Význam a užitkové vlastnosti skotu

Proč je zakázané kopírování? 💾 Stáhnout materiálVIP členstvíNahlásit chybu

 

   Otázka: Význam a užitkové vlastnosti skotu

   Předmět: Chov skotu

   Přidal(a): čaky

 

Význam:

1) Produkce potravy:

  • Mléka
  • Masa (hovězí, telecí)
  • Hovězí maso je velmi dietetické, méně tučné lehce stravitelné, klesla spotřeba hovězího masa díky BSE

 

2) produkce krmiv: živočišného původu

  • Mlezivo – pro telata
  • Mléko – skoro všechny druhy Hz, Z
  • Masokostní moučky
  • Kostní moučky (drůbež a prasata)
  • Masové moučky (konzervy pro psy a kočky)
  • Krevní moučky (pouze výjimečně)

 

3) suroviny pro další zpracování

  • Kůže: pro kožedělný průmysl (oděvy, obuv atd.)
  • Kožešiny: výroba oděvů
  • Kosti: luhuje se klih (lepidla, mýdla)
  • Rohovina (lepidla, svíčky, mýdla)
  • Endokrinní žlázy: farmaceutický průmysl, hormonální přípravky
  • Srst a žíně: doplňková surovina pro plnění žíněnek a čalounický nábytek

 

4) Zužitkování krmiv rostlinného původu, zbytkových krmiv a potravinářských odpadů

 

5) Produkce hnojiva

  • Chlévská mrva, kejda, močůvka
  • Produkce hnojiv: chlévské mrvy 12-17 l na 1 velkou dobytčí jednotku za 1den
  • Močůvka 50 hektolitrů na 1 dobytčí jednotku za rok
  • Kejda 170 hektolitrů za rok
  • Závisí na: technologii a ustájení

 

6) estetický význam: krajino-tvorný význam

 

Užitkové vlastnosti

Masná a mléčná užitkovost

Mléčná: mléko je zdrojem bílkovin, ML a částečně vitamínů

  • důležitý pro lidský konzum a ve výživě Z

 

Tvorba mléka:

  • probíhá v mléčné žláze, po dobu laktace nepřetržitě, spuštění mléka je řízeno neurohormonálně na základě mechanických a tepelných podmětů

 

Anatomie mléčné žlázy:

  • Modifikovaná kožní (potní) žláza, největší žláza v těle, základ v embryonálním vývinu jedince (obě 2 pohlaví) a pouze u samic se začne rozvíjet (v pohlavní dospělosti)
  • Má 4 čtvrtě, pracují samostatně, zopakovat se 2. Ročníku

 

Polovejčitý: dostatečná základna a stejně dlouhé a široké struky

Polokulovitý: užší základna, delší tělo mléčné žlázy stejně dlouhé a silné struky

Svislá mléčná žláza: velmi krátká základna (úzká), velmi dlouhé tělo, velmi dlouhé struky

Nepravidelné tvary! nevhodné!!!!!

 

Tvary struků

  • válcovitý: stejně silný
  • kuželovitý: široký kořen ke hrotu se zužuje
  • nálevkovitý: nejhorší tvar nevhodný

 

Na tvorbu jednoho kg mléka je potřeba 300-500l krve, působí hormon oxytocin 5-8 min

 

Laktace: období po které dojnice produkuje mléko,začíná porodem a končí zaprahnutím,laktace se opakují,průběh znázorníme laktační křivkou

  • doba u skotu přepočítávám dny laktace na normovanou laktaci =305 dnů
  • na laktační křivce rozlišujeme 2 doby dobu vzestupu a dobu poklesu

Mezibřezost: servis perioda:od otelení do dalšího zabřeznutí trvá optimálně 40-60 dnů trvali do 90 dnů je to uspokojivé,trvá li víc jak 90 dnů signalizuje zdravotní problémy

  • Březost:285 dnů

Doba stání na sucho: začíná zaprahnutím a končí dalším porodem měla by trvat přibližně 8 týdnů je to doba kdy se dojnice připravuje na další porod, mléčná žláze regeneruje

Mezidobý: doba mezi 2 porody 365-406 dnů

 

Typy laktační křivky:

  • Strmá: nežádoucí
  • Vyrovnaná: žádoucí

Hodnocení laktace: používá se ukazatel laktace

 

INDEX PERZISTENCE LAKTACE:

  • ukazatel stálosti. Ukazuje vyrovnanost, je to poměr mezi druhými a prvními sty dny laktace

 

INDEX OBSAHU TUKU:

  • je vyjádřen mléčné užitkovosti dojnice F=M*f/100
  • F:tuk v kg
  • M: množství mléka v kg
  • f : %tučnosti mléka

 

Relativní užitkovosti: RU=FLM*MNOŽSTVÍ LAKTACE/ŽIVÁ HMOTNOST

  • FML:přepočet tučnosti mléka na konstantní hodnotu 4%