Výroba čerstvého betonu – maturitní otázka

stavitelství

 

   Otázka: Výroba čerstvého betonu

   Předmět: Betonové konstrukce

   Přidal(a): Nikola CH.

 

VÝROBA ČERSTVÉHO BETONU

Skladování složek

  • kamenivo,
    • rozdělené podle frakcí,
    • venkovní skládky,
    • horní odběr,
    • spodní odběr,
    • sila,
  • cement,
    • sila (volně ložený),
    • automobilové cisterny (plní se a vyprazdňují pomocí stlačeného vzduchu),
    • pytle (v uzavřeném skladu),
  • voda,
    • nádrže,
    • z vodovodu,
  • přísady,
    • práškové nebo kapalné chemické látky → skladování předepsáno zákonem (č. 151/98 Sb.),

 

Druhy mísení

  • cyklické,
  • klasické jednostupňové a dvoustupňové betonárky,
  • výroba po cyklech,
  • kontinuální,
  • pro liniové stavby,
  • mísení probíhá nepřetržitě,

 

Míchačky

  • se samospádovým (nenuceným) mísením,
  • lopatky navařené na bubnu, otáčí se zároveň,
  • nejméně účinné,
  • doba mísení 90-120 vteřin,
  • s nuceným mísením,
  • buben se otáčí opačným směrem než lopatky,
  • mísení je účinnější,
  • doba mísení 60-90 vteřin,
  • s desintegračním (aktivačním) mísením,
  • nucené mísení + vibrace,
  • dochází k domílání zrn cementu → důkladnější hydratace,
  • doba mísení 60 vteřin,

 

Betonárky

  • jednostupňová,
  • dvoustupňová.
💾 Stáhnout materiál   🎓 Online kurzy
error: Content is protected !!