Otázka: Význam zeleniny
Předmět: Zelinářství
Přidal(a): Petr Pavel
Zelenina
Člověk žije a pracuje, a proto musí přijímat denně vhodnou potravu.
Zelenina se uplatňuje i svou rozmanitostí, můžeme ji použít na ozdobu jídla.
Je část rostliny určená ke konzumaci lidmi, zdrojem důležitých látek.
1) Vitamíny: A, B, C, E, P, U, K.
2) Cukry: Brambory, petržel.
3) Tuky: Slunečnice, řepka, kukuřice.
4) Bílkoviny: Sója, hrách, fazol, čočka.
5) Minerální látky: Fe, Mg, Ca, S, H, C, O, N, P, K.
6) Silice: Aromatické látky, cibule, česnek, máta, meduňka.
Konzumní části
- Kořen: Křen, mrkev, celer.
- Stonek: Chřest, kedlubna.
- List: Rebarbora, salát, špenát, zelí, kapusta.
- Plod: Rajče, okurka, paprika, tykve.
- Semeno: Hrách, fazol, kmín, fenykl.
- Cibule: Česnek, pórek, cibule.
- Hlízy: Brambory.
- Plodnice: Žampióny.
Rozdělení zeleniny
Košťálová zelenina
Zelí hlávkové – Brassica oleraceae var. capitata
Kapusta hlávková – Brassiceae oler. v. sabauda
Kapusta růžičková – Brassiceae oler. v. gemmifera
Kapusta kadeřavá – Brassiceae oler. v. gongyloides
Květák – Brassiceae oler. v. botrytis
Brokolice – Brassiceae oler. v. italica
Listová zelenina
Salát hlávkový – Lactusa sativa v. capitata
Špenát zelný – Spinacia oleraceae
Čekanka salátová – Cichorium intybus v. foliosum
Štěrbák – Cichorium endivia
Řeřicha zahradní – Lepidium sativum
Plodová zelenina
Okurka salátová – Cucumis sativus
Tykev – Cucurbita pepo
Meloun cukrový – Cucumis melo
Meloun vodní – Citrulus vulgaris
Lilek baklažán – Solanum melongena
Paprika – Capsicum annum
Rajče – Solanum lycopersicum, Licopersicon esculentum
Kořenová zelenina
Mrkev obecná – Daucus carota
Petržel zahradní – Petroselinium hortenze
Pastiňák – Pastinaca sativa
Celer bulvový – Apium graveolens v. rapaceum
Křen selský – Armoracia rusticana
Ředkvička – Raphanus sativus v. radicula
Ředkve setá – Raphanus sativus v major
Řepa salátová – Beta vulgaris v. conditiva (crassa)
Černý kořen – Sconzonera hyspanica
Tuřín – Brassica napus v. napobrassica
Vodnice – Brassica rapa v. esculenta
Cibulová zelenina
Cibule kuchyňská – Allium cepa
Cibule zimní – Allium fistulosum
Cibule šarlotka – Allium ascalonicum
Česnek setý – Allium sativum
Pažitka – Allium schoenoprasum
Pór – Allium porum, ampeloprasum
Kořeninová zelenina
Majoránka zahradní – Majorana hortenzis
Kopr vonný – Anethum graveolens
Kmín kořenný – Carum carvi
Bedrník anýz – Pimpinella anisum
Fenykl obecný – Foenicullum vulgare
Tymián – Thymus vulgaris
Saturejka zahradní – Saturea hortenzis
Máta peprná – Mentha pipireta
Bazalka pravá – Ocium basalicum
Koriandr setý – Coriandrum sativum
Lusková zelenina
Hrách setý, zahradní – Pisum sativum (subs. hortenze)
Fazol obecný, zahradní – Phaesolus vulgaris
Okopaniny
Lilek brambor – Solanum tuberosum
Houby – Agaricus
Pečárka dvouvýtrusná, zahradní – Agaricus bisporum, hortenzis
Hlíva ústřičná – Pleurotus astreatus
Lahůdková zelenina
Reveň, rebarbora – Rheum rhebarborum
Chřest, Špargl – Asparagus officinalis
Celer řapíkatý – Apium graveolens v. dulci
Artyčok – Cynara scolymis
Artyčok kardový – Cynnara cardunculus
Kukuřice cukrová – Zea mays
Spotřeba zeleniny
- Není u nás tak velká, jako v jiných zemích.
- Celková plocha zeleniny se ustálila na přibližně 8,5 tisíce hektarů. Vloni se z ní sklidilo necelých 204,7 tuny zeleniny, což je podle Zelinářské unie Čech a Moravy poměrně nízké množství.
- V předchozím roce tržní produkce zeleniny dosáhla 235,7 tisíce tun. Důvodem poklesu byly mimo jiné průběh počasí a záplavy, které zcela zničily asi 500 hektarů zeleniny a další porosty poškodily.