Otázka: Alternativní výživové směry
Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa
Přidal(a): Michaela Čížková
Vegetariánství a veganství
Vegetariánství
- Odmítají konzumaci masa a výrobků z něj.
- Správně sestavená lakto-ovo-vegetariánská strava je schopna zajistit plnohodnotnou výživu.
- Semivegetariáni navíc konzumují ryby, eventuálně i drůbež.
- Zakladatelem tohoto směru byl řecký matematik Pythagoras.
Veganství
- Přísnější typ vegetariánství.
- Dovoluje konzumovat pouze rostlinnou stravu.
- Plnohodnotnou výživu zajistit nedokáže -> možný deficit plnohodnotné živočišné bílkoviny, vitamínu B12, vápníku a železa.
Pozitiva vegetariánského jídelníčku
- Dostatek celozrnných obilovin, zeleniny -> vláknin, minerálních látek, vitamínů, rostlinných bílkovin.
Raw strava
- Neboli živá strava se zakládá na syrové „živé“ stravě.
- Noční můra pro lidi, kteří dodržují raw stravu, je cokoliv, co je uvařené nad 42°C (takové jídlo je považováno za „mrtvé“).
- Dle příznivců raw food vařením jídlo:
- Ztrácí výživové hodnoty.
- Stává se pro naše tělo neznámou látkou, proti které posílá bojovat bílé krvinky.
- Ztrácí svou přirozeně obsahující vodu.
- Mění přirozeně se nacházející bílkoviny na denaturované.
- Mění strukturu tuků na karcinogenní.
- Mění cukry na zkaramelizovaný cukr.
- Ničí některé vitaminy a minerály.
- Ztrácí enzymy.
Makrobiotika
- Nejen výživovým stylem, ale hlavně světovým názorem vycházejícím z buddhistického zenismu.
- Zakladatelem makrobiotiky byl Japonec George Oshawa.
- Principem makrobiotiky je vyrovnanost dvou protikladných energií.
- Jedná se o soulad dostředivé energie stahující (jang) a odstředivé energie dilatující (jin).
- Potraviny a pokrmy, které jíme, by měly mít tyto dvě vyrovnané energie.
Potraviny jsou podle energie zařazeny do tří skupin:
- Pásmo zdraví: Potraviny s vyrovnanými energiemi -> makrobiotický talíř.
- Patří sem: celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce klimatické zóny (kde žijeme), olej.
- Skupina jin: Nad pásmem zdraví.
- Sladkosti, džusy, tropické ovoce, také káva, alkohol, drogy.
- Vše, co nějakým způsobem uvolňuje.
- Skupina jang: Pod pásmem zdraví.
- Slané sýry, maso, vejce a sůl.
Méně přísný makrobiotický talíř
- Celozrnné obiloviny a luštěniny tepelně upravené.
- Zelenina tepelně upravená a nakvašená.
- Bílý jogurt, polévka nebo kousek ryby.
Nejpřísnější makrobiotický talíř
- Povoluje konzumovat pouze celozrnnou rýži.
- Všechny potraviny, které makrobiotici konzumují, jsou vhodné i pro člověka živícího se smíšenou stravou (celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce v našem klimatickém pásmu, zeleninové polévky, mořské řasy).
Pozitiva makrobiotické stravy
- Vyšší příjem vlákniny, minerálů, vitamínů, antioxidantů a dalších látek přijímaných z rostlinné stravy.
Rizika z dlouhodobé konzumace přísné makrobiotické stravy
- Deficit plnohodnotné živočišné bílkoviny a s ním spojený nedostatek vitamínu B12, vápníku a železa.
- Někteří makrobiotici přijímají také nedostatečné množství tekutin -> např. pouze 0,5 l za den.
Dělená strava
- Dělenou stravou se zabýval její zakladatel dr. Hay.
- Principem je oddělovat bílkovinné potraviny od sacharidových, protože k jejich rozštěpení enzymy v trávicím traktu dochází odděleně a pro organismus je to méně zatěžující a navíc se dá redukovat hmotnost.
- Bílkoviny od sacharidů se oddělují buď po jednotlivých pokrmech, nebo po dnech.
- Tuk je neutrální potravinou.
- V ústech se za pomoci enzymu ptyalinu (slinná amyláza) štěpí škroby.
- Bílkoviny se v ústech neštěpí.
- V žaludku se pro změnu štěpí bílkoviny za pomoci enzymu pepsinu.
- Škroby a jiné sacharidy se v žaludku neštěpí.
- Ve dvanáctníku za pomoci enzymů ze slinivky břišní, tzv. pankreatické šťávy, se štěpí jak bílkoviny, tak sacharidy a tuky, které jsou z hlediska dělené stravy neutrální.
- Existuje úsek trávicího traktu, kde se bílkoviny a sacharidy štěpí dohromady.
Výživa podle krevních skupin
- Její zakladatel je dr. D´Adamo, který se svým synem zkoumal, jestli pacienti nemocní obdobnou chorobou náhodou nemají stejnou krevní skupinu.
- Podařilo se jim najít určité souvislosti.
- Pokoušeli se sledovat i evoluční vývoj člověka a krevních skupin -> učinili překvapivé závěry, které nelze ovšem potvrdit oficiálními zdroji a vědecky doložit.
- První lidé žijící v Africe za příznivějších klimatických podmínek měli všichni krevní skupinu 0. Živili se hlavně lovem. Byli tedy převážně masožravci. Maso lidem s krevní skupinou 0 do výživy patří.
- Změnou klimatických podmínek, evolučním vývojem lidstvo migrovalo na severovýchod do Asie. Z lovců se stali pěstitelé, vegetariáni -> lidé s krevní skupinou A. Preferují rostlinnou stravu.
- Kromě zemědělství se rozšiřuje chovatelství -> lidé s krevní skupinou B. Vyhovuje jim jak rostlinná, tak i živočišná strava.
- Dalším stěhováním směrem na západ přes kontinent se kombinací krevních skupin A a B vyvinula krevní skupina AB. Kombinují většinou stravu skupin A a B.
Středomořská strava
- Lidé stravující se tímto způsobem mají méně kardiovaskulárních onemocnění a karcinomu tlustého střeva.
Složení stravy:
- Olivy (kvalitní rostlinný protein, kyselina olejová).
- Ryby, mořské produkty (nenasycené mastné kyseliny).
- Velké množství zeleniny, ovoce (antioxidanty, vitamíny, minerální látky, vláknina).
Fastfoody
- V současné době v oblibě.
Možné důvody jsou:
- Rychlá obsluha.
- „Funkční“ prostředí.
- Větší obsah tuků a sacharidů – navození pocitů libosti a pohody.