Otázka: Význam a užitkové vlastnosti skotu
Předmět: Chov skotu
Přidal(a): čaky
Význam:
1) Produkce potravy:
- Mléka
- Masa (hovězí, telecí)
- Hovězí maso je velmi dietetické, méně tučné lehce stravitelné, klesla spotřeba hovězího masa díky BSE
2) produkce krmiv: živočišného původu
- Mlezivo – pro telata
- Mléko – skoro všechny druhy Hz, Z
- Masokostní moučky
- Kostní moučky (drůbež a prasata)
- Masové moučky (konzervy pro psy a kočky)
- Krevní moučky (pouze výjimečně)
3) suroviny pro další zpracování
- Kůže: pro kožedělný průmysl (oděvy, obuv atd.)
- Kožešiny: výroba oděvů
- Kosti: luhuje se klih (lepidla, mýdla)
- Rohovina (lepidla, svíčky, mýdla)
- Endokrinní žlázy: farmaceutický průmysl, hormonální přípravky
- Srst a žíně: doplňková surovina pro plnění žíněnek a čalounický nábytek
4) Zužitkování krmiv rostlinného původu, zbytkových krmiv a potravinářských odpadů
5) Produkce hnojiva
- Chlévská mrva, kejda, močůvka
- Produkce hnojiv: chlévské mrvy 12-17 l na 1 velkou dobytčí jednotku za 1den
- Močůvka 50 hektolitrů na 1 dobytčí jednotku za rok
- Kejda 170 hektolitrů za rok
- Závisí na: technologii a ustájení
6) estetický význam: krajino-tvorný význam
Užitkové vlastnosti
Masná a mléčná užitkovost
Mléčná: mléko je zdrojem bílkovin, ML a částečně vitamínů
- důležitý pro lidský konzum a ve výživě Z
Tvorba mléka:
- probíhá v mléčné žláze, po dobu laktace nepřetržitě, spuštění mléka je řízeno neurohormonálně na základě mechanických a tepelných podmětů
Anatomie mléčné žlázy:
- Modifikovaná kožní (potní) žláza, největší žláza v těle, základ v embryonálním vývinu jedince (obě 2 pohlaví) a pouze u samic se začne rozvíjet (v pohlavní dospělosti)
- Má 4 čtvrtě, pracují samostatně, zopakovat se 2. Ročníku
Polovejčitý: dostatečná základna a stejně dlouhé a široké struky
Polokulovitý: užší základna, delší tělo mléčné žlázy stejně dlouhé a silné struky
Svislá mléčná žláza: velmi krátká základna (úzká), velmi dlouhé tělo, velmi dlouhé struky
Nepravidelné tvary! nevhodné!!!!!
Tvary struků
- válcovitý: stejně silný
- kuželovitý: široký kořen ke hrotu se zužuje
- nálevkovitý: nejhorší tvar nevhodný
Na tvorbu jednoho kg mléka je potřeba 300-500l krve, působí hormon oxytocin 5-8 min
Laktace: období po které dojnice produkuje mléko,začíná porodem a končí zaprahnutím,laktace se opakují,průběh znázorníme laktační křivkou
- doba u skotu přepočítávám dny laktace na normovanou laktaci =305 dnů
- na laktační křivce rozlišujeme 2 doby dobu vzestupu a dobu poklesu
Mezibřezost: servis perioda:od otelení do dalšího zabřeznutí trvá optimálně 40-60 dnů trvali do 90 dnů je to uspokojivé,trvá li víc jak 90 dnů signalizuje zdravotní problémy
- Březost:285 dnů
Doba stání na sucho: začíná zaprahnutím a končí dalším porodem měla by trvat přibližně 8 týdnů je to doba kdy se dojnice připravuje na další porod, mléčná žláze regeneruje
Mezidobý: doba mezi 2 porody 365-406 dnů
Typy laktační křivky:
- Strmá: nežádoucí
- Vyrovnaná: žádoucí
Hodnocení laktace: používá se ukazatel laktace
INDEX PERZISTENCE LAKTACE:
- ukazatel stálosti. Ukazuje vyrovnanost, je to poměr mezi druhými a prvními sty dny laktace
INDEX OBSAHU TUKU:
- je vyjádřen mléčné užitkovosti dojnice F=M*f/100
- F:tuk v kg
- M: množství mléka v kg
- f : %tučnosti mléka
Relativní užitkovosti: RU=FLM*MNOŽSTVÍ LAKTACE/ŽIVÁ HMOTNOST
- FML:přepočet tučnosti mléka na konstantní hodnotu 4%