Otázka: Výroba čerstvého betonu
Předmět: Betonové konstrukce
Přidal(a): Nikola CH.
VÝROBA ČERSTVÉHO BETONU
Skladování složek
- kamenivo,
- rozdělené podle frakcí,
- venkovní skládky,
- horní odběr,
- spodní odběr,
- sila,
- cement,
- sila (volně ložený),
- automobilové cisterny (plní se a vyprazdňují pomocí stlačeného vzduchu),
- pytle (v uzavřeném skladu),
- voda,
- nádrže,
- z vodovodu,
- přísady,
- práškové nebo kapalné chemické látky → skladování předepsáno zákonem (č. 151/98 Sb.),
Druhy mísení
- cyklické,
- klasické jednostupňové a dvoustupňové betonárky,
- výroba po cyklech,
- kontinuální,
- pro liniové stavby,
- mísení probíhá nepřetržitě,
Míchačky
- se samospádovým (nenuceným) mísením,
- lopatky navařené na bubnu, otáčí se zároveň,
- nejméně účinné,
- doba mísení 90-120 vteřin,
- s nuceným mísením,
- buben se otáčí opačným směrem než lopatky,
- mísení je účinnější,
- doba mísení 60-90 vteřin,
- s desintegračním (aktivačním) mísením,
- nucené mísení + vibrace,
- dochází k domílání zrn cementu → důkladnější hydratace,
- doba mísení 60 vteřin,
Betonárky
- jednostupňová,
- dvoustupňová.