Otázka: Aditivní látky v potravinách
Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa
Přidal(a): Michaela Čížková
Funkční potraviny
- Jde o skutečné potraviny, které nemají tabletovou ani práškovou formu a mohou se konzumovat běžně. Obsahují významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a příznivý efekt na zdraví.
Přínosy pro organismus zahrnují:
- Posilování přirozených obranných mechanismů proti škodlivým vlivům prostředí.
- Preventivní působení proti nemocem.
- Příznivý vliv na fyzický a duševní stav.
- Zpomalení procesu stárnutí.
Desatero funkčních potravin
- Konzumuj pouze potraviny s účinnými složkami a s vědecky ověřeným přínosem.
- Dej pozor na vedlejší účinky (srovnání je s vedlejšími účinky léků).
- Dbej na výběr a typ potravin.
- Zlepši legislativu.
- Respektuj přiměřenost látek.
- Dbej na svoji celkovou správnou výživu.
- Konzumuj funkční potraviny s mírou.
- Funkční potraviny nelze zaměňovat za výživové doplňky.
- Přínos potravin se dostaví po delší době.
- Neměň příliš mezi různými funkčními potravinami.
Příklady funkčních potravin
- Bobulovité plody (maliny, borůvky, rakytník).
- Kysané mléčné výrobky (jogurty, kefír, acidofilní mléko).
- Výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny.
- Speciální tuky, brokolice, citrusové ovoce, zázvor, česnek.
Superpotraviny
- Plody acai: Obsahují bílkoviny, vlákninu, neesenciální mastné kyseliny, podporují imunitu.
- Mladý zelený ječmen: Obsahuje enzymy, vitamíny C, E, D, pomáhá při špatném trávení.
- Řasa chlorella: Obsahuje chlorofyl, bílkoviny, vitamín B12, železo, hořčík, pomáhá při hojení a zánětech.
- Kustovnice čínská: Obsahuje 18 druhů aminokyselin, má omlazující účinky, pomáhá proti depresím a úzkosti.
- Aloe vera: Léčí rány a záněty.
- Med a včelí produkty: Pomáhají při nachlazení, mají dietní výhody, ale obsahují sacharidy.
- Kopřivy, květy pampelišky, slunečnicová a lněná semínka.
Probiotika a prebiotika
Probiotika a prebiotika příznivě ovlivňují rovnováhu střevní mikroflóry a zvyšují odolnost proti působení nežádoucích bakterií. Tlusté střevo je metabolicky velmi významným orgánem díky mikroflóře, což celkově posiluje orgány.
- Probiotika: Živé kmeny bakterií (mléčné bakterie), nacházejí se v obohacených jogurtech.
- Prebiotika: Vytvářejí nejlepší podmínky v tlustém střevě pro přežití probiotik, jsou to nestravitelné polysacharidy (inulin – v kořenech čekanky a česneku).
Potravinová aditiva
- Potravinová aditiva jsou přidané látky, které se označují kódem písmenem „E“.
- Prodlužují trvanlivost, zvyšují či regulují kyselost a zahušťují potraviny.
- Dodávají potravinám chuť (náhradní sladidla, glutamát, ochucovadla), upravují konzistenci (emulgátory, odpěňovače) a vzhled (leštící látky, barviva).
- Potraviny, u nichž je použití přídavných látek omezeno nebo zakázáno:
- Med, máslo, káva, cukr, těstoviny, neochucené podmáslí, minerální vody.
- Potraviny, ve kterých mohou být použita jenom vybraná aditiva:
- Čokoláda, výrobky z čokolády, kakao, chléb, džem, zahuštěné mléko.
Aditiva, kterým je vhodné se vyhnout
Existuje seznam cca 140 éček, jejichž použití je v ČR zakázáno. Mezi ně patří:
- E 102 – E 172: Barviva.
- E 173: Hliník.
- E 210 – E 220: Kyselina benzoová a její soli.
- E 220 – E 228: Oxid siřičitý a siřičitany.
- E 230: Bifenyty.
- E 249 – E 252: Dusitany a dusičnany.
- E 338 – E 343: Kyselina fosforečná.
- E 450 – E 452: Polyfosforečnany.
- E 650 – E 652: Kyselina glutamová a její soli.
- E 951: Aspartam.
- E 952: Cyklamáty.
- E 954: Sacharin.