Trávicí ústrojí – maturitní otázka

 

Otázka: Trávicí ústrojí

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Trávicí trubice je dlouhá přibližně 8 m. Potrava se po celé délce různě zpracovává, aby ji tělo umělo využít..

 

Funkce

  • Příjem potravy.
  • Mechanická funkce
    • Zuby, jazyk, žaludek.
  • Chemická úprava
    • Během trávení dochází k rozsekání složitých řetězců tuků, sacharidů a bílkovin na prvočinitele.
  • Vstřebávání živin do krve
    • Sacharidy -> glukóza.
    • Tuky -> mastné kyseliny.
    • Bílkoviny -> aminokyseliny.
  • Vyloučení nestravitelných zbytků

 

Rozdělení potravin

  • Makroživiny
    • Tuky, sacharidy a bílkoviny.
  • Mikroživiny
    • Vitamíny a minerální látky.

 

Trávicí cesty

  • Trávicí trubice -> hltan -> jícen -> žaludek -> tenké střevo (dvanácterník -> lačník -> kyčelník) -> tlusté střevo (vzestupný tračník -> příčný -> sestupný tračník) -> konečník -> řiť.

 

Ústní dutiny

  • Zuby
    • Nejtvrdší tkáň lidského těla (sklovina).
    • Mechanická úprava (rozdrcení a rozřezání potravy).
    • Dětský chrup (20 zubů).
    • Dospělý chrup (32 zubů) -> 8 řezáků, 4 špičáky, 8 třenových zubů, 12 stoliček.
  • Jazyk
    • Příčně pruhovaný sval.
    • Pomáhá rozmělňovat potravu a posouvat ji do hltanu.
    • Prozkoumává chuť potravy (chuťové pohárky).
  • 5 chutí:
    • Sladká, slaná, hořká, kyselá, umami (masová chuť).
  • Sliny
    • Produkovány v množství 1,5 l denně.
  • 3 páry slinných žláz
    • Příušní, podčelistní, podjazykové.
  • Složení
    • H2O.
    • Mucin (hlen).
    • Alfa amyláza (trávicí enzym, který v ústech spouští trávení škrobů).

 

Hltan

  • Pomocí polykání je potrava posouvána do jícnu.

Jícen

  • Délka 28 cm vystlána svalovinou.
  • Koná peristaltické pohyby a posouvá potravu směrem k žaludku.
  • Na konci je svalový svěrač, kterému se říká česlo (pouští potravu do žaludku).
  • Při jeho nefunkčnosti se začne kyselý obsah žaludku vracet zpět do jícnu -> pálení žáhy nebo zánět jícnu.

 

Žaludek

  • Svalový orgán s tvarem písmene J.
  • Zvrásněný povrch s ochranným hlenem mucin (žaludeční vředy).

Funkce žaludku

  • Potrava v žaludku je mixována 4–6 hodin, poté je chymus po malých dávkách přepouštěn přes svalový svěrač vratník do tenkého střeva.

Mechanická funkce

  • Neustálé promíchávání tráveniny chymus, které ho smíchává s chemickými látkami.

Chemická funkce

  • HCl (kyselina chlorovodíková), zajišťuje v žaludku silně kyselé prostředí, ničí patogeny z potravy a rozleptává tuhé části potravy.
  • Pepsin, trávicí enzym produkovaný buňkami žaludeční stěny, který začíná v žaludku trávit bílkoviny.

 

Tenké střevo

  • Délka 6,25 m a průměr přibližně 2–4 cm.

Dvanácterník

  • 25 cm.
  • Vedou z něho 2 vývody.

Z jater

  • Žluč (žlučník je jen zásobárna žluči), žlutá tekutina emulguje tuky -> rozbíjí velké kapky na malé kapičky, které jsou lépe stravitelné.

Ze slinivky

  • Slinivkové žlázy, které jsou zásadité z neutralizace kyselých žaludečních šťáv.
  • Obsahují trávicí enzymy (amyláza -> tráví sacharidy, lipáza -> tráví tuky, trypsin -> tráví bílkoviny).

Lačník

  • Délka a průměr 3,5 m.
  • Povrch je vystlán výběžky klky, které zvyšují jeho aktivní plochu střeva.
  • Dochází k trávení potravy a začíná vstřebávání živin do krve přes klky.

Kyčelník

  • Délka a průměr 2,5 m.
  • Probíhá v něm finální vstřebávání živin do krve.

 

Tlusté střevo

  • Délka 1,5 m a průměr 6–7 cm.
  • Povrch je vystlán kapsami.
  • Probíhá v něm vstřebávání minerálů a vitamínů.
  • Zpětné vstřebávání vody.
  • Trávenina je zpracována probiotickými bakteriemi a připravena k vyloučení z těla.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.