Význam zeleniny – zelinářství

 

   Otázka: Význam zeleniny

   Předmět: Zelinářství

   Přidal(a): Petr Pavel

 

 

Zelenina

Člověk žije a pracuje, a proto musí přijímat denně vhodnou potravu.

Zelenina se uplatňuje i svou rozmanitostí, můžeme ji použít na ozdobu jídla.

 

Je část rostliny určená ke konzumaci lidmi, zdrojem důležitých látek.

1) Vitamíny: A, B, C, E, P, U, K.

2) Cukry: Brambory, petržel.

3) Tuky: Slunečnice, řepka, kukuřice.

4) Bílkoviny: Sója, hrách, fazol, čočka.

5) Minerální látky: Fe, Mg, Ca, S, H, C, O, N, P, K.

6) Silice: Aromatické látky, cibule, česnek, máta, meduňka.

 

Konzumní části

  • Kořen: Křen, mrkev, celer.
  • Stonek: Chřest, kedlubna.
  • List: Rebarbora, salát, špenát, zelí, kapusta.
  • Plod: Rajče, okurka, paprika, tykve.
  • Semeno: Hrách, fazol, kmín, fenykl.
  • Cibule: Česnek, pórek, cibule.
  • Hlízy: Brambory.
  • Plodnice: Žampióny.

 

Rozdělení zeleniny

Košťálová zelenina

Zelí hlávkové – Brassica oleraceae var. capitata

Kapusta hlávková – Brassiceae oler. v. sabauda

Kapusta růžičková – Brassiceae oler. v. gemmifera

Kapusta kadeřavá – Brassiceae oler. v. gongyloides

Květák – Brassiceae oler. v. botrytis

Brokolice – Brassiceae oler. v. italica

 

Listová zelenina

Salát hlávkový – Lactusa sativa v. capitata

Špenát zelný – Spinacia oleraceae

Čekanka salátová – Cichorium intybus v. foliosum

Štěrbák – Cichorium endivia

Řeřicha zahradní – Lepidium sativum

 

Plodová zelenina

Okurka salátová – Cucumis sativus

Tykev – Cucurbita pepo

Meloun cukrový – Cucumis melo

Meloun vodní – Citrulus vulgaris

Lilek baklažán – Solanum melongena

Paprika – Capsicum annum

Rajče – Solanum lycopersicum, Licopersicon esculentum

 

Kořenová zelenina

Mrkev obecná – Daucus carota

Petržel zahradní – Petroselinium hortenze

Pastiňák – Pastinaca sativa

Celer bulvový – Apium graveolens v. rapaceum

Křen selský – Armoracia rusticana

Ředkvička – Raphanus sativus v. radicula

Ředkve setá – Raphanus sativus v major

Řepa salátová – Beta vulgaris v. conditiva (crassa)

Černý kořen – Sconzonera hyspanica

Tuřín – Brassica napus v. napobrassica

Vodnice – Brassica rapa v. esculenta

 

Cibulová zelenina

Cibule kuchyňská – Allium cepa

Cibule zimní – Allium fistulosum

Cibule šarlotka – Allium ascalonicum

Česnek setý – Allium sativum

Pažitka – Allium schoenoprasum

Pór – Allium porum, ampeloprasum

 

Kořeninová zelenina

Majoránka zahradní – Majorana hortenzis

Kopr vonný – Anethum graveolens

Kmín kořenný – Carum carvi

Bedrník anýz – Pimpinella anisum

Fenykl obecný – Foenicullum vulgare

Tymián – Thymus vulgaris

Saturejka zahradní – Saturea hortenzis

Máta peprná – Mentha pipireta

Bazalka pravá – Ocium basalicum

Koriandr setý – Coriandrum sativum

 

Lusková zelenina

Hrách setý, zahradní – Pisum sativum (subs. hortenze)

Fazol obecný, zahradní – Phaesolus vulgaris

 

Okopaniny

Lilek brambor – Solanum tuberosum

 

Houby – Agaricus

Pečárka dvouvýtrusná, zahradní – Agaricus bisporum, hortenzis

Hlíva ústřičná – Pleurotus astreatus

 

Lahůdková zelenina

Reveň, rebarbora – Rheum rhebarborum

Chřest, Špargl – Asparagus officinalis

Celer řapíkatý – Apium graveolens v. dulci

Artyčok – Cynara scolymis

Artyčok kardový – Cynnara cardunculus

Kukuřice cukrová – Zea mays

 

Spotřeba zeleniny

  • Není u nás tak velká, jako v jiných zemích.
  • Celková plocha zeleniny se ustálila na přibližně 8,5 tisíce hektarů. Vloni se z ní sklidilo necelých 204,7 tuny zeleniny, což je podle Zelinářské unie Čech a Moravy poměrně nízké množství.
  • V předchozím roce tržní produkce zeleniny dosáhla 235,7 tisíce tun. Důvodem poklesu byly mimo jiné průběh počasí a záplavy, které zcela zničily asi 500 hektarů zeleniny a další porosty poškodily.





Další podobné materiály na webu: