Zemědělství v ČR – zeměpis

 

   Otázka: Zemědělství v ČR

   Předmět: Zeměpis

   Přidal(a): danyka

 

 

Hlavní úkoly zemědělské výroby:

  • produkce potravin pro lidi
  • produkce krmiva pro hospodářská zvířata
  • produkce surovin pro průmysl
  • udržování krajiny
  • zaměstnání

 

Zemědělství v ČR:

–          zaměstnává 3,5% pracujících

–          vytváří 2,6% HDP

–          vyprodukuje dostatek potravin

 

Export a import zemědělských produktů ČR:

a)      vyváží: maso, mléko, mléčné výrobky, sladkovodní ryby, chmel

b)      dováží: tropické ovoce, rýže, tabák, mořské ryby

 

Na jednoho obyvatele u nás připadá asi 1/3 ha orné půdy.

 

Zemědělská výroba se dělí:

živočišná výroba             x             rostlinná výroba

 

Rostlinná výroba

–          Intenzita rostlinné výroby se posuzuje podle hektarových výnosů.

 

Zemědělské výrobní oblasti:

kukuřičná

  •  Jižní Morava, nejlepší podmínky pro zemědělství
  • kukuřice, víno, zelenina, zrno

řepařská

  • Polabí, Poohří, Hornosvratecký úval,
  • pšenice, ječmen, cukrový řepa, kukuřice, ovoce

bramborářská

  • pahorkatiny
  • brambory, řepka olejka, pšenice ječmen

bramborářsko-ovesná

  • vrchoviny a podhorské oblasti
  • brambory, oves, len, pastviny

horská

  • louky a pastviny

 

nejdůležitější plodiny našeho zemědělství:

1.       pšenice

­   323% orné půdy, 1/5 pro produkci potravin, zbytek krmivo, osivo

­   z 1ha se sklidí 5 tun pšenice

2.       ječmen

­   17% – sladovnický ječmen

­   Haná

3.       řepka olejka

­   11% orné půdy, plochy se stále zvyšují

kukuřice

­   9%

­

pěstování pro zrno (J Morava), ostatní oblasti krmná plodina, siláž

  1. jetel – 3,5%
  2. vojtěška
  3. brambory
  4. cukrová řepa – její pěstování se omezuje
  5. oves
  6. žito
  7. hrách
  8. mákČR největší produktivitu maku na světě!

 

další typické plodiny pro jednotlivé oblasti:

  • Jižní Morava – vinná réva, meruňky, broskve, okurky
  • Poohří – chmel
  • Jižně od Prahy – konopí, len
  • Okolí velkých měst – zelenina

 

Živočišná výroba

–          zajišťuje 56% výkonů našeho zemědělství

–          Intenzita živočišné výroby se posuzuje podle počtu kusů hospodářských zvířat na 100 ha zemědělské půdy

 

Chov hovězího dobytka

 

Chov prasat

–          hlavně velkochovy

–          velká zátěž pro životní prostředí

–          *vepřín v Letech u Písku

Chov ovcí  – upadá

 

Chov drůbeže

–          mírně upadá

–          slepice, krůty, kuřata, kachny

 

Chov koní

–          v ČR je omezený počet poražených koní

–          Národní hřebčín Kladruby nad Labem

–          Hřebčín Slatiňany

 

Chov sladkovodních ryb

–          jde i na export (Slovensko, Rakousko,…)

–          nejčastěji kapři

 

Chov divokých zvířat, myslivost

–          aktuálně přemnožená divoká prasata

–          jelen evropský, srnec obecný, daněk evropský,

muflon, prase divoké, zajíc polní, bažanti, koroptve,…

💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Content is protected !!