Vitamíny – mikroživiny ve výživě

 

Otázka:  Mikroživiny ve výživě: Vitamíny

Předmět: Sportovní příprava, rekondice a výživa

Přidal(a): Michaela Čížková

 

Vitamíny

  • Organické sloučeniny, které se podílejí na správném fungování tělesných procesů.
  • Většinou jsou esenciální (tělo si je neumí vyrobit, přijímáme je v potravě) s výjimkou B12, D, K, H.

 

Dělení vitamínů

  • Rozpustné v tucích (A, D, E, K).
  • Rozpustné ve vodě (skupina B, C).
  • Nadbytek -> hypervitaminóza.
  • Nedostatek -> hypovitaminóza.
  • Úplný nedostatek -> avitaminóza.

 

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamín A

  • Významný pro oči (rozeznává barvy).
  • Podporuje růst, vývoj, kvalitu a funkčnost kostí.
  • Krvetvorba, kladně ovlivňuje spermie a vajíčka.
  • Zdroj: živočišné produkty.

 

Vitamín D

  • Udržuje optimální hladinu vápníku a fosforu v krvi, vstřebává vápník ze střeva.
  • Mineralizace kostí a zubů, svalová kontrakce, prevence rakoviny, správná funkce imunitního systému.
  • Nejvíce nebezpečný pro předávkování! -> nevolnost, zvracení, zvýšení krevního tlaku.
  • Zdroj: ryby, vejce, mléko, houby.

 

Vitamín E

  • Nejvýznamnější antioxidant.
  • Jeho nadbytečné množství se ukládá v tuku v játrech.
  • Urychluje léčbu spálenin a snižuje riziko šedého zákalu.
  • Velmi potřebný u kuřáků.
  • Prevence: kardiovaskulární onemocnění, stárnutí, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
  • Zdroj: pšeničné klíčky, oříšky, sója, mléko, rostlinné oleje.
  • Nedostatek: poruchy vstřebávání, neurologické potíže, snížená imunita.

 

Vitamín K

  • Podporuje srážlivost krve, mineralizace kostí.
  • Nadbytek: žloutnutí pokožky, nadváha, pocení.
  • Nedostatek: tvorba modřin.
  • Zdroj: listová zelenina, sója, zelí, játra.

 

Vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamín B

  • Zdroj:
    • maso, játra, pivo, celozrnné výrobky, obiloviny, mléčné výrobky.
  • B1
    • Prospívá zdravé kondici, zdravé srdce, dobrá paměť, regenerace pro játra.
  • B2
    • Zdravé oči, kůže, vlasy, nehty, plodnost.
  • B3
    • Působí proti depresím, tlumí alergie, upravuje vysoký tlak.
  • B5
    • Proti stárnutí kůže, průjmu, zácpě, kvalita vlasů a nehtů, nutný pro metabolismus.
    • Nedostatek: akné.
  • B6
    • Odstraňuje svalové křeče.
  • B7
    • Zdravá pleť, na hubnutí, proti depresi.
  • B9
    • V těhotenství proti rozštěpům páteře plodu, růst a vývoj plodu, umožňuje vznik DNA a RNA.
  • B12
    • Podporuje funkci jater a krvetvorbu.

 

Vitamín C

  • Nezbytný pro udržení imunity, silný antioxidant, důležitý pro tvorbu kolagenu.
  • Snižuje ukládání cholesterolu v cévách (LDL).
  • Denní dávka by měla být 80 mg, tělo si ho neumí vytvořit, ale musíme si dávat pozor na předávkování.
  • Zdroj: citrusy, ovoce, zelenina, šípek, acai.

 

Minerální látky

Nezbytné pro:

  • Vývoj kostry (vápník, fosfor, hořčík a draslík).
  • Udržení správného pH v organismu.
  • Podíl na tvorbě hormonů, enzymů a vitamínů.
  • Mají důležitou roli při přenosu kyslíku.

 

Dělení minerálních látek

  • Makroprvky (příjem okolo 1 g/den -> sodík, vápník, fosfor, draslík).
  • Mikroprvky (selen, chrom, měď, zinek, …).
  • Ultramikroprvky (selen, chrom, …).

 

Vápník

  • Tvoří 1-2 % hmotnosti (je v kostech, zubech a v krvi).
  • Denní dávka 1,3 g.
  • Přijímat nejlépe v laktátové formě (mléčné výrobky).
  • Vysoká konzumace vápníku a vitamínu C může způsobit ledvinové kameny.
  • Zdroj: mléčné výrobky, kvasnice, sardinky, brokolice.

 

Fosfor

  • 90 % v kostech.
  • Potřebný pro správnou stavbu kostry.
  • Pokud přijímáme více vápníku než fosforu, vede to k lámavosti kostí.
  • Nedostatek: špatná stavba kostí, opožděné dospívání.
  • Zdroj: mořské plody, maso, mléčné výrobky.

 

Sodík (Na)

  • Obsažen v kostech a mimobuněčné tekutině.
  • Důležitý pro rovnováhu těla při transportu látek do buněk a z buněk.
  • Ovlivňuje správnou hladinu krevní plazmy.
  • Nedostatek: křeče, akutní nedostatek může být smrtelný, zvýšení krevního tlaku.

 

Draslík (K)

  • Důležitý pro iontovou a acidobazickou rovnováhu.
  • Spolu se sodíkem přenáší nervový vzruch.
  • Správná činnost srdce.
  • Snížení krevního tlaku.
  • Výskyt: ovoce, zelenina, olejniny, luštěniny, brambory, meruňky.
  • Denní dávka 2 g/den, odchází s potem a močí.
  • Nedostatek: křeče, poruchy srdeční činnosti, poškození ledvin.
  • Nadbytek: zmatenost, brnění končetin, slabost.

 

Hořčík (Mg)

  • Stavba kostí.
  • Mírné podráždění, nervozita, deprese.
  • Chrání zuby.
  • Pro ženy snižuje účinky premenstruačního syndromu.
  • Hrozí nedostatek (hlavně s konzumací alkoholu).
  • Bušení srdce, arytmie, podrážděnost, nespavost, deprese, vznik astmatu.
  • Zdroj: mandle, ořechy, tmavá listová zelenina, celozrnné pečivo, banány, ovoce, čokoláda.
  • Denní dávka 400 mg.

 

Chlor (Cl)

  • Nezbytný pro správné trávení.

 

Síra (S)

  • Obsažena v nehtech, vlasech, kůži, kostech.
  • Správná funkce kloubních chrupavek.
  • Zdroj: maso, vejce, tvrdé sýry, kvasnice.

 

Železo (Fe)

  • Nezbytné pro tvorbu hemoglobinu = přenos kyslíku.
  • Nedostatek: málo červených krvinek (chudokrevnost, anémie), bledost, únava.
  • Při opakovaných krevních transfúzích může vzniknout nadbytek.
  • Zdroj: maso, řasa, spirulina (doplněk stravy).

 

Měď (Cu)

  • Důležitá pro správné fungování enzymů.
  • Pro tvorbu kožních pigmentů a tvorbu kreatinu.
  • Obecně se týká kůže.
  • Zdroj: luštěniny, obiloviny.

 

Mangan (Mn)

  • Důležitý pro vývoj kostí a chrupavek, fungování enzymů, krvetvorba.
  • Zdroj: borůvky, maliny, ořechy.

 

Zinek (Zn)

  • Často je jeho nedostatek příčinou neplodnosti.
  • Podílí se na imunitě, zlepšuje hojení ran.
  • Působí proti šerosleposti, zánětům kůže.
  • Zdroj: maso, vejce, kvasnice
💾 Stáhnout materiál   ✖ Nahlásit chybu
error: Stahujte 15 000 materiálů v naší online akademii 🎓.