Líhnutí

společenské vědy

 

Otázka: Líhnutí

Předmět: Chov zvířat

Přidal(a): Katomik

 

Líhnutí drůbeže

Embryogeneze

1.den

  • buňky blastoderm se oddělí a diferencují. Během 4-6 hodin po zahájení inkubace vzniká v zárodečném terčíku světlejší proužek-na jeho konci se zhruba za 15 hodin vytvoří hanesův uzel (hlavová řasa)- vývoj těla embrya na druhém konci ocasní řasa. Třetí vrstva buněk je mesoderm a vzniká mezi ektodermem a endodermem po 18-20 hodinách inkubace. Dochází k procesu gastrulace (blastogeneze). Koncem 1.dne se kolem hřbetní struny (chorda doralis) objevují párové segmenty somity. Hmotnost embrya 0,2mg. Období ovulace do vytvoření žloutkového krevního oběhu tj. 30-36 hodin po zahájení inkubace označujeme je jako stádium latebrální výživy. Enbryo čerpá kyslík a živiny z cytoplazmy.

2.den

  • embryo má 20-25 párů somitů, začíná článkování těla,po 30-40 hodinách začíná tlukot rudimentární srdce (40 tepů/minuta) a vytváří krevní oběh,45-49 hodin po zahájení inkubace dochází k vytváření pohlavních a vyměšovacích orgánů tj. játra,svalstvo, žlázy s vnitřní sekrecí)

3.den

  • rozrůstá se kardiovaskulární systém,amnion obaluje embryo na levé straně. Rozlišujeme hlavu, trup,i mozek. První pulsování srdce a hmotnost embrya 21mg.

4.den

  • pigmentace očí a rozlišujeme čočky. Alantoidní vak se zvětšuje a srůstá k chorionu. Srdce se přeměňuje na dvoukomorové a hmotnost embrya je 52mg.

5.den

  • tvoří se střeva, žaludek, ledviny, srdce je kompatibilní, velké oči, tvorba čelistí, prodloužení krku, diferencují se prsty, alantois přirůstá ke skořápce a hmotnost embrya je 130mg.

6.den

  • tvorba zobáku, fisury mezi prsty a hmotnost embrya je 260mg.

Organigeneze

7.den

  • růst hřebínku, vývoj mozku, základ vaječného zubů, stádium dýchání atmosférického kyslíku a výživa přes vaječný bílek (alantois)-dýchá alantoidními cévami a hmotnost embrya je 0,5g.

8.den

  • objevují se drápy, první péřové folikuly a hmotnost embrya je 1g.

9.den

  • alantois roste a zvyšuje se vaskularizace membrány, vznik chrupavčitých kostí a hmotnost embrya je 1,6g.

10.den

  • růst očních víček, vytváření nosder,na behácích se vytváří šupinky a hmotnost embrya je 2,4g.

11.den

  • první ocasní pera,alantois dorostl do maximální velikosti a žloutek se zmenšuje a hmotnost embrya je 3,5g.

12.den

  • vývoj juvenilního peří a hmotnost embrya je 5,6g.

13.den

  • kostra kalcifikuje a hmotnost embrya je 7g.

14.den

  • růst prachového peří po celém těle a hmotnost embrya je 9g.

15.den

  • tenké střevo je vtaženo do dužiny břišní a hmotnost embrya je 12g.

16.den

  • Hmotnost embrya je 15g.

17.den

  • Hmotnost embrya je 18g.

18.den

  • stadium využití kyslíku ze vzduchové komůrky a hmotnost embrya je 22g.

19.den

  • Hmotnost embrya je 26g.

20.den

  • stadium klubání a hmotnost embrya je 32g.

21.den

  • během 12-18 hodin opouští skořápku

 

Násadová vejce=oplozená

 

Křepelka japonská

  • na jednoho kohouta 3 slepičky, násadová vajíčka vždy čerstvá 1-7 dní, hmotnost 13-15g, snáška může obsahovat 260 kusů vajec, oplozenost 80-90 %

 

Kur domácí

  • hmotnost 53-75 g, do líhně se sbírají ze snáškového hnízda cca každé 4 hodiny, neumíváme, skladujeme špičkou dolů, vzduchová bublina na plošší straně vejce

 

Perlička kropenatá

  • hmotnost je 38-48 g,v jarním období začátek kvalitní snášky, perlička snáší v teplém období, nevadí jim ani velká horka

 

Krůta

  • hmotnost je 80-100 g

 

Pštros

  • hmotnost je přes 0,5 kg

 

Pižmovka domácí

  • hmotnost je 75-90g,2x denně otáčet o 45°,teplota o 15% vyšší, můžeme skladovat až 1 měsíc

 

Husa bílá/pomořanská

  • 1.snáškový rok-120-140 g
  • 2.-5.snáškový rok-180-200 g.

 

Pižmovka velká

  • hmotnost 75-85 g
  • hmotnost u hybridů 85-95 g

 

Líhnutí

  • proces biologických a biochemických pochodů v oplozeném vejci za určitých podmínek
  • teplota, optimální vlhkost, obrácení, větrání

 

Nosnost

  • genetická a fyziologická schopnost drůbeže za určitých podmínek
  • barva, velikost…

 

Snáška

  • prostředí a podmínky ovlivňují velikost snášky
  • délka noci(světlo),teplota, optimální vlhkost, výživa (kks)

 

Chovný kmen

  • poměr pohlaví u jednotlivých druhů drůbeže-skupin plemen
  • Slepice-lehká plemena-1:15:20(česká zlatá kropenatá)
  • Slepice-střední plemena-1:8:20(hempshirka)
  • Slepice-těžká plemena-1:8:20(brahmanka)
  • Kachny-1:4:6-záleží na hmotnosti kachen
  • Kachna pekingská-1:2
  • Husy-1:1-možnost monogamie(houser si vybere 1 husu, s ostatními se odmítá pařit)
  • Perlička-1:3:6
  • Bažanti-1:7:8
  • Křepelky-1:3

 

Konzumní vejce

  • S-malá, do 53 g
  • M-střední, 53-63 g
  • L-velká, 63-73 g
  • XL-velmi velká, nad 73 g

 

Složení vejce-látky

  • Voda-65 %
  • Bílkoviny-12 %
  • Minerály-11 %
  • Tuk-11 %

 

Označení vejce

  • 1CZ6666M
  • 1-druh chovu drůbeže (nosnice)
  • CZ-kód státu (země původu)
  • 6666-registrační číslo hospodářství
  • M-velikost vejce

 

Složení vejce

  • skořápka, vnitřní a vnější papírová blána, bílek, poutka, zárodečný terčík, žloutek, vzduchová bublina, kutikula
  • Sexování-rozlišení pohlaví

 

Výkrm

  • výrazný pohlavní dimorfismus hmotnosti (kur nerozlišeno), krůty-oddělit samce a samice, kachna-samice 56 dní a 2-3 kg-samci-70-80 dní a 5-6 kg

 

Chov

  • podle utváření kloaky-hrabavá drůbež-záhyby na kloace-japonská metoda

 

Líhnutí

  • 50:50-polovina samci a polovina samice

 

Genetické inženýrství

  • Kolorsexing
  • změna genetického zbarvení, záleží na hybridu, například samci světlá barva a samice tmavá

 

Peříčková metoda

  • podle rychlosti opeření

 

Zbarvení vajec

  • zjištění pohlaví při prvním prosvícení-vodní drůbež

 

Přeprava jednodenní drůbeže

  • drůbež musí mít oschlé peří teprve potom se může vyndat z líhně
  • do 24 hodin na místo určení-klimatizované dopravní prostředky, větrání důležité!!!
  • jednorázové přepravy drůbeže-papír,karton-100 ks po 25
  • plastové přepravky-omyvatelné, plynná desinfekce

 

Index tvaru vejce

  • musí mít vejčitý tvar, ani moc malé ani moc velké
  • posuvné měřítko-šířka+výška
  • idealní-75 %
  • 100%=šířka=výšce=kulaté vejce

 

Cechovní norma

  • výška vzduchové bubliny maximálně 4mm,bez výskytu krvavých skvrn, cizí látky, vejce uchováváno při 5-18°C, pevný žloutek a výrazná barva, čirý voskovitý bílek, řídí se stupnicí La Roche

 

Tvorba vejce

  • proces tvorby vejce trvá 22-27 hodin, jednotlivá vejce rostou na vaječnících slepic postupně,15 minut po ovulaci žloutek putuje do nálevky vejcovodu, tudy prochází 18-25 minut, vejce vychází kloakou.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Content is protected !!