Prodej jatečního skotu – maturitní otázka

 

   Otázka: Prodej jatečního skotu

   Předmět: Chov skotu

   Přidal(a): čaky

 

Prodej jatečního skotu

  • Pouze Z v porážkové hmotnosti
  • Z by měla být čistá, nalačno a minimálně napita (min 12 hod před porážkou)
  • Z by měla být označena nebo oddělena od ostatních
  • Chovatel musí mít veterinární osvědčení

 

Způsoby prodeje

  • napevno v živém-nakupují se a odvážejí se živá zvířata a hodnotí se každý živí kus a zařazuje se do jakostní třídy, metoda velmi subjektivní
  • napevno v mase: objektivnější metoda, Z hodnotí po zabití, hodnotí se celé půlky, nebo čtvrtě a v současné době platí metoda pro celou EU se nazývá SEUROB

 

Jednotlivé třídy SEUROB

Třída zmasilosti:

  • = super zmasilost-nejlepší, vynikající zmasilost kýty a plece
  • E = kýta je dobře zmasilá plece jsou výrazně klenuté
  • = velmi dobrá zmasilost
  • = dobrá zmasilost
  • = mírná zmasilost, kýta a plece jsou mírně ploché
  • = nejhorší, nízká zmasilost, kýty jsou ploché, slabě vyvinuté a plece s vystupujícími kostmi

 

Zásady hodnocení:

  • Dle zmasilosti, tučnosti
  • Musí projít veterinární kontrolou
  • Musí být orazítkován, dle razítka je hodnoceno

 

3 typy:

  • Kulaté: známka výborné kvality, bez problému určeno pro trh
  • Čtvercové: je podmínečně poživatelné (musí být tepelně upravené)
  • Trojúhelníkové: není určeno pro lidský konzum (zpracování jiným průmyslem(konzervy), nevzhledné, tučné





Další podobné materiály na webu: