Jídelníček sportovce – maturitní otázka

 

Otázka: Jídelníček sportovce

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Strava sportovce se neliší výrazně od racionálního jídelníčku, ale existují určité rozdíly:

  • Vyšší energetický příjem oproti nesportujícím.
  • Hodnota PAL (physical activity level) až 2,4 násobkem BMR.
  • Odlišené časování jídla (v závislosti na trénincích a zápasech).
  • Musíme potřebné kJ „ujíst“, ale současně nepřetěžovat trávicí trakt.
  • Vyšší potřeba bílkovin pro tvorbu svalové hmoty.
  • Vyšší nároky na remineralizaci a vitaminizaci.

 

Sacharidy ve sportovní výživě

  • Hlavní zdroj energie pro sportovce.
  • Nejlépe dostupný zdroj energie, ale také se nejjednodušeji vyčerpají.
  • Zásobárna energie ve formě svalového a jaterního glykogenu.
  • Pokles množství glykogenu na 1/3 výrazně snižuje sportovní výkon.
  • Doplnění glykogenu trvá přibližně 4 hodiny po konzumaci sacharidů.

 

Doporučení příjem:

  • Před tréninkem
    • 1 g sacharid / kg hmotnosti (ideálně v kombinaci s bílkovinami).
    • Gainer, banán + jogurtový nápoj.
  • Při tréninku
    • Pokud je to možné, nejlépe 0,5 g / kg / každých 10 minut.
  • Po tréninku
    • Do 15–20 minut až 2 g sacharidů a 0,5 g bílkovin / kg.
    • Poté konzumovat normální jídlo a doplnit protein (nejlépe syrovátkový).
    • Pro okamžité doplnění energie používáme jednoduché cukry s vysokým glykemickým indexem (rychlé vstřebání do krve).
    • Pro dlouhodobou energii používáme komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem (přílohy, celozrnné pečivo).

 

Bílkoviny ve sportovní výživě

  • Nutné pro zajištění tělesných funkcí (enzymy, hormony, …) a svalové hmoty.
  • Neukládají se do zásob, je třeba jejich pravidelný příjem.
  • Neměli bychom konzumovat více než 2 g / kg / den (větší dávky zatěžují ledviny a bílkoviny se mění v podkožní tuk).

 

Množství bílkovin (na kg hmotnosti za den):

  • Hygienické minimum = 0,6 g.
  • Dospělý zdravý člověk = 0,8 g.
  • Redukce hmotnosti = 1–1,2 g.
  • Dospívající sportovci = 1,5–2 g.
  • Dospělí sportovci = 1–1,5 g.
  • Kulturisté a siloví sportovci = 1,5–2 g.

 

Zdroj plnohodnotných bílkovin:

  • Vejce (vyvážený obsah všech esenciálních aminokyselin).
  • Maso (ideálně bez tučné, lehce stravitelné).
  • Mléčné výrobky (syrovátkové sýry, Ricotta, tvaroh).

 

Zdroj neplnohodnotných bílkovin:

  • Obiloviny (neobsahují lysin, cereálie, celozrnné pečivo).
  • Luštěniny (neobsahují methionin, sója, fazole, čočka).
  • Musí se ve stravě kombinovat.

 

Tuky ve sportovní výživě

  • Nezbytný zdroj pro zásobárnu energie.
  • Důležitý pro stavbu buněk, neuronů, kožního mazu, pro tvorbu steroidních hormonů.
  • Měl by obsahovat cca 30 % denního energetického příjmu.
  • Preferujeme rostlinné tuky před živočišnými a lepší jsou tukové oleje.

Poznámka:

  • Nepřepalovat tuky -> zdrojem rakovinotvorného akrylamidu.

 

Další doporučení pro výživu sportovců

  • Nesnižovat okamžitě po tréninku rychlost vstřebávání sacharidů vlákninou, větším množstvím bílkovin nebo tuku.
  • Nezapomínat na vitamíny a minerály (kolagenní přípravky).
  • Nesmažit, nepřepalovat, žádné polotovary a fast food.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.