyb na čerstvém vzduchu
ANÉMIE SELAT (CHUDOKREVNOST)
Postihuje selata 1-6 týdnů
Příčina- nedostatek Fe v krmivu (co nejdříve po narození dodat)
Příznaky- výrazná bolest kůže a sliznic
- vývoj a růst zaostává, náchylnost k nemocem
léčba a prevence- aplikace Fe 3-5 týdnu po narození (injekčně)
JATERNÍ KOMA
U dobře živených zvířat a poslední době březosti nebo po porodu nebo u vysokobřezích jalovic
Příčina- nejasné překrmování bílkovinami nebo nedostatek jiného
Příznaky-rychlá horečka, nežere, snížená užitkovost, nepřežvykuje, slabost, ustrašený pohled a utíká, konec smrtí
Léčba-podává se glukóza a léky na srdce, ve většině případů neúspěšně
Prevence- vyvážená KD
SVALOVÁ DYSTROFIE
Choroba bílých svalů
Postihuje telata a jehňata kolem 5 týdne
Příčina- nedostatek vitaminu E a selenu
Příznaky- zaniknutí pohybu, jen klečí, rychle hynou z důvodu vyčerpání nebo selhání srdce, strnulá chůze