Aditivní látky v potravinách – maturitní otázka

 

Otázka: Aditivní látky v potravinách

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Funkční potraviny

  • Jde o skutečné potraviny, které nemají tabletovou ani práškovou formu a mohou se konzumovat běžně. Obsahují významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a příznivý efekt na zdraví.

 

Přínosy pro organismus zahrnují:

  • Posilování přirozených obranných mechanismů proti škodlivým vlivům prostředí.
  • Preventivní působení proti nemocem.
  • Příznivý vliv na fyzický a duševní stav.
  • Zpomalení procesu stárnutí.

 

Desatero funkčních potravin

  1. Konzumuj pouze potraviny s účinnými složkami a s vědecky ověřeným přínosem.
  2. Dej pozor na vedlejší účinky (srovnání je s vedlejšími účinky léků).
  3. Dbej na výběr a typ potravin.
  4. Zlepši legislativu.
  5. Respektuj přiměřenost látek.
  6. Dbej na svoji celkovou správnou výživu.
  7. Konzumuj funkční potraviny s mírou.
  8. Funkční potraviny nelze zaměňovat za výživové doplňky.
  9. Přínos potravin se dostaví po delší době.
  10. Neměň příliš mezi různými funkčními potravinami.

 

Příklady funkčních potravin

  • Bobulovité plody (maliny, borůvky, rakytník).
  • Kysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, acidofilní mléko).
  • Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny.
  • Speciální tuky, brokolice, citrusové ovoce, zázvor, česnek.

 

Superpotraviny

  • Plody acai: Obsahují bílkoviny, vlákninu, neesenciální mastné kyseliny, podporují imunitu.
  • Mladý zelený ječmen: Obsahuje enzymy, vitamíny C, E, D, pomáhá při špatném trávení.
  • Řasa chlorella: Obsahuje chlorofyl, bílkoviny, vitamín B12, železo, hořčík, pomáhá při hojení a zánětech.
  • Kustovnice čínská: Obsahuje 18 druhů aminokyselin, má omlazující účinky, pomáhá proti depresím a úzkosti.
  • Aloe vera: Léčí rány a záněty.
  • Med a včelí produkty: Pomáhají při nachlazení, mají dietní výhody, ale obsahují sacharidy.
  • Kopřivy, květy pampelišky, slunečnicová a lněná semínka.

 

Probiotika a prebiotika

Probiotika a prebiotika příznivě ovlivňují rovnováhu střevní mikroflóry a zvyšují odolnost proti působení nežádoucích bakterií. Tlusté střevo je metabolicky velmi významným orgánem díky mikroflóře, což celkově posiluje orgány.

  • Probiotika: Živé kmeny bakterií (mléčné bakterie), nacházejí se v obohacených jogurtech.
  • Prebiotika: Vytvářejí nejlepší podmínky v tlustém střevě pro přežití probiotik, jsou to nestravitelné polysacharidy (inulin – v kořenech čekanky a česneku).

 

Potravinová aditiva

  • Potravinová aditiva jsou přidané látky, které se označují kódem písmenem „E“.
  • Prodlužují trvanlivost, zvyšují či regulují kyselost a zahušťují potraviny.
  • Dodávají potravinám chuť (náhradní sladidla, glutamát, ochucovadla), upravují konzistenci (emulgátory, odpěňovače) a vzhled (leštící látky, barviva).
  • Potraviny, u nichž je použití přídavných látek omezeno nebo zakázáno:
    • Med, máslo, káva, cukr, těstoviny, neochucené podmáslí, minerální vody.
  • Potraviny, ve kterých mohou být použita jenom vybraná aditiva:
    • Čokoláda, výrobky z čokolády, kakao, chléb, džem, zahuštěné mléko.

 

Aditiva, kterým je vhodné se vyhnout

Existuje seznam cca 140 éček, jejichž použití je v ČR zakázáno. Mezi ně patří:

  • E 102 – E 172: Barviva.
  • E 173: Hliník.
  • E 210 – E 220: Kyselina benzoová a její soli.
  • E 220 – E 228: Oxid siřičitý a siřičitany.
  • E 230: Bifenyty.
  • E 249 – E 252: Dusitany a dusičnany.
  • E 338 – E 343: Kyselina fosforečná.
  • E 450 – E 452: Polyfosforečnany.
  • E 650 – E 652: Kyselina glutamová a její soli.
  • E 951: Aspartam.
  • E 952: Cyklamáty.
  • E 954: Sacharin.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.