Obiloviny – maturitní otázka

 

   Otázka: Obiloviny

   Předmět: Zbožíznalství

   Přidal(a): Hany

 

 

MLYNÁŘSKÉ VÝROBKY

  • zpracování: čištění zrna, loupání, mletí (šrot, krupice, mouka)
  • obilí, kroupy (ječmen), vločky (kukuřice, pšenice, oves), šrot (žito, ječmen, kukuřice), krupice, mouka, škrob, otruby, klíčky

 

PEKAŘSKÉ VÝROBKY

  • suroviny: mouka, tekutina, kypřící prostředky (kvas, droždí, kypřící prášky + ochucovadla jako je sůl, cukr, koření, semena, vejce, tuk, alkohol.)
  • chléb (žitná a pšeničná mouka) – druhy chleba: žitný, pšeničný, smíšený, grahamový, celozrnný, vícezrnný.
  • běžné pečivo: bílé, tukové, -jemné pečivo: kynuté, listové, křehké, šlehané
  • trvanlivé pečivo: perníky, sušenky, oplatky, piškoty, suchary, slané pečivo
  • těstoviny: špagety, makaróny, vlasové a široké nudle, různé tvary (točené, dírkované, drážkové)

 

CUKR

  • jednoduché cukry – monosacharidy: hroznový, ovocný, invertní, galaktóza-mléčný cukr
  • složené cukry – disacharidy: třtinový cukr, řepkový cukr, mléčný cukr (laktóza), skladový cukr
  • polysacharidy – škroby

 

MED

  • směs dvou monosacharidů
  • složení: 40% ovocný cukr, 30% hroznový cukr, 1 – 10%řepný cukr, 10 – 20% voda, 1% bílkovin, 1% minerálních látek, vitamíny, éterické oleje, přírodní barviva
  • výroba – nektar, medovice (mšice), odstředěním, lisováním, tekutý med
  • dělení –  květinový (nektar), medovicový (lesní med), včelí med (může být i s propolisem, mateří kašičkou, ochucený, s ovocem, pastovaný), když med krystalizuje, dokazuje, že je bez přidaných látek.

 

CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY

  • sortiment – karamely, žvýkací bonbony, cukroví a pečivo, žvýkačky, nikoliv pro léčebné účely, čokoláda, cukroví, cukrovinky, pastilky, lékořice, pendreky, fondán, žvýkací bonbony, zmrzlina, mandlové a arašídové cukrovinky
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Content is protected !!