Otázka: Trávicí ústrojí
Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa
Přidal(a): Michaela Čížková
Trávicí trubice je dlouhá přibližně 8 m. Potrava se po celé délce různě zpracovává, aby ji tělo umělo využít..
Funkce
- Příjem potravy.
- Mechanická funkce
-
- Zuby, jazyk, žaludek.
- Chemická úprava
-
- Během trávení dochází k rozsekání složitých řetězců tuků, sacharidů a bílkovin na prvočinitele.
- Vstřebávání živin do krve
-
- Sacharidy -> glukóza.
- Tuky -> mastné kyseliny.
- Bílkoviny -> aminokyseliny.
- Vyloučení nestravitelných zbytků
Rozdělení potravin
- Makroživiny
-
- Tuky, sacharidy a bílkoviny.
- Mikroživiny
-
- Vitamíny a minerální látky.
Trávicí cesty
- Trávicí trubice -> hltan -> jícen -> žaludek -> tenké střevo (dvanácterník -> lačník -> kyčelník) -> tlusté střevo (vzestupný tračník -> příčný -> sestupný tračník) -> konečník -> řiť.
Ústní dutiny
- Zuby
-
- Nejtvrdší tkáň lidského těla (sklovina).
- Mechanická úprava (rozdrcení a rozřezání potravy).
- Dětský chrup (20 zubů).
- Dospělý chrup (32 zubů) -> 8 řezáků, 4 špičáky, 8 třenových zubů, 12 stoliček.
- Jazyk
-
- Příčně pruhovaný sval.
- Pomáhá rozmělňovat potravu a posouvat ji do hltanu.
- Prozkoumává chuť potravy (chuťové pohárky).
- 5 chutí:
-
- Sladká, slaná, hořká, kyselá, umami (masová chuť).
- Sliny
-
- Produkovány v množství 1,5 l denně.
- 3 páry slinných žláz
-
- Příušní, podčelistní, podjazykové.
- Složení
-
- H2O.
- Mucin (hlen).
- Alfa amyláza (trávicí enzym, který v ústech spouští trávení škrobů).
Hltan
- Pomocí polykání je potrava posouvána do jícnu.
Jícen
- Délka 28 cm vystlána svalovinou.
- Koná peristaltické pohyby a posouvá potravu směrem k žaludku.
- Na konci je svalový svěrač, kterému se říká česlo (pouští potravu do žaludku).
- Při jeho nefunkčnosti se začne kyselý obsah žaludku vracet zpět do jícnu -> pálení žáhy nebo zánět jícnu.
Žaludek
- Svalový orgán s tvarem písmene J.
- Zvrásněný povrch s ochranným hlenem mucin (žaludeční vředy).
Funkce žaludku
- Potrava v žaludku je mixována 4–6 hodin, poté je chymus po malých dávkách přepouštěn přes svalový svěrač vratník do tenkého střeva.
Mechanická funkce
- Neustálé promíchávání tráveniny chymus, které ho smíchává s chemickými látkami.
Chemická funkce
- HCl (kyselina chlorovodíková), zajišťuje v žaludku silně kyselé prostředí, ničí patogeny z potravy a rozleptává tuhé části potravy.
- Pepsin, trávicí enzym produkovaný buňkami žaludeční stěny, který začíná v žaludku trávit bílkoviny.
Tenké střevo
- Délka 6,25 m a průměr přibližně 2–4 cm.
Dvanácterník
- 25 cm.
- Vedou z něho 2 vývody.
Z jater
- Žluč (žlučník je jen zásobárna žluči), žlutá tekutina emulguje tuky -> rozbíjí velké kapky na malé kapičky, které jsou lépe stravitelné.
Ze slinivky
- Slinivkové žlázy, které jsou zásadité z neutralizace kyselých žaludečních šťáv.
- Obsahují trávicí enzymy (amyláza -> tráví sacharidy, lipáza -> tráví tuky, trypsin -> tráví bílkoviny).
Lačník
- Délka a průměr 3,5 m.
- Povrch je vystlán výběžky klky, které zvyšují jeho aktivní plochu střeva.
- Dochází k trávení potravy a začíná vstřebávání živin do krve přes klky.
Kyčelník
- Délka a průměr 2,5 m.
- Probíhá v něm finální vstřebávání živin do krve.
Tlusté střevo
- Délka 1,5 m a průměr 6–7 cm.
- Povrch je vystlán kapsami.
- Probíhá v něm vstřebávání minerálů a vitamínů.
- Zpětné vstřebávání vody.
- Trávenina je zpracována probiotickými bakteriemi a připravena k vyloučení z těla.