Alternativní výživové směry

 

Otázka: Alternativní výživové směry

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Vegetariánství a veganství

Vegetariánství

  • Odmítají konzumaci masa a výrobků z něj.
  • Správně sestavená lakto-ovo-vegetariánská strava je schopna zajistit plnohodnotnou výživu.
  • Semivegetariáni navíc konzumují ryby, eventuálně i drůbež.
  • Zakladatelem tohoto směru byl řecký matematik Pythagoras.

 

Veganství

  • Přísnější typ vegetariánství.
  • Dovoluje konzumovat pouze rostlinnou stravu.
  • Plnohodnotnou výživu zajistit nedokáže -> možný deficit plnohodnotné živočišné bílkoviny, vitamínu B12, vápníku a železa.

 

Pozitiva vegetariánského jídelníčku

  • Dostatek celozrnných obilovin, zeleniny -> vláknin, minerálních látek, vitamínů, rostlinných bílkovin.

 

Raw strava

  • Neboli živá strava se zakládá na syrové „živé“ stravě.
  • Noční můra pro lidi, kteří dodržují raw stravu, je cokoliv, co je uvařené nad 42°C (takové jídlo je považováno za „mrtvé“).
  • Dle příznivců raw food vařením jídlo:
    • Ztrácí výživové hodnoty.
    • Stává se pro naše tělo neznámou látkou, proti které posílá bojovat bílé krvinky.
    • Ztrácí svou přirozeně obsahující vodu.
    • Mění přirozeně se nacházející bílkoviny na denaturované.
    • Mění strukturu tuků na karcinogenní.
    • Mění cukry na zkaramelizovaný cukr.
    • Ničí některé vitaminy a minerály.
    • Ztrácí enzymy.

 

Makrobiotika

  • Nejen výživovým stylem, ale hlavně světovým názorem vycházejícím z buddhistického zenismu.
  • Zakladatelem makrobiotiky byl Japonec George Oshawa.
  • Principem makrobiotiky je vyrovnanost dvou protikladných energií.
  • Jedná se o soulad dostředivé energie stahující (jang) a odstředivé energie dilatující (jin).
  • Potraviny a pokrmy, které jíme, by měly mít tyto dvě vyrovnané energie.

 

Potraviny jsou podle energie zařazeny do tří skupin:

  • Pásmo zdraví: Potraviny s vyrovnanými energiemi -> makrobiotický talíř.
    • Patří sem: celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce klimatické zóny (kde žijeme), olej.
  • Skupina jin: Nad pásmem zdraví.
    • Sladkosti, džusy, tropické ovoce, také káva, alkohol, drogy.
    • Vše, co nějakým způsobem uvolňuje.
  • Skupina jang: Pod pásmem zdraví.
    • Slané sýry, maso, vejce a sůl.

 

Méně přísný makrobiotický talíř

  • Celozrnné obiloviny a luštěniny tepelně upravené.
  • Zelenina tepelně upravená a nakvašená.
  • Bílý jogurt, polévka nebo kousek ryby.

 

Nejpřísnější makrobiotický talíř

  • Povoluje konzumovat pouze celozrnnou rýži.
  • Všechny potraviny, které makrobiotici konzumují, jsou vhodné i pro člověka živícího se smíšenou stravou (celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce v našem klimatickém pásmu, zeleninové polévky, mořské řasy).

 

Pozitiva makrobiotické stravy

  • Vyšší příjem vlákniny, minerálů, vitamínů, antioxidantů a dalších látek přijímaných z rostlinné stravy.

 

Rizika z dlouhodobé konzumace přísné makrobiotické stravy

  • Deficit plnohodnotné živočišné bílkoviny a s ním spojený nedostatek vitamínu B12, vápníku a železa.
  • Někteří makrobiotici přijímají také nedostatečné množství tekutin -> např. pouze 0,5 l za den.

 

Dělená strava

  • Dělenou stravou se zabýval její zakladatel dr. Hay.
  • Principem je oddělovat bílkovinné potraviny od sacharidových, protože k jejich rozštěpení enzymy v trávicím traktu dochází odděleně a pro organismus je to méně zatěžující a navíc se dá redukovat hmotnost.
  • Bílkoviny od sacharidů se oddělují buď po jednotlivých pokrmech, nebo po dnech.
  • Tuk je neutrální potravinou.
  • V ústech se za pomoci enzymu ptyalinu (slinná amyláza) štěpí škroby.
  • Bílkoviny se v ústech neštěpí.
  • V žaludku se pro změnu štěpí bílkoviny za pomoci enzymu pepsinu.
  • Škroby a jiné sacharidy se v žaludku neštěpí.
  • Ve dvanáctníku za pomoci enzymů ze slinivky břišní, tzv. pankreatické šťávy, se štěpí jak bílkoviny, tak sacharidy a tuky, které jsou z hlediska dělené stravy neutrální.
  • Existuje úsek trávicího traktu, kde se bílkoviny a sacharidy štěpí dohromady.

 

Výživa podle krevních skupin

  • Její zakladatel je dr. D´Adamo, který se svým synem zkoumal, jestli pacienti nemocní obdobnou chorobou náhodou nemají stejnou krevní skupinu.
  • Podařilo se jim najít určité souvislosti.
  • Pokoušeli se sledovat i evoluční vývoj člověka a krevních skupin -> učinili překvapivé závěry, které nelze ovšem potvrdit oficiálními zdroji a vědecky doložit.
  • První lidé žijící v Africe za příznivějších klimatických podmínek měli všichni krevní skupinu 0. Živili se hlavně lovem. Byli tedy převážně masožravci. Maso lidem s krevní skupinou 0 do výživy patří.
  • Změnou klimatických podmínek, evolučním vývojem lidstvo migrovalo na severovýchod do Asie. Z lovců se stali pěstitelé, vegetariáni -> lidé s krevní skupinou A. Preferují rostlinnou stravu.
  • Kromě zemědělství se rozšiřuje chovatelství -> lidé s krevní skupinou B. Vyhovuje jim jak rostlinná, tak i živočišná strava.
  • Dalším stěhováním směrem na západ přes kontinent se kombinací krevních skupin A a B vyvinula krevní skupina AB. Kombinují většinou stravu skupin A a B.

 

Středomořská strava

  • Lidé stravující se tímto způsobem mají méně kardiovaskulárních onemocnění a karcinomu tlustého střeva.

Složení stravy:

  • Olivy (kvalitní rostlinný protein, kyselina olejová).
  • Ryby, mořské produkty (nenasycené mastné kyseliny).
  • Velké množství zeleniny, ovoce (antioxidanty, vitamíny, minerální látky, vláknina).

 

Fastfoody

  • V současné době v oblibě.

Možné důvody jsou:

  • Rychlá obsluha.
  • „Funkční“ prostředí.
  • Větší obsah tuků a sacharidů – navození pocitů libosti a pohody.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.