Typy jídelníčků a výživová doporučení

 

Otázka: Typy jídelníčků a výživová doporučení

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Typy jídelníčků:

  • Racionální jídelníček
  • Redukční jídelníček
  • Jídelníček pro manažery a duševně pracující

 

Racionální jídelníček

  • Určen pro lidi s normálními hodnotami a složením těla, kteří se chtějí stravovat podle zásad zdravé výživy.

 

Zásady racionálního jídelníčku

  • Jídlo 5–6krát denně v pravidelném čase.
  • Jednotlivé porce kaloricky vyvážené (oběd a snídaně nejvíce kalorické).
  • Omezení jednoduchých cukrů a nahrazení komplexními sacharidy.
    • Jednoduché cukry: maximálně 10 % denního kalorického příjmu.
    • Kvalitní tuky: 30 % energetického denního příjmu (Omega 3, Omega 6, oleje).

 

Potraviny

  • Zelenina: 5–6 porcí, ovoce: 2 porce.
  • Maso není nutné jíst každý den (netučné maso – krůtí, hovězí, telecí).
  • Luštěniny: 2krát týdně (výborný zdroj bílkovin).
  • Ryby: alespoň 2krát týdně.
  • U všech potravin je důležitá šetrná úprava (nejlépe vařením v páře, grilování, dušení).
  • Pohyb: 3–4krát týdně.

 

Redukční jídelníček

  • Určen pro lidi, kteří potřebují snížit hmotnost.

 

Zásady

  • Stejné jako u racionálního jídelníčku + nižší kalorický příjem, ale ne pod bazální metabolismus!
    • Sacharidy: minimálně 140 g/den.
    • Bílkoviny: maximálně 1,8 g/den (hlavně večer).
    • Kvalitní tuky: minimálně 30 %.
  • Minimálně 30 minut pohybu denně -> po 20 minutách se začnou spalovat tuky, nejlépe v intenzitě 65 % TFmax (maximální tepová frekvence).
    • Výpočet: kluci -> 220 – věk / holky -> 225 – věk.

 

Jídelníček pro manažery a duševně pracující

  • Mají nižší energetický příjem a výdej.
  • Pomalejší trávení a metabolismus.
  • Jídlo by mělo podporovat intelektové funkce a neunavovat tělo.

 

Zásady

  • Stejné jako u racionálního jídelníčku +:
    • Snížené množství bílkovin: 1,2 g/kg hmotnosti/den (preferujeme stravitelné maso, jako je kuřecí, krůtí a rybí).
    • Důležité je si hlídat příjem sacharidů.
    • Pitný režim (hlavně pokud manažer často konzumuje kávu).
    • Hlídat příjem vlákniny (pokud se nehýbeme, peristaltika je pomalejší).
    • Dbát na pravidelnost a vyvarovat se kolísání glykémie.
    • Omezit smažená jídla a přepalované tuky (transmastné kyseliny).
    • Stravu bychom měli doplňovat Omega 3 mastnými kyselinami a Q10 na podporu myšlení.
    • Pravidelný pohyb, nejlépe pokud je to možné i během pracovní doby.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.