Otázka: Ochrana užitných vlastností zboží, škodlivé vlivy působící na zboží
Předmět: Zbožíznalství
Přidal(a): Mitchie
Škodlivé vlivy působící na zboží
- vlivy snižující užitnou hodnotu zboží. Jsou to vlivy, které snižují užitnou hodnotu zboží. Jedná se o vlivy fyzikální, chemické, biologické, morální opotřebení a vlivy společenské.
1) Fyzikální vlivy
- Mechanické vlivy – v dopravě i při manipulaci ve skladech poškozují zboží tlaky, otřesy, nárazy. Proti těmto vlivům se chráníme vhodnými obaly. (např. zajištění zboží proti pohybu na ložné ploše).
- Klimatické vlivy
- Teplota
- stoupající – tání látek, rozklad (zrání, klíčení), odpařování vody, vypařování tuhé látky (sublimace u naftalínu, dezodorantů atd.), srážení emulzí (krémy, majonéza a jiné)
- klesající – zákal piva z podchlazení, zákal voňavek, křehkost plastů, aj. ;
- Vlhkost – relativní vlhkost vzduchu, která vyjadřuje % nasycenosti vzduchu vodní párou při zjištěné teplotě
- Světlo
- viditelné světlo – působí ztrátu barvy sluneční záření – proniká obalem
- ultrafialové záření – urychluje oxidační děje, rozklad tuků
- Teplota
2) Chemické vlivy
- koroze = způsobuje vady vzhledové a funkční – vzájemné ovlivňování zboží různého látkového složení (pachy, jedovaté výpary)
3) Biologické vlivy
- biologické změny – dýchání, klíčení, zrání, autolýza (zrání sýru), plísně, kvasinky (způsobují kvašení vína, moštů,zákal v pivu..)
- vliv škůdců – působení mikroorganismů (hubíme desinfekcí)
- hubení hmyzu (hubíme dezinsekcí) – hubení větších živočichů (hubíme deratizací)
4) Morální opotřebení – zejména u průmyslového zboží, demodace výrobku = zastarání
5) Společenské vlivy – škody na zboží způsobené požárem, povodněmi, krádežemi, neodborné, nešetrné a nedbalé zacházení se zbožím
Ochrana užitných vlastností zboží
Užitné vlastnosti zboží je nutno chránit před škodlivými vlivy. Cílem je zabezpečit, aby se užitné vlastnosti a jakost zboží uchovaly až do doby spotřeby.
Proti působením škodlivých vlivů chráníme zboží zejména těmito způsoby:
- Konzervací potravin
- Povrchovou úpravou
- Balením zboží
- Správným skladováním
1) Konzervace potravin
Člověk se vždy snažil hledat prostředky, jak konzervovat potraviny, aby si zajistil svoji obživu a mohl konzumovat určité potraviny v celoročním období (ovoce, zelenina, houby, ryby…).
Metody konzervace:
Zalití v tuku – používá se ve Francii, kde tímto způsobem konzervují husí a kachní maso a masové pomazánky.
- Nasolení – ryby, zboží se musí skladovat v suchém prostředí.
- Uzení – uzené makrely, šproty, masa, klobásy, salámy a další uzeniny.
- Sušení – odstraňuje se značná část vody. Pouze potraviny s menší velikostí. Suší se maso, ovoce, zelenina, houby, koření, těstoviny.
- Konzervace teplem
- pasterizace – mléko, některé druhy polokonzerv, džusy,
- sterilizace – kompoty, marmelády, džemy, zeleninové saláty, okurky, masové konzervy.
- Konzervace chladem – zmrazení okamžité při – 45 °C ovoce, zeleniny, maso, ryby, polotovary (plněné papriky, knedlíky, …), mléčné výrobky (nanuky, zmrzliny…).
- Pomocí konzervačních látek – přidávají se do potravin při jejich technologickém zpracování tzv. E – aditiva mají za úkol zabránit rozvoji nežádoucí mikroflóry
2) Povrchová úprava
- Spočívá v tom, že se na povrch nanese ochranná vrstva – tzv. pokovování, smaltování, lakování, nanesení minerálních olejů, vazelíny, parafíny, asfalty, plasty zejména u průmyslových výrobků (šrouby, plechy, kovové nářadí a náčiní, lednice, nádobí, výrobky ze dřeva…).
- U potravin spočívá v pocínování plechovek, někdy je potřeba ještě pocínovaný plech lakovat např. kyselé prostředí některých potravinářských náplní může způsobit korozi.
3) Balení zboží
- Obal je neodmyslitelnou součástí výrobku.
Funkce obalu:
- ochrannou – chrání zboží před vlivy a poškozením
- manipulační – jeho konstrukce umožňuje snadnou ovladatelnost jak při skladování tak i pro spotřebitele (otevírání plechovek …)
- komerční – umožňuje spotřebiteli snadné rozpoznání zboží, podává spotřebiteli informace o výrobku (název, složení, DMT, DS, požití, výrobce, …)
Druhy obalů:
- a) přepravní – chrání zboží při přepravě a skladování, ulehčuje manipulaci se zbožím (snadná manipulace, mechanická pevnost) pytle, bedny, palety
- b) skupinové – obchodní (vytvářejí menší manipulační celky) sdružují určitý počet spotřebitelských obalů
- c) spotřebitelské – obal slouží společně se zbožím spotřebiteli, zaručuje hygienu a kulturu prodeje (sáčky, kelímky, krabičky, tuby, láhve..), je součástí výrobku
- d) podle četnosti oběhu – obaly vratné (láhve na pivo) a nevratné (plechovky…)
Materiál obalů
- Papírové obaly – nejrozšířenější, cenově dostupné, hygienicky prodyšné, rozkladem neničí přírodu
- Plastové obaly – oblíbený materiál, vyrábí se z ropy, pružnost, neprodyšnost, snadné tvarování, závažné problémy s likvidací
- Kovové obaly – vynikající pevnost, plechovky, sudy, problém s likvidací
- Sklo – chemická netečnost, průhlednost,
- Dřevo – nízká hmotnost, bedny na přepravu zboží (ovoce, zelenina, cenově dostupné
- Textilní – dobrá prodyšnost, požívají se na zemědělské produkty, kávu, kakao, obilí