Potravinářský průmysl v České republice – zeměpis

 

   Otázka: Potravinářský průmysl v ČR

   Předmět: Zeměpis

   Přidal(a): Adélka

 

 

POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL
– nejdůležitější odvětví celého hospodářství
– nemá problémy – kromě cukrovarnictví (jíst a pít se musí)

 

Vstupní suroviny
– zemědělské produkty
– lesní hospodářství
– vodní hospodářství
– dovážené suroviny

 

Rozmístění
– navazuje na zemědělskou výrobu
– do velkých měst
(Polabí, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, Opava, České Budějovice)

 

Výroba potravin
maso a mastné výrobky: Nowaco, Hamé Babice, Kostelecké uzeniny
surové tuky a oleje: Setuza UL, Unilever
úprava a zpracování mléka: Danone Benešov, Mlékárna Kunín, Olma Olomouc, Madeta České Budějovice
pekárenské výroby: Penam Brno
kakao, čokoláda a cukrovinky: Nestlé Praha, Opavia Opava, Kraft Foods Praha
přírodní cukr: (pouze z cukrové řepy) cukrovar Vrbátky
konzervárenství: Hamé Babice, Machland Veselí nad Lužnicí, Seliko Opava

 

Nápoje
pivo: Heineken, Budvar České Budějovice, Kozel, Krušovice, Radegast
víno: Bohemia Sekt, Chateau Lednice, Víno Mikulov
destiláty: Božkov, Becherovka KV, R. Jelínek Vizovice
nealko: Mattoni KV, Poděbradka Poděbrady





Další podobné materiály na webu: