Otázka: Chov dojnic
Předmět: Chov skotu
Přidal(a): čaky
Výroba mléka
Význam výroby mléka:
- Jako potravina: zdroj bílkovin, má vysokou stravitelnost, částečně detoxikační účinky, je vhodné pro všechny věkové kategorie lidské populace
- Jako krmivo: i pro jiné druhy zvířat, ale po úpravě
- Je zdrojem finančních prostředků pro farmáře
Druhy mléka
- 1) zralá
- 2) nezralá
- 3) nenormální
1) Zralá:
- je produkováno v době plné laktace a je pro lidský konzum
2) Nezralá:
- mlezivo je určeno pro výživu mláďat (7-10 dní) výjimečně 2 dny před porodem
3) spíš výměšky z mléčné žlázy bez ohledu na březost
- „Panenské“výměšek mléčné žlázy nepřipuštěných jalovic
- „samčí“výměšek mléčné žlázy u samců
- „Čarodějné“výměšek mléčné žlázy u čerstvě narozených telat
Vlastnosti mléka
- Jsou důležité u konzumního mléka
- Jsou posuzovány odborníky
- barva mléka: bílá až smetanově nažloutlá
- chuť: musí být nasládlá a typická
- vůně: typická mléčná vůně
- bod varu:je to o 0,2C vyšší než bod varu vody
- kyselost: (pH) 6,2-8,1
Složení mléka
Složka Mléko Mlezivo
Voda 87,5 75,0
Tuk 3,8 5,4
Bílkoviny 3,3 15,1
Laktoza 4,7 3,3
ML 0,7 1,2
1) Voda:
- Mlezivo je hustší vody je tam méně
2) Tuk:
- Udává trochu chuť, v mléce je rozptýlen v kapénkách je lehčí než voda .v klidu se hromadí nahoře a vytváří vrstvu smetany,nažloutlá barva je tvořena karonetoidy
3) Bílkoviny:
- Nejdůležitější velmi prospěšné. bílkovina v mléce je kasein –je to bílkovina schopná k svařování nesrazí se, důležitá pro mléčné výrobky-jogurty v mlezivu: laktalbumin-odlišné vlastnosti nenechá se svařit-varem se sráží není pitné, důležitá bílkovina pro udržení imunitního systému v prvních dnech života je to nenahraditelné krmivo, množství je minimálně 3*takové než kaseinu, je tam 5-8 dní po porodu není vhodné do mléčných výrobků-znehodnocuje je
4) Laktoza:
- Mléčný cukr, dodává mléku chuť, zahříváním žloutne (70 C) při sražení mléka přechází do Syrovátky
5) Minerální látky:
- Ve formě solí Mg, Ca, Na, Cl, flor
- Částečně ovlivňuje chuť
- Obsah kolísá dle zdravotního stavu, a stadia laktace
Enzymy: dvojího původu
- 1) enzymy-mléčného původu jsou žádoucí
- 2) mikrobiální-v určitých případech nežádoucí
- Oba typy se ničí pasterizací
Vitamíny:
- Rozpustné ve vodě i v tucích
- Obsah ovlivněn KD a pobytem dojnice na slunci
Plyny:
- proces dojení (dusík, kyslík, oxid uhličitý)
Mikroorganismy:
- bakterie, plísně, kvasinky
Původ mikroorganismu:
1) užitečné – nutné, napomáhají mléčnému kvašení-výroba sýrů, jogurtů, tvarohů
2) škodlivé: důsledkem jsou vady mléka, mléko nepoživatelné buď zdravotním stavem mléčné žlázy nebo nehygienickým získáváním mléka
3) patologické: nemocí i nám mohou způsobit nemoci, zkažené mléko určené k vylití
Vady mléka
1) změna barvy:
Červená barva: způsobeno příměsí krve (mechanickým poraněním)
Závažné přenosné nemoci na člověka: antrax
Zkrmováním nevhodných krmiv (např pryskyřníkovité)
Modrá barva: způsobeno špatným krmením(přeslička)
Žlutá barva: zánět mléčné žlázy
TBC, slintavka, kulhavka
2) změna chuti: slané: zánět mléčné žlázy
Hořké-zánět mléčné žlázy a zkrmovaní nevhodných krmiv-brambory, řepka hořčice)
3) Změna vůně:
Až po nadojení. nachytáním pachů z okolí
4) Změna hustoty:
Obsahuje nějaké hrudky –celková kašovitá konzistence. zánět, slintavka, kulhavka
Každá změna – je důvodem k vyřazení z lidského konzumu a nesmí být prodávána odběratelům
Složení mléka dle druhu zvířete
druh Složky v %
Voda Tuk Bílkoviny Laktóza Minerální látky
Skot 87,5 3,8-6 3,3 4,7 0,7
Klisna 88,4 1,4 1,8 6,7 0,5
Koza 91,3 4,5 3 4,1 0,8
Ovce 81,1 2,2-12,8 5 5 1
Prasnice 81 6,5 6,5 5,2 1,1
Králice 69,4 15,5 10,5 2 2,6
Vlivy působící na množství a kvalitu mléka
1) vnitřní
2) vnější
1) vnitřní
- Plemenná příslušnost
- Individualita dojnice-zdravotní stav. stáří, pořadí laktace
- Říje-snižuje se množství i kvalita)
- Stadium laktace
- Stres
- Psychická pohoda
2) Vnější
- Může ovlivnit člověk
- Výživa a krmení (změny KD, změny času krmení)
- Ošetřovatelská péče
- Technologie ustájení
- Technika a způsob dojení
- Doba stání na sucho
- Délka servis periody
- Klimatické podmínky
Porovnání mechanického a přirozeného zpuštění mléka
Kritéria Saní telete Ruční dojení Mechanické dojení
Stimulace mléčné žlázy Velmi dobrá Dobrá Dostačující
Současně dojeno struků 1 2 4
Stav struků Mokré Suché Suché
Kompletní vydojení Špatné Dobré Variabilní
Adaptabilita dojnice Velmi dobrá Dobrá Špatná
Hygiena Dobrá Závislá na dojiči Závislá na dojiči
Průtok mléka kg/min 0,4 0,5 0,5-1