Metabolismus živin – maturitní otázka

 

Otázka: Metabolismus živin

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Metabolismus

  • Látková přeměna.
  • Nezbytná podmínka pro fungování živočichů -> jediný způsob pro získávání energie.
  • Má dvě stránky, které se vzájemně doplňují.

 

Anabolismus

  • Syntéza jednoduchých látek na látky složité -> ukládání energie.
  • Sport (regenerace po výkonu).
    • Glukóza -> glykogen.
    • Mastné kyseliny -> cholesterol.
    • Aminokyseliny -> svalové bílkoviny.

 

Katabolismus

  • Štěpení složitých látek na látky jednoduché -> uvolňování energie.
  • Sport (trénink či zápas).

 

Dynamická rovnováha

  • A = K (dynamická rovnováha).
  • A > K (tloustnutí, nabírání svalové hmoty, období růstu, těhotenství).
  • A < K (hubnutí).

 

Metabolismus živin

Sacharidy

  • Ve formě škrobů přijímáme 90 % sacharidů (těstoviny, brambory, pečivo).

 

Bílkoviny

  • Přijaté bílkoviny se štěpí v žaludku a tenkém střevě na lipidy a aminokyseliny.
    • Aminokyseliny jsou odvedeny do jater, kde:
      • Jsou dávkovány zpátky do krve.
      • Játra z nich vyrobí další bílkoviny.
  • Při štěpení bílkovin vzniká odpadní amoniak (čpavek, je toxický), který je v játrech zredukován na močovinu, ta se z krve odfiltruje v ledvinách.
  • Nadměrná spotřeba bílkovin zatěžuje ledviny (maximálně 2 g na 1 kg hmotnosti denně).

 

Tuky

  • Zdroj energie.
  • Základ některých hormonů, vyztužují buněčnou stěnu a chrání neurony.
  • V trávicí soustavě jsou štěpeny na mastné kyseliny.

 

Dělení mastných kyselin:

  • Nasycené: Zvyšují špatný cholesterol (zdrojem tučné maso a mléko).
  • Nenasycené: Snižují špatný cholesterol (Omega 3 -> mořské plody a ořechy, Omega 6 -> rostlinné oleje).
  • V potravě přijímáme tuky ve formě triglyceridů, fosfolipidů a cholesterolu.
    • Triglyceridy: Zdroj energie a podkožního tuku.
    • Fosfolipidy: Stavba buněk.
    • Cholesterol: Stavba buněčných membrán, tvorba steroidních hormonů, vitamínů D a žlučových kyselin.

 

Energetický výdej

Bazální metabolismus

  • Tvoří 60–70 % celkového energetického výdeje.
  • Minimální množství energie pro udržení organismu.
  • Ve výpočtu záleží na:
    • Výšce.
    • Složení těla.
    • Okolní teplotě.
    • Genetice a věku.

 

Termický efekt potravy

  • Tvoří 10 % energetického výdeje.
  • Energie potřebná na trávení, vstřebávání živin a vyloučení nepotřebných zbytků.

 

Pracovní metabolismus

  • 30–40 % energetického výdeje.
  • Energie potřebná pro zabezpečení pohybových aktivit (běžná denní aktivita).

 

Trávicí žlázy

  • Nezbytné pro trávení a metabolismus živin, protože produkují nezbytné chemické látky (hormony a enzymy).

 

Slinivka břišní

  • Umístěna vlevo pod bránicí.
  • 15 cm na délku a hmotnost 80 g.
  • Barva šedá – růžová.
  • Žláza obojetná (obsahuje dva typy vyměšování).

 

Vnější vyměšování

  • Produkt je odváděn speciálním vývodem přímo do orgánu, který ovlivňuje amylázu, lipázu a trypsin.
  • 98 % činnosti slinivky.

 

Vnitřní vyměšování

  • 2 % činnosti slinivky.
  • Produkuje hormon a odchází ze slinivky do krve, kde je odváděn k buňkám.
  • Hormony slinivky jsou zodpovědné za metabolismus sacharidů.
    • Inzulin: Pumpuje glukózu z krve do buněk, aby mohla být spálena a vznikla tím energie.
    • Glukagon: Opačný účinek, blokuje přístup glukózy do buněk.
    • Glykémie: Hladina krevního cukru.

 

Trvale vysoká hladina glukózy v krvi

  • Hyperglykémie, která může přerůst v diabetes (cukrovka).

 

2 typy cukrovky:

  • Vrozená: Slinivka neumí vyrobit inzulín -> dodání injekcí.
  • Získaná: Důsledek špatného životního stylu, hodně sacharidů a málo pohybu.
  • Následky cukrovky jsou ucpání cév, amputace končetin, slepota či selhání ledvin.

 

Játra

  • Největší žláza lidského těla.
  • Hmotnost 1,5 kg.
  • Nachází se vpravo pod bránicí a skládá se ze 2 laloků.
  • Portální žíla (přívod krve, která je bohatá na živiny ze střev).
  • Jaterní tepna (přivádí krev bohatou na kyslík z aorty).
  • Základní funkční jednotkou jsou jaterní buňky, ale jsou zde také Kupfferovy buňky, které z krve vychytávají viry, bakterie, poškozené buňky a toxiny.
  • Mají vynikající schopnost regenerace.
  • Játra jsou největší chemickou továrnou.

 

Funkce jater

  • Ústřední orgán metabolismu živin.
  • Zásobárna živin (polysacharid, který slouží jako zásobárna energie).
  • Dávkují živiny do krve a udržují jejich správnou hladinu (tuky, sacharidy, …).
  • Zásobárna vitamínů (A, D, E, K + B12 a železa).
  • Degradace některých hormonů.
  • Výroba tepla.
  • Detoxikační orgán (viry, bakterie, odumřelé toxiny).
  • Účast na krvetvorbě (zásobárna krve pro případ zranění).
  • Důležité pro imunitní systém a produkci žluči.

 

Játra a alkohol

  • Alkohol je energeticky vydatná sloučenina.
  • Při pravidelném pití se jaterní buňky naplní tukem, zanítí se a odumřou.

 

Energetické krytí sportovního výkonu

  • ATP–CP: Miniaturní granulky, které najdeme uvnitř svalu v aktinu a myozinu.
    • Velmi rychle uvolňují energii a pak ji syntetizují zpátky.
  • Glukóza: Po 20 roce je ATP–CP nahrazen glukózovým systémem, kde probíhá aerobní (za přístupu kyslíku) a anaerobní (bez kyslíku) glykolýza (štěpení glukózy).
  • Lipidy: Nabíhají postupně a pomalu, intenzita, při které se naše činnost hradí z tuků.

 

Anaerobní pásmo

  • Probíhá při velkých intenzitách, u sportovců nad 180 tepů/min.
  • Kde se nestačí kyslík dodávat, kvůli velké poptávce svalů se tvoří laktát.

 

Aerobní pásmo

  • Nižší intenzity, glukóza se spaluje.
  • Oběhový a dýchací systém dodávají dostatek kyslíku, netvoří se laktát.
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.