Otázka: Vlivy působící na zboží
Předmět: Zbožíznalství
Přidal(a): veronika28
Vlivy působící na zboží
- působí ve sféře oběhu zboží
- mohou zboží změnit natolik, že se stane nejakostním, nekvalitním, nepouživatelným
- změny v užitné hodnotě mohou být dočasné (po skončení vlivu zanikají) trvalé (neprodejnost, nepouživatelnost,…)
Druhy vlivů
- Fyzikální
- Chemické
- Fyzikálně chemické
- Biologické
- Morální opotřebení
- Společenské (škody na zboží, krádeže)
Vlivy mechanické
- Působí na zboží převážně při přepravě, skladování, ale i při prodeji
- Do mechanických vlivů řadíme:
- a) tlaky – při stohování výrobku, při ukládání většího množství
- b) nárazy – vznikají při pádech a při vzájemných nárazech zboží (přeprava)
- c) vibrace – otřesy při dopravě
- působení těchto vlivů nelze úplně vyloučit
- zmírňuje se vhodnou volbou obalů, dopravních prostředků
1. Vlivy fyzikální (klimatické)
TEPLOTA
- ovlivňuje vlastnost zboží např. plasty, drogistické zboží
- pro tyto druhy existuje určitá teplota, která je pro udržení jakosti nejvhodnější
- zvláštně nepříznivě působí změny teploty
Stoupající teplota
- tání látek s nízkým bodem tuhnutí (rozmražené výrobky, deformace svíček,…)
- enzymatické procesy ovlivňuje v přírodních tkaninách a tím urychlíme rozklad
- příznivé podmínky pro růst mikroorganismů zejména u potravin (plísně)
- zvyšuje odpařování vody a těkavých látek (vysychání potravin, odpařování lihu)
- způsobuje sublimaci (vyplňování tuhé látky) dezodorantů
- je příčinou srážení emulzí (pleťové krémy, majonéza)
- zvyšuje objem a délku výrobků s vysokou roztažností
Klesající teplota
- vylučování rozpuštěných látek (zákal piva, zákal voňavek)
- křehkost většiny výrobků z plastů včetně obalů
- rozpad emulzí
Teploty pod bodem mrazu
- znehodnocení některých druhu potravinářského zboží i průmyslového (brambory,…)
- roztržení obalů u výrobků s vyšším obsahem body
VLHKOST
- obsah vodní páry ve vzduchu, rozlišujeme vlhkost absolutní a relativní
Absolutní teplota
- množství vady obsažené v 1m vzduchu, vyjadřuje v gramech
- obsah vodní páry ve vzduchu je omezen horní hranicí, která je závislá na teplotě
- čím je teplota vyšší, tím více vodní páry je vzduch schopen pohltit
Relativní vlhkost vzduchu
- vždy se vztahuje k určité teplotě
- je to poměr skutečného množství vodní páry, které při dané teplotě obsahuje 1m2 vzduchu k množství, které je vzduch při dané teplotě schopen pohltit
- vyjadřuje se v %, je to procento nasycení vzduchu vodní parou
SVĚTELNÉ ZÁŘENÍ
– působí na mnoho druhů zboží nepříznivě, jednotlivé jeho složky se na tom podílí
- Ultrafialová složka světelného zařízení – urychluje chemické reakce
- Viditelná složka světelného záření – růst mikroorganismů, nežádoucí změny vzhledu
- Infračervená složka světelného zařízení – zvýšení teploty ozařovaného materiálu
– nejvíce škodí zboží přímé sluneční záření, méně rozptýlené denní světlo
PRAŠNOST
- prach jsou drobné tuhé částice rozptýlené ve vzduchu, vznášející se v ovzduší
- prach znehodnocuje vzhled zboží, zhoršuje hygienický stav nebaleného zboží
2. Chemické vlivy
A) průmyslové havárie – úniky plynů, při zasažení může způsobit nepoužitelnost
B) působení chemicky agresivního zboží – svými výpravy působí na jiné druhy zboží, obaly i zařízení provozovny (rozpouštědla, ředidla,…)
3. Fyzikálně-chemické vlivy
- nejdůležitějším důsledkem působení těchto vlivů je KOROZE
- spočívá v tom, že chemické sloučeniny, které tvoří určité zboží reaguje s chemickým prostředím a důsledkem je narušení zboží
- podle prostředí, které na zboží působí rozlišujeme korozi takto:
- A) atmosférickou
- B) půdní
- C) biologickou
- korozí podléhají všechny materiály, nejen kovy, plasty,…
4. Biologické vlivy
A) Vnitřní (interní)
- u potravinářského zboží působením enzymů
- enzymy jsou složité organické látky přítomné v rostlinném a živočišném těle
- enzymy rozkládají složité organické látky (bílkoviny, tuky, sacharidy) na jednodušší
B) Vnější (externí)
- vyplývají z přítomností živých organismů
- jde o škůdce rostlinného původu a živočišného původu
MIKROORGANISMY
- jednobuněčné organismy lišící se tvarem, způsobem a rychlostí rozmnožování
- podle látkové výměny dělíme :
- A) Autotrofní – všechny složky těla z minerálních látek s využitím sluneční energie
- B) Heterotrofní – potřebují část živin organického původu
- způsobuje rozklad, dostávají se na povrch zboží nebo pronikají dovnitř
- svou činností většinou zboží znehodnocuje
- celá řada mikroorganismů se využívá v potravinářství a lékařství
- do této skupiny patří BAKTERIE, KVASINKY, PLÍSŇĚ
Bakterie
- tvar tyčinkovitý (bacily), kulovitý (koky), rohlíčkovitý (vibria) a spirálovitý (spirila)
- vytváří spory a tím jsou schopny přežívat i za nepříznivých podmínek
- způsobuje hnití a některé druhy kvašení
Kvasinky a kvasinkové organismy
- patří mezi houby, jsou jednobuněčné
- rozmnožují se převážně pučením, přenáší se vzduchem a hmyzem
- mají schopnost zkvašovat cukry
- pravé kvasinky jsou využívány v potravinářském průmyslu
- nepravé kvasinky vyvolávají nežádoucí kvašení (zákal piva, zkvašení medu,…)
Plísně
- patří mezi houby
- plesnivění podléhá zboží organického původu s vyšším obsahem vody, dusíkatých látek a sacharidů
- je podmíněno mikroklimatickými podmínkami
- počínající plesnivění se projevuje charakteristickým pachem, později zbarvení
- dochází ke štěpení sacharidů, bílkovin, tuků a organických kyselin
- vytváří se podmínky pro napadení hnilobnými bakteriemi
Zásady skladování (Skladovací podmínky)
- zásada obměňování zásob
- zásada nedovoleného sousedství (koření x drogerie)
- vhodné skladování
- podmínky CTeplota
- přehled a rozmisťování zboží
- hygiena a vhodné typy skladu
Druhy skladů
Otevřené sklady
- pouze úprava podkladu a podlahy, jsou oplocené
- chrání zboží před odcizením
- skladujeme zboží odolné klimatickým vlivům (štěrk, písek, řezivo,…)
Polootevřené sklady
- zastřešené, bez stěn
- chrání před vodními srážkami (cihlářské zboží, sklářské zboží)
Uzavřené sklady
- jednopodlažní halové, vícepodlažní, podsklepené, klimatizované, neklimatizované,..
- používají se pro skladování většiny sortimentních skupin zboží (drogerie,textil,elektro,…)
Speciální sklady
- splňují podmínky uzavřených skladů, jsou klimatizovány a různě speciálně upraveny
- skladováni zboží, které vyžaduje zvláštní skladovací podmínky
- chladírny, mrazáky, dozrávárny ovoce, skaldy pro ovoce a zeleninu s upravenou atmosférou
PALETIZACE
- využití palet pro přepravu, manipulaci a skladování zboží
- zboží je umístěno na paletách normalizovaných rozměrů
- paleta je dřevěná nebo kovová plošina, uzpůsobena pro manipulaci vidlicový vozík
- urychluje přepravu zboží, usnadňuje manipulaci se zbožím, lépe prostory ve skladu
- podle konstrukce se rozlišuje 3 druhy palet :
- A, prostá
- B, ohradová – s bočními stěnami
- C, skříňová – s bočními stěnami a víkem
KONTEJNARIZACE
- manipulační systém, který využívá objemných nosných prostředků pro přepravu zboží
- šetří čas, fyzickou námahu, mluvíme o dopravě bez překládky
- podle konstrukce rozdělujeme kontejnery :
- A, skříňové
- B, nádržkové – kapaliny, sypké hmoty
- C, měkké skládací – kapaliny,sypké hmoty