Otázka: Výživa a krmení
Předmět: Chov zvířat a veterinářství
Přidal(a): Baruu
Výživa- soubor pochodů spojených s příjmem krmiva, trávením a vstřebáváním
Technika krmení- zabývá se sestavováním krmných dávek, úpravou a způsobem podávání krmiv
Krmná dávka- množství krmiva denně poskytovaného zvířeti
-záchovná- pro záchovu základních životních funkcí
-produkční- krmiva sloužící pro reprodukci
Živina- látka potřebná pro organismus
-esenciální- nezbytná pro organismus, protože si ho sám neumí vyrobit
-neesenciální- organismus ji vytvoří sám, nedodává se
-limitující- při nedostatku způsobuje poruchy metabolismu, růstu a produkce
Živiny- organické- energetické- dodávají energii- sacharidy, bílkoviny
-stavební- důležité pro růst- bílkoviny
-biologické účinné látky- vitamíny, minerální látky, enzymy
-ostatní- vosky, barviva
-anorganické- voda, kyslík
-nemají přesnou funkci, mohou jich plnit více
Energetické- jsou zdrojem energie
-cukry, tuky a v přebytku také bílkoviny
1g cukru 17.1 J
1g tuku 38.9 J
1g bílkoviny 23.6 J
Stavební- podílí se na obnově
-složí pro produkci
-minerální látky a bílkoviny
Katalitické- řídí metabolismus a životní pochody
Dusíkaté látky- pro organismus nepostradatelné
-ve tkáních, enzymech, hormonech
-dělení- bílkoviny
-nebílkovinné dusíkaté látky
Bílkoviny- výjimečné postavení mezi živinami
-nelze je nahradit
-dodávají N, H, C, P ,S a O2
-stavební látky
– dělení- proteiny- složeny z aminokyselin
-albuminy, kolageny, elastiny
-proteidy- složeny z amk. a nebílkovinné skupiny
-lipoproteidy, glikoproteidy
Složení AMK
Tvoří řetězce
Dělení- esenciální- nepostradatelné
-musí se dodávat, u přežvýkavců je tvoří bachorová mikroflóra
-mají svou funkci
-LYZIN, METHIONIN, TRYPTOFAN, VALIN, ARGIN, FENILALANIN, LEUCIN, IZOLEUCIN, HISTIDIN, TREONIN
-neesenciální- postradatelné
-organismus si je vytvoří sám
-GLYCIN, PROLIN, CYSTEIN, ALANIN, SERIN, THYROXIN, CITROLIN, KYS. GLUTAMOVÁ, KYS. ASPARAGOVÁ,HYDROXIPROLIN
-plnohodnotná bílkovina-obsahuje všechny esenciální kyseliny
-pouze živočišná
-neplnohodnotná bílkovina- neobsahuje všechny esenciální kyseliny
– rostlinné
-limitující amk.- limitují určitou funkci
-nedostatek-> funkce neprobíhá
– LYZIN, METHIONIN, TRYPTOFAN, THYROXIN
-denaturace bílkovin- strukturní změny v molekule
-bílkovina se stává stravitelnější
-vlastnosti se částečně mění
-u živočichů se provádí díky HCl v žaludku nebo změnou pH v žaludku
-hodnocení bílkovin- BHB %- souvisí s obsahem esenciálních amk
-nejvyšší mají živočišné bílkoviny
Nebílkovinné dusíkaté látky
Jsou to organické látky
Složením se liší od bílkovin
Rozpouští se ve vodě
Ve větším množstvím jsou v rostlinách
Patří sem- alkaloid- morfin
-dusičnany
-amidy
-čpavek
-močoviny
Zdroje dusíkatých látek- sója, luštěniny, mléko, kvasnice, krmiva živočišného původu-> zde nejvíce NL
-travní porosty, jeteloviny, zrna obilovin, zbytky mlýnského průmyslu -> střední obsah NL
-sláma, okopaniny, zelená krmiva-> málo NL
Syntetické zdroje- močovina, amonné sloučeniny
Přebytek NL- mohou se uklidit do zásoby
-když se ukládají, přetěžují játra a dochází k jejich poškození
-způsobují poruchy vylučování, užitkovosti, plodnosti
Nedostatek NL- zpomaluje růst
-klesá užitkovost
-u prasat a drůbeže- poruchy trávení
Cukry
Zdroj energie a jejich pohotovostní zásoba
Dělení- monosacharidy- glukóza, fruktóza
-disacharidy- laktóza, sacharóza
-trisacharidy- rafinóza
-polysacharidy- škrob, celulóza
Sacharóza- hlavní energetická živina v rostlinných krmivech
Laktóza- nezbytná pro výživu mláďat
Glukóza- v krmivech jí je minimum ale pro organismus je životně důležitá
-org. jí získává štěpením polysacharidů
-okamžitý zdroj energie
-zdroj pro tvorbu glykogenu, laktózy, mastných kyselin
-slouží jako ukazatel intenzity metabolismu sacharidů
-množství se stanovuje v krvi- málo -> hypoglikemie
-tak akorát
-nadbytek -> hyperglikemie
Polysacharidy- nejdůležitější pro přežvýkavce
Škrob- ve všech rostlinných krmivech- hlízkách, kořenech, semenech
Celulóza- základní podpůrná látka rostlinné buňky
-označuje se jako vláknina
Glykogen- jediný živočišný cukr
-v játrech
-zásoba energie na 1 den
-nedostatek- způsobuje poruchy užitkovosti
-nadbytek- stane se z něj zásobní tuk
Vláknina-obsah se hodnotí v sušině
- 5- 40%
- Čím více vlákniny tím horší stravitelnost
- Dělení- celulóza, hemicelulóza, lignin
- Funkce- mechanické nasycení
-podporuje motoriku bachoru a peristaltiku střev
-nezbytné pro činnost mikroorganismů
-nedostatek- zpomalí se činnost trávení, dojde k metabolickým poruchám
-nadbytek- nestráví se, zácpa, nepřijímá krmiva
Tuky- zásobní zdroj energie
-vzniká přebytek cukru a bílkovin
-zdroj esenciálních mastných kyselin
-složení- mastné kyseliny+ glycerol
Mastné kyseliny
Esenciální mk- nezbytné
-organismus si je netvoří
-musíme je dodávat
-kys. linolová, lineolová, arachidonová
-nedostatek- zpomalený růst, změny na lůži
Neesenciální mk- nemusí se dodávat
-organismus si je vyrobí
-kys. laurová, palmitová, stearová, olejová
Zdroj tuku- olejniny, lněná semínka
-živočišné tuky
Nedostatek- poruchy metabolismu, zhoršuje se reprodukce
Nadbytek- ukládá se do podkoží, zhoršuje se reprodukce
Vitaminy
Organické látky
Nezbytné
Málo odolné teplotám
Producenti jsou rostliny, bachorová mikroflóra a někdy i živočichové
Formy- účinná- vitamin ihned připraven plnit funkci
-neúčinná- musí se aktivovat
Potřeba- dáno- pohlavím, věkem, složením potravy
-udává se v mg
Dělení- rozpustné v tucích- A, D, E, K
-rozpustné ve vodě- B- komplex, C
Rozpustné v tucích
Ukládají se v těle
A (retinol)
Nestálý
Skladováním se jeho množství snižuje
Chrání epitel před zrohovatěním
Podílí se na metabolismu
Zdroj- mlezivo, mléko
-žloutek, játra, ledviny
Nedostatek- poruchy růstu
-poruchy funkce epitelu
-narušení činnosti nervové soustavy
Nadbytek- u březích se poškodí plod
D (kalciferol)
V přírodě se málo vyskytuje
Více odolný než A
Podílí se na hospodaření těla s kostitvornými prvky Ca a P
Formy- D2– ergosterol
D3-7– dehydrocholesterol
V rostlinách
Slunečním zářením se mění na D
Ptáci lépe využívají D3
Zdroj- rostliny, mléko, rybí tuk
Nedostatek- onemocnění kostí- křivice, lomivky
Nadbytek- toxický
-ukládání Ca v ledvinách a cévách -> brání jejich funkci
E (tokoferol)
Vitamín plodnosti
Stálý při změnách pH a teploty
Ovlivňuje plodnost, antioxidační činidlo, ovlivňuje činnost jater
Zdroj- ve všech rostlinných a živočišných krmivech
Nedostatek- snížená plodnost, narušená činnost jater
Nadbytek- nevyskytuje se
K
Vyráběn mikroorganismy trávicího traktu u přežvýkavců a prasat
Drůbeži ho musíme dodávat
Ovlivňuje srážlivost krve a propustnost cév
Zdroj- zelená píce, vojtěška, obiloviny
Nedostatek- poruchy srážlivosti
-vnitřní krvácení
-u drůbeže vysoká embryonální mortalita
Nadbytek- nevyskytuje se
Rozpustné ve vodě
v organismu se neukládají
nadbytek se vylučuje močí
v kvasnicích, extrahovaném šrotu
B-komplex
Působí na látkový metabolismus, krvetvorbu, činnost nervové soustavy
B1 (thiamin)
Má chlebovou vůni
Bílé krystalky
Metabolismus cukrů
Zdroj- obiloviny, luštěniny, brambory, mléko
Nedostatek- neurotické křeče, po podání vitaminu okamžitě mizí
B2 (riboflavin)
Termostabilní
Nahořklé
Pro tkáňové dýchání
Zdroj- obiloviny, mléko, ryby
Nedostatek- poruchy růstu, zanícení ústních koutků a víček
Nadbytek- oranžová moč
B3 (niacin)
Velmi stabilní
Tvoří se z tryptofanu
Ovlivňuje metabolismus
Zdroj- obilné klíčky
Nedostatek- choroba tří D- zánět kůže, průjem, šílenství
B5 (kys. pantotenová)
Citlivá na světlo
Málo stabilní
Součást koenzymu A
Zdroj- obilné klíčky, sušené mléko, pantotenan vápenatý
Nedostatek- výtok z očí, záněty kůže
B6 (pyridoxin)
Tvořen 3 látkami
Citlivý na světlo
Ve lněném oleji je antagonista B6
Zdroj- rostlinná bílkovinná krmiva
Nedostatek- zastaví ses růst, degradace nervů, ztráta koordinace
Biotin (H)
Termostabilní
Důležitý pro zdraví kůže
Kyselina listová (folacin)
Termostabilní
Pro výrobu amk a nk
Cholin
Agresivní
Podáváme samostatně
Umožňuje využití mk v játrech
Zdroj- krmiva živočišného původu
B12 (kyanokobalamin)
Fialový prášek
Využívání bílkovin
Zdroje- mléko, maso
Nedostatek- poruchy růstu
C (kyselina askorbová)
Pro hospodářská zvířata není vitamin
Podává se pouze ve stresových situací
Vit. je pro člověka, srce, ovci
Mláďata o přijímají v mateřské mléce
Odolnost organismu
Zdroj-ovoce, zelenina, zelená píce, okopaniny
Nedostatek- porucha tvorby kostí
-skorbut- krvácení sliznic, malátnost, otok kloubů
Avitaminóza- dlouhodobý nedostatek vitaminů
Hypovitaminóza- částečný nedostatek vitaminů
Hypervitaminóza- nadbytek vitaminů
Antivitamín- látka, která snižuje nebo ruší účinek vitaminů
-enzymaticky rozkládají vitaminy
-tvoří z vitaminem rozložený komplex
-vstupuje do metabolismu místo vitaminu
Anorganické živiny
Voda
Funkce- transportní
-termoregulace
-rozpouštědlo
-součást veškerých tělních tekutin
Obsah- obratlovci 50-60%
-záleží na věku, pohlaví a zdraví
Formy- nitrobuněčná- 70%
- Mezibuněčná- 30%
Zdroje- exogenní- pitná voda, voda v krmivech
-endogenní- vznik v těle při rozpadu org. látek
Dehydratace- nechuť
-klesá užitkovost
-poruchy metabolismu
Kyslík- důležitý pro dýchání
Minerální látky
Udržují acidobazickou rovnováhu
Nezbytné pro činnost mikroflóry trávicího traktu
Podílí se na tvorbě hormonů, enzymů, vitaminů a hemoglobinu
Makroprvky
Vápník
Nejvíce zastoupen
Tvorba kostí
Nedostatek- poruchy tvorby kostí
Zdroj- luskoviny
fosfor
90% v kostře
Důležitý pro poměr Ca:P 2:1
Stavební funkce
Nedostatek- poruchy růstu a plodnosti
Nadbytek- kulhání
Zdroj- jetel, ryby
Hořčík
Ve všech tělních tkání
Omezuje srážlivost krve
Nedostatek- zpomalený růst
Pastevní tetanie- z jara při přechodu na mladou píci
Zdroj- seno
Draslík
Čím starší, tím více
K:Na 2-5:1
Nedostatek- nevyskytuje se
Nadbytek- poruchy plodnosti
Zdroj- zelená píce
chlór
v krvi, působí na trávení
nedostatek- poruchy trávení a peristaltiky žaludku)
zdroj- NaCl
Sodík
V tělních tkáních
Funkce- životní činnosti tkání
Nedostatek- pokles užitkovosti
Nadbytek- otravy
Zdroj- NaCl
Síra
V tělním pokryvu
Podporuje trávení celulózy
Nedostatek- nechutenství
Zdroj- luštěniny
Mikroprvky
Železo
Součást hemo a mioglobinu
Přenos kyslíku
Nedostatek- chudokrevnost
Zdroj- zelená píce
Měď
Slouží ke krvetvorbě
Nedostatek- anemie
Nadbytek. Ukládá se v játrech a ledvinách
Zdroj- mléko, fazole
Mangan
Mineralizace kostí
Nedostatek- snížení plodnosti a potraty
Zdroj- obiloviny
Zinek
V kostech
reprodukce
Nedostatek- poruchy reprodukci
Nadbytek- toxický
Zdroj- kvasnice
Jód
Součást tyroxinu
Důležitý pro látkový metabolismus
Nedostatek- hypofunkce štítné žlázy
Zdroj- rybí moučka
Kobalt
Čím starší, tím více
Funkce krvetvorby
Metabolismus
Přeměna látek (látkový) a energie (energetický)
Články- příjem
-trávení
-vstřebávání
-zažívání
-vylučování
Rozdíl v přeměně látek a energie u mono a polygastrů
Monogastr- málo mikroorganismů- na konci tenkého střeva
-v tlustém střevě není vstřebávání
-koprofágie- pojídání vlastních výkalů
-potřebuje plnohodnotné bílkoviny
Polygastr- v bachoru velké množství mikroorganismů
-potřebuje více energie na 1kg přírůstku
-hlavním zdrojem energie je vláknina
-lépe využívá objemná krmiva
Doplňkové látky
Enzymy
Zchutňovadla- dočasně zchutňují žrádlo
-aspartam, silice, bylinné preparáty
Pigmentační- co líp vypadá to se líp žere
-přirozené- karoten, lutein
-syntetická- žluté nebo červené
Emulgátory- umožňují jemné rozpouštění tuků v tekutém prostředí
-používají se při výrobě mléčných krmných směsí
-přírodní- lecitin
-syntetické
Trankvilizéry- uklidňují látky
-omezují podráždění zvířete
-diazeptam, sedonal
Antioxidanty- zabraňují oxidaci látek v krmivu
-hlavně u tuků a lipofilních látek
-přírodní- vitaminy E a C, lecitin
-syntetické
Absorbenty-odstraňují z krmiva nežádoucí škodlivé látky
-vylučují se ve výkalech
-betonit, zeolit
Mikroorganismy v bachoru
Anaerobní stvoření
V 1 kg bachorového obsahu jich je 2.3×103– 4.3×1010
Produkují plyny
Prvoci
Nálevníci- žerou drobné částečky krmiva, zvyšují ztrátu bílkovin trávením
Nižší houby- spolupracují s bakteriemi a tráví hmotu zevnitř
-podílí se na trávení objemných statkových krmiv
Bakterie-několik stovek druhů, bez nich by přežvýkavci umřeli
-zneškodňují škodlivé látky
-z jednoduchých dusíkatých látek vytváří plnohodnotné bílkoviny
Články metabolismu
Příjem
Důležitý pro udržení života
Spojen se žvýkáním
Faktory- mentální zdravotní stav
-smysly
-teplota
-úprava a konzistence
-konstrukce žlabu a napáječky
-počet HZ na krmné místo
Trávení
Rozklad složitých látek na látky jednoduché potřené pro organismus
Každé krmivo je jinak stravitelné
Stravitelnost- schopnost krmiva být rozloženo
-udává se koeficient stravitelnosti
-z kolik % může být krmivo využito zvířetem
Stanovení- metody- IN VIVO- pokusy na živých zvířatech- bilančí metoda
-zvíře je někde zavřené
-dáme mu přesně známé množství krmiva a zjistíme počet výkalů
-IN VITRO- laboratorní pokusy
-krmiva se vystavují účinku trávicích enzymů
Faktory- druh, vlastnosti krmiva
-plemeno, množství vody v krmivu
-pohlaví
Vstřebávání
Přechod jednoduchých látek do krve a mízy
Pro vstřebání je důležité tenké střevo
Bachor- vstřebávání amk a vody, NH3, TMK a K, Na a Cl
Tlusté střevo vstřebávání vody
Ovlivněno- věkem nebo rozpustností látek
Zažívání
Přeměna vstřebávaných látek na látky těla
Vylučování
Odstranění nestrávených zbytků a zplodin metabolismu
Podíl TS, VS, KS- pot, DS
Dusíkaté bilance- udává stavy přeměny bílkovin v organismu
-srovnává množství přijatého a vylučovaného dusíku
-kladná- zvíře příjme více N než vyloučí, u mláďat a březích samic
-vyrovnaná- příjem= vyloučení, u zdravých jedinců
-záporná- příjem je menší než vyloučení, při nemoci a u starých jedinců
Energetická bilance-porovnává množství přijaté a vydané energie
-kladná, záporná, vyrovnaná
-faktory- vnitřní- zdraví, pohlaví, stáří
-vnější- teplota, přístupnost energie v potravě
Metabolismus vody-spolknutí-> žaludek-> tenké střevo-> tlusté střevo (vstřebání)-> krev, míza-> buňky-> nevyužitá voda jde do ledvin
-vylučování- močí, potem, vydechováním, výkaly
Bilance vody- pro organismus je nejlepší vyrovnaná bilance
Metabolismus minerálních látek-pro organismus mají význam pouze rozpustné minerální látky
-místo vstřebávání je různé- předžaludek, žaludek, tenké střevo
-intenzita vstřebávání- fyziologický stav organismu
-chemická vazba prvku
-přítomnost vitaminů
-vztahy mezi prvky- některé látky jsou antagonisti (působí proti) nebo sinergisti (spolupůsobení)
-vztah min. látek a jiných živin
-vylučování- pot, moč, trávicí šťávy
-nitrotělní cirkulace- kolování prvku v těle mezi tkáněmi a orgány Fe
Metabolismus vitaminů-složitý proces
-záleží na formě vitaminu
Význam bachorových mikroorganismů pro přežvýkavce
Produkují mikrobiální bílkovinu, dodávají plnohodnotnou bílkovinu
Rozkládají celulózu
Zasahují do metabolismu cukrů a tuků
Bachor
Ideální místo pro fermentaci- neustálý přívod substrátu, míchací pohyby bachoru
Na stěnách jsou popily- zvětšují plochu pro vstřebávání látek
Průběh trávení-sousto-> bachor->plave na povrchu-> zpět do tlamy-> přežvýkání-> polknutí-> klesne na dno-> nabalí se bakterie-> rozklad sousta-> využití uvolněných látek.> posunutí do čepce
Podmínky pro činnost mikroorganismů
Stálá krmná dávka
Pravidelnost krmení
Dostatek živin
Pohoda zvířete